Anton.

December 2011

Het grote zoeken

Elk jaar komt het er weer van, het ‘Grote Zoeken’; de meeste sneeuwminnende Nederlanders gaan op zoek naar een wintersportbestemming. Avonden brengen we met z’n allen door achter de computer, op wintersporters.nl of met onze neuzen in de reisgidsen. Volgens mij zijn er vier tijdstippen waarop we met z’n allen onze aandacht richten op de komende wintersportbestemming en accommodatie.

Direct na de wintersportvakantie
​Het snowboardje is nog maar net van de dakdragers gehaald en de skischoenen staan nog te drogen, of sommigen van ons boeken hun hotel of appartement al. Gewoon, omdat ze er al jaren komen en helemaal niet op zoek zijn naar iets anders. Of omdat ze het ideale appartement hebben gespot toen ze van de piste afkwamen en ze niet het risico willen lopen dat het niet meer beschikbaar is het volgende jaar. Dat hebben wij ook wel eens gedaan.

Vlak na de zomervakantie
​De tent is nog niet schoongeborsteld en de koffers nog niet opgeruimd, of sommigen van ons zitten al achter de laptop; alle aanbieders hebben hun winterprijzen nu wel aangepast en de dagen gaan lengen. Met de allereerste gele blaadjes komen ook de winterkriebels. Er is nog alle keus.

Als het winter wordt
​Sinterklaas is in het land en de winkels liggen vol kerstballen. Het is duidelijk; de winter breekt aan. Sommigen beseffen dat het er nu dan toch van moet komen, om vervolgens flink gefrustreerd te raken, want er is al héél veel niet meer beschikbaar in de vakantieweken. Dit was onze situatie vorig jaar; toen heeft het veel moeite gekost wat goeds te vinden. Is wel gelukt overigens. Oef.

Als de motor al draait
​Tja; je kunt natuurlijk ook gewoon tot het laatste moment wachten en een mooie lastminute scoren. Dat heb ik al vaker gedaan, maar alleen als ik zonder mijn gezin ging skiën; je wilt toch niet het risico lopen dat je nergens meer terecht kunt ? Moet je de gezichten van je kinderen eens zien…

Wanneer en hoe duur?
​Alles is afhankelijk van het tijdstip waarop je wilt skiën natuurlijk; in de schoolvakanties ben je wel gedwongen ver van te voren je plan te trekken. Als je daaraan niet gebonden bent, hoef je je wat minder druk te maken. En van je portemonnee natuurlijk; in viersterrenhotels is vaak nog wel een gaatje.