Anton.

December 2015

Waarom is er geen alternatief voor sneeuw gevonden?

Water en sneeuw zijn uniek!
Het antwoord op deze vraag is heel simpel, en dat is omdat water uniek is. Water heeft een aantal geweldige eigenschappen waardoor het het leven op aarde mogelijk is. Sneeuw is een mengsel van bevroren water en lucht; dit mengsel is eveneens uniek en heeft vele verschijningsvormen. Daardoor is sneeuw zo ontzettend bijzonder, en sneeuw maakt wintersport mogelijk. Aan de ene kant glijdt sneeuw heel goed, maar daarmee ben je er niet want op een grote metalen plaat glijdt het ook geweldig. Of zelfs op een ijsplaat. Alleen is dan remmen een groot probleem en dat kan in de relatief zachte (dankzij de hoeveelheid lucht) sneeuw weer heel goed. Verder biedt sneeuw voor ieder wat wils. Droge poeder voor de freeriders, en harde griffige pistes voor de piste-carvers.

Waarom glijden we eigenlijk op sneeuw
Iets gaat glijden als er niet genoeg wrijving is om het glijden tegen te gaan. Het is vrij eenvoudig om te bedenken dat je eerder glijdt op een plaat ijs dan op een betonplaat. Ook is het dan weer logisch om te bedenken dat je eerder glijdt met een paar gladde zolen onder je schoenen dan met goede rubber wandelzolen. Maar wat maakt eigenlijk dat sneeuw zo goed glijdt?

De wrijving en druk op de sneeuw maakt dat de sneeuw een heel klein beetje ontdooit. Je glijdt dus op een minuscuul dunne film van water. Erg kort door de bocht ben je dus aan het waterskiën. Als het heel koud is glij je daarom trouwens minder goed. Dan is sneeuw eigenlijk heel ruw. Maar dat is allemaal met goede wax op te lossen. Als het erg nat is trouwens glij je ook minder goed omdat je ski's dan juist 'vastkleven'. 

Vervormen
Omdat het zo'n ontzettend dun laagje water is waar je normaal gesproken over glijdt, heeft dit nauwelijks invloed op de algehele sneeuwkwaliteit. Ook daarin is sneeuw heel uniek. Er zijn geen andere stoffen, die door standaard meteorologische omstandigheden zo prettig kunnen vervormen als sneeuw. Sneeuw kan zichzelf namelijk afkoelen door stralings-afkoeling. Natte drapsneeuw kan in een nacht uitdrogen en weer geweldige poeder worden. En met wat preparatie kan een compleet kapotgeskiede helling de dag erna weer een mooi tapijt van griffige sneeuw worden. Dag na dag na dag. Natte sneeuw is om te toveren naar heerlijke firn. Kortom sneeuw is iets heel bijzonders. En het allermooiste: het valt helemaal gratis en voor niets uit de lucht. En valt het niet gratis uit de lucht dan is het met kanonnen vrij redelijk na te maken. Voor relatief lage kosten. 

Er zijn wat alternatieven
Natuurlijk hoor ik nu al wat mensen denken "Maar er zijn toch borstelbanen?", "Er zijn toch rolmatten?", en "Er wordt toch ook in de duinen geskied?". Dat klopt allemaal. Maar toch weet iedereen die een van deze alternatieven geprobeerd heeft dat het niets met echte sneeuw te maken heeft. Iedereen die van een vers geprepareerde piste afknalt, door fluffy poeder zweeft en zelfs door natte hopen slush klapt die weet dat sneeuw iets bijzonders is wat niet zomaar na te maken is. Zo wordt er tijdens het creëren van de alternatieven steeds maar één aspect echt uit de kast gehaald. Zo is simuleren ze een besneeuwd wegdek bij een winterbandentest met een laag epoxy met water, maar dat skiet voor geen meter. Ook zijn borstels prima voor een afdaling om te skiën, maar komt zand weer beter overeen met het skiën in off-piste terrein. Dus ondanks alle gevonden alternatieven lukt het niet om alle unieke eigenschappen van sneeuw na te bootsen, daar is sneeuw te uniek voor.

Gelukkig ook maar. Zo blijft wintersport een magisch iets.