Anton.

Oktober 2016

Wat is off-piste

Wanneer ben je in gevaar?

Het is niemand ontgaan, het zeer tragische ongeluk vorig jaar op een gesloten piste in Les 2 Alpes. Een groep leerlingen en hun leraar zijn gepakt door een lawine. 2 kinderen kunnen het niet navertellen en ook één volwassene heeft dit ongeluk niet overleefd. Waarschijnlijk wisten ze niet eens dat ze in off-piste terrein waren, ondanks het negeren van de borden waarop duidelijk stond dat de piste gesloten was. Volgens ooggetuigen skieden velen daar al off-piste die dag! Niet gestoord door het soms zeer hoge gevaar zie ik mensen off-piste gaan, zonder rugzakken (dus zonder materiaal), zonder kennis, met z'n allen tegelijk. Vaak hebben zij het niet eens door dat ze Russisch roulette spelen. En ik weet zeker dat het merendeel van jullie ook wel eens Russisch roulette speelt. Maar weet je dat zelf ook? Daarom een reminder.

Eén meter naast de piste
Hier wordt wel eens lacherig over gedaan. Maar letterlijk één meter naast de piste is off-piste. Echt waar. Er bestaat geen veilige off-piste naast de piste. Bekijk onderstaande foto eens die ik heb gepakt uit de zeer informatieve data-avalanche.org website. In deze kleine lawine naast een blauwe piste in Serre Chevalier is een zestienjarige jongen omgekomen. Een wandje van niets, op een skilengte afstand van de piste. Gegarandeerd veilige gecontroleerde off-piste bestaat niet. Punt uit!

Een dodelijke lawine op nog geen meter van de piste in Serre Chevalier

Gesloten pistes
Gesloten pistes zijn bijna een overtreffende trap van off-piste terwijl ze veiliger lijken. Want deze pistes zouden wel open zijn als het gevaar het toe zou laten. Als de professionele pisteurs en sneeuwdeskundigen de pistes dicht laten dan kun je je er beter niet op wagen. Als de reden te weinig sneeuw is sloop je je ski's en maak je kans op gevaarlijke vallen. Als de reden lawinegevaar is wil je er al helemaal niet zijn. Zeker niet met het eventuele gevaar dat jouw lawine een onderliggende geopende piste meepakt. Ik ski nooit steil off-piste boven geopende pistes, om de simpele reden dat het off-piste gevaar mijn keuze is, en niet die van die familie onder mij op de piste.

Ga hier nooit onder de touwtjes door, zelfs niet met lawine-uitrusting

Bedenk ook dat men op gesloten pistes bezig kan zijn met explosieven voor lawines. Vaak wordt dit heel goed aangegeven en zijn de mogelijkheden om het terrein in te komen bijna allemaal echt afgesloten. Maar als jij die stommeling bent door snel achter de rug van een pisteur naar beneden te skiën, of een verbodsbod te negeren...

Ook kan een reden dat een piste gesloten is, zijn omdat er wordt geprepareerd. Een staalkabel van een pistebully of de pistebully zelf is even gevaarlijk of gevaarlijker dan een lawine. Er zijn al teveel doden gevallen door mensen die hebben geskied op een gesloten piste waar een pistenbully aan het werk was.

Wat nu?
Ik hoor jullie denken. "Ja maar Rogier jij skiet ook dagelijks off-piste, hoe zit dat dan". Ten eerste ik heb de wijsheid niet in pacht. En het geluk dat ik heel veel fouten heb mogen overleven. Maar ook probeer ik altijd na te denken, en goede keuzes te maken. Met veel kennis, terughoudendheid en het goede materiaal is het heel goed mogelijk om mooi off-piste te skiën. Wil je meer leren over veilig off-piste skiën begin dan met deze geweldige cursus van wePowder om daarna door te gaan met praktijklessen van gediplomeerde gidsen.