Anton.

December 2015

Altijd weer die spanning in december

December, de maand waarin iedereen warmloopt voor de eerste skikilometers van het seizoen. Steeds meer mensen maken die kilometers ook echt al in december, want de prijzen zijn aantrekkelijk en steeds meer gebieden zijn al open. Maar tegelijkertijd is het altijd weer billenknijpen als het gaat om de sneeuw. Ligt er wel genoeg? En zo nee, is het dan wel koud genoeg voor de sneeuwkanonnen? Dit jaar gaat het niet anders.

Diverse skigebieden zijn in november al opengegaan en dat is een trend die we de laatste 10 jaar zien. Eerst waren het vooral hoge skigebieden die het erop waagden vroeg te openen, maar de laatste tijd doen ook steeds meer lagere gebieden mee. Als het aan de Bergbahnen ligt mogen we het langzaam normaal gaan vinden dat we in december of zelfs november al op de latten kunnen. Het lijkt er alleen wel op dat de natuur ons de laatste twee jaar steeds harder terugfluit.

Resterhöhe - Kitzbühel

24 oktober open
Dit jaar opende het deelgebied Resterhöhe bij Kitzbühel op 24 oktober de eerste pistes hoewel het gebied niet hoger gaat dan 2000 meter. Dit deden ze met sneeuw van vorig jaar die ze in een depot hadden bewaard, en vervolgens over de piste hebben uitgesmeerd.

Resterhöhe - Kitzbühel

Er was goede hoop dat het weer zou meewerken met nadien wat verse natuursneeuw en het winterplaatje zou compleet zijn. Inmiddels is het december, zijn de meeste bergen nog steeds groen en kunnen de sneeuwkanonnen door het zachte weer maar mondjesmaat bijspringen.

Niet vanzelfsprekend
En hoewel we inderdaad extreem zachte weken beleefd hebben, is skiën in december natuurlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend. In ieder geval niet op natuursneeuw. Dat heeft een meteorologische reden, en wel dat de zeeën en oceanen op het noordelijk halfrond een zomer achter de rug hebben en eerst moeten afkoelen. Sneeuwbrengende noorden-, westen- en zuidenwinden zijn daardoor minder koud dan dat ze in januari of februari zouden zijn.

Saalbach-Hinterglemm 5 december

Daarnaast ontbreekt begin december meestal nog een sneeuwdek in Oost-Europa. Dit koudereservoir dat een groot deel van de winter het land bedekt heeft een sterk koelende werking op de luchttemperatuur. Komt de wind dus uit het oosten dan gaat de diepvries in januari wagenwijd open. In december wordt vaak veel minder koude lucht aangevoerd. 

December is dan wel de maand met de kortste daglichtperiode, ​er valt in december dus minder snel sneeuw tot in het dal door zachtere zeelucht en de lucht vanaf het land is zachter waardoor dooi op de loer ligt. 

Terenten - Kronplatz

Uitzonderingen
Positief is wel dat er ook uitzonderingen zijn. Mocht zich toch al vroeg een sneeuwdek ontwikkelen boven Oost-Europa, en zou de herfst koud verlopen dan kan december al een prima wintersportmaand zijn! Als de hoge- en lagedrukgebieden goed liggen kunnen er zelfs al bakken sneeuw vallen en is de kerstvakantie in de Alpen letterlijk een plaatje. Zo lag er in de sneeuwrijke winter van 2011-2012 in december al overal volop sneeuw.

In 2007 was oktober zelfs al klaar voor de wintersport. Voor het eerst in de geschiedenis ging een laaggelegen gebied als Schladming, met behulp van sneeuwkanonnen, open op 25 oktober. Het was het begin van een wedloop om als eerste niet-gletsjerskigebied de pistes te kunnen openen. Sindsdien is het 'normaal' geworden om gebieden eerder te laten openen, maar je ziet dus waar dit toe kan leiden.