Anton.

Februari 2016

Stad en sneeuw: Salzburg en de Ski Amadé

Het Salzburgerland is een van de meest populaire bestemmingen bij Nederlandse wintersporters. Je vindt er uitgestrekte skigebieden met bekende namen als Saalbach-Hinterglemm, Kaprun en Flachau. Maar ook de stad Salzburg is de moeite van het bezoeken meer dan waard. En het Salzburgerland is nu makkelijker bereikbaar dan ooit nu ook Easyjet drie keer per week op Salzburg vliegt!

Bereikbaarheid
Doel van de reis zijn de pistes van de Salzburger Sportwelt. Veel Nederlandse wintersporters reizen ieder jaar af naar Flachau. Niet alleen vanwege de centrale ligging in het skigebied en de gezellige après-ski, maar ook zeker vanwege de bereikbaarheid. Het dorp ligt vrijwel direct aan de snelweg vanaf Salzburg en je hoeft dus geen bergpassen omhoog te rijden. Wij rijden een stukje verder om bij het gezellige Sankt Johann im Pongau de berg op te gaan. De bestemming is het iets hoger gelegen Alpendorf, dat op de pistekaart helemaal aan de rechterkant van het skigebied ligt.

Perfect geprepareerd

Groots skiën
De Salzburger Sportwelt is al een behoorlijk groot skigebied met meer dan genoeg pistes om je een week te vermaken, maar de echte liefhebber kan de Ski Amadé pas kopen. Je krijgt dan toegang tot de liften van maar liefst 21 dorpen, waaronder die in het Gasteinertal en Schladming-Dachstein. Leuk, maar wij houden het bij de pistes van de Salzburger Sportwelt. Met meer dan 350 kilometer aan pistes ligt er meer dan genoeg om je een week te vermaken.

Heerlijke pistes

Niet te moeilijk
De pistes aan de kant van Alpendorf zijn niet bijzonder uitdagend. Vooral veel rode en blauwe afdalingen slingeren gedeeltelijk tussen de bomen naar beneden. Snelle stoeltjesliften zetten je weer snel neer op de toppen. Hierdoor is een dagtocht naar Flachau ook voor minder gevorderde skiërs geen enkel probleem. Zeker dankzij de G-Link die een aantal jaar geleden geopend is. Deze lift zweeft over het dal van Wagrain om je van de Grafenberg naar de Griessenkar brengen. Voorheen was het nog noodzakelijk om een stukje de skibus te pakken, nu sta je in no-time aan de andere kant van het dal.

Langere pistes
De pistes richting Flachau zijn wat langer. Je kunt hier over brede pistes heerlijk carvend naar beneden om uiteindelijk uit te komen in het gezellige Flachau. Ook aan deze kant van het gebied zijn de pistes niet bijzonder uitdagend. Gevorderde skiërs en snowboarders vinden steilere en meer uitdagende pistes (en ook goede off-piste mogelijkheden) in Zauchensee. Dat is voor vandaag net even te ver. We beginnen relaxed aan de terugweg richting Alpendorf. Een drankje in de après-ski bij het dalstation hebben we dan wel verdiend.

De kerstmarkt in Salzburg

Combineren met Salzburg
De stad Salzburg ligt op minder dan een uur rijden van de Ski Amadé. De compacte stad met zo'n 150.000 inwoners is voornamelijk bekend dankzij de bekende componist Mozart, maar ook de film 'The Sound of Music' heeft de stad veel bekendheid gegeven. Het is een ideale dagtocht wanneer je een dag geen zin hebt om op de berg te staan. Ideaal voor opa's en oma's die mee zijn en niet iedere dag willen skiën.

Het gezellige centrum van Salzburg

Oud en compact
Verwonder je in de burchten en kastelen, de prachtige kerken en de indrukwekkende dom. Het centrum van Salzburg is niet groot, maar je vindt er sfeer en interessante winkels, waarvan die van Fürst misschien wel de leukste is. Hier vind je de originele Mozartkugeln. Met de hand gemaakt en zonder conserveringsmiddelen. Het uitzicht op de stad vanaf de burcht is schitterend. Het is een ideale invulling van een dag waarop je even wat anders wilt dan skiën of snowboarder.

Salzburg in de sneeuw

Perfecte combinatie
Het is vanaf veel skigebieden slechts een uur rijden naar het gezellige Salzburg. Tel hier de vele pistekilometers, moderne liften en gezellige après-ski bij op en het is duidelijk waarom het Salzburgerland populair is bij Nederlandse wintersporters!