Anton.

December 2015

Alles voor families in Kappl

Het Paznauntal is een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Oostenrijk. Dat komt met name door de aanwezigheid van Ischgl, dat zich niet bepaald laat vergelijken met andere dorpen. Wintersporters komen van uit alle windstreken naar dit dorp om te genieten van het fantastische skigebied en het bruisende nachtleven. Maar slechts een paar kilometer vóór Ischgl ligt een klein dorpje tegen de bergwand aangeplakt. Rustiger, kleiner en met een eigen skigebied. Kappl is de bestemming voor deze week!

Kappl in het Paznauntal

Anders dan de grote broer
Kappl is niet echt een traditioneel wintersportdorp. Het centrum van het dorpje ligt boven de doorgaande weg naar Ischgl, waardoor er geen verkeer door de hoofdstraat rijdt. Althans, hoofdstraat...Kappl is niet het dorpje met een gezellig voetgangersgebied en een duidelijk centrum. Nee, hoogteverschillen kenmerken het kleine dorpje, dat omringd wordt door tientallen gehuchten. Sommigen hiervan liggen direct aan de doorgaande weg (lekker praktisch), anderen juist wat hoger op de berg waardoor je een geweldig uitzicht hebt. Hoewel er dus een echt gezellige kern ontbreekt is Kappl wel heel erg authentiek gebleven. Oude boerderijen, hotels en appartementen gaan hier hand in hand.

Het kinderland van Sunny Mountain

Goede uitvalsbasis
Tijdens de voorjaarsvakantie is ook in Kappl, zoals in zoveel Oostenrijkse skigebieden, de voertaal over het algemeen Nederlands. Maar toch is het minder overheersend dan in échte Nederlandse gebieden als Gerlos of Westendorf. Je hoort hier ook veel Duitsers en, verrassend genoeg, ook behoorlijk wat Fransen. Families uit het noorden van Frankrijk reizen af naar het westen van Tirol om te genieten van de faciliteiten van Kappl. Is het dan niet overdreven druk op de veertig kilometer pistes die het skigebied rijk is? Nee, dat valt dan weer reuze mee, want naast bestemming voor families is Kappl ook de uitvalsbasis voor wintersporters die graag in Ischgl willen skiën, maar in Kappl verblijven. Accommodatie in Kappl is vele malen goedkoper dan in Ischgl en aangezien het slechts zo'n tien minuten rijden is met de auto of skibus is Kappl een uitstekende 'budget' bestemming in het Paznauntal (dat overigens wel iets duurder is in vergelijking met andere skigebieden). 

Heerlijke afdalingen

Het is dus niet bijzonder druk in het skigebied. Althans, je moet dan wel buiten de spitsuren met de gondel naar boven. Aan parkeergelegenheid geen gebrek, dat is het probleem niet. Je parkeert je auto op loopafstand van de lift. Maar zorg dat je niet zo rond 9.30 naar boven gaat, aangezien je dan te maken krijgt met lange wachttijden. Om 10.00 uur beginnen de eerste skilessen en ja, iedereen wil natuurlijk op tijd boven zijn. Zorg er dus voor dat je óf wat eerder, of wat later bij de lift bent, want dan loop je meteen door (ook in de voorjaarsvakantie).

Sunny Mountain 
Kappl is voornamelijk populair bij families vanwege de aanwezigheid van Sunny Mountain. Hier draait alles om de kinderen. Aan het einde van de Diasbahn (de cabinelift die je het skigebied in brengt), ligt een klein eldorado voor de skiënde kids. Een stuk of zes lopende banden, kinderrestaurant, speeltuintje, draaimolen met banden en een crèche. Er zijn skigebieden die zich met minder profileren als 'familiegebied'. De dag start in het kantoortje van de skischool. Op de babyweide maken de kleintjes de eerste meters op ski's. Er zit een mooie opbouw in de verschillende lopende banden en kinderpistes op Sunny Mountain, zodat je op een hele natuurlijke manier steeds opnieuw door de berg wordt uitgedaagd. 

Alles voor de kids

Voor de allerkleinsten is zowel 's ochtends als 's middags net wat teveel. Wanneer je als ouders wél zelf even wilt gaan skiën, dan kunnen de kids terecht in de Sunny Mountain Club. Deze crèche is gratis voor de gasten van bepaalde hotels, maar ook als je gewoon moet betalen dan is het prima te doen. Voor slechts vijf euro is je zoon of dochter onder toezicht lekker aan het spelen van negen uur 's ochtends tot twaalf uur 's middags.

Gezellige berghutten

Uitdagend
Het geeft ons de mogelijkheid om het skigebied van
Kappl eens goed aan de tand te voelen. Het merendeel van de pistes ligt op het zuiden of het zuidoosten en dat betekent dat je in Kappl een groot deel van de dag lekker in de zon kunt skiën. Uiteraard zorgt dat er ook voor dat de sneeuw wat meer te verduren krijgt, maar doordat het merendeel van de pistes zich boven de 2000 meter bevindt hoef je je wat betreft de sneeuwzekerheid geen zorgen te maken. Met 2720 meter is de Alblittköpfe de hoogste top in het gebied. Hier start de langste piste, de Lattenabfahrt, die uiteindelijk overgaat in de dalafdaling en waarmee je in één keer terug naar het dalstation van de gondel kunt afdalen. Dat zijn toch maar liefst zo'n 1450 hoogtemeters. 

Deze afdaling is wel een goede referentie voor de rest van de pistes van Kappl, want ondanks dat het gebied ideaal is voor kinderen en absolute beginners (die ook op de oefenweides terecht kunnen), vind je hier als lichtgevorderde skiër maar weinig blauwe pistes. Het merendeel van de pistes is rood en je vindt er een aantal zeer uitdagende zwarte pistes en skiroutes. Het is ook niet voor niets dat Kappl steeds populairder wordt bij freeriders die met de uitdagende flanken wel raadt weten. Je moet hier dus wel wat techniek in je benen hebben!

Gezellige après-ski
Na een dag skiën kan je een lekker biertje drinken bij de après-ski bij het dalstation van de gondel. Het lijkt in niets op de après-ski in Ischgl, waar het natuurlijk echt losgaat, maar gezellig is het zeker. De avond wordt gevuld met typische activiteiten voor de familie. Zoals rodelen op de zes kilometer lange rodelbaan, of de skishow die één keer per week wordt opgevoerd. De meeste wintersporters maken het echter niet al te laat. De volgende dag moeten de kinderen namelijk weer op les. En dan is het wel handig om rond een uurtje of negen al bij de lift te staan.