Anton.

December 2015

Nooit meer te warm

Na vele artikelen over hoe te kleden tegen kou werd ik wakker geschud door een reactie 'maar ik heb het vaak veel te warm'. En inderdaad daar denken we als we op wintersport gaan misschien te weinig over na. Want met die dikke kleding en activiteit hebben we het vaak snel te warm. En dat is net zo vervelend als te koud, en die warmte kan zelfs na flink zweten ook juist weer voor onderkoeling zorgen. Dus wat is er te doen aan 'te warm op de pistes'?

Wintersport is koud
Maar wintersport is toch koud? Dus je moet warme kleren aan. Dikke donsjassen noemen we wintersportjassen en soms hele pakken zijn gewatteerd en erg warm. Al zie je de rode zweterige gezichten die daar boven uit komen dan weten we dat deze kleding vaak overdreven is.

Winter in de Alpen
De winter in de Alpen is behoorlijk wisselvallig qua temperaturen. In heb echt al alle temperaturen meegemaakt op de pistes. Van keiharde vorst (-20° of kouder) tot dagen midden december waar het kwik zelfs in de schaduw tegen de 10° tikte. Om nog maar over maart en april te zwijgen. Dit is helemaal niet raar, en de sneeuw kan hier vaak ook prima tegen. Maar dat het lang niet altijd koud is weet elke wintersporter. Toch blijven die koude dagen hangen en kopen we dus erg vaak behoorlijk warme skikleding. Onhandig want een oververhit lichaam is zeker niet effectief om te sporten.

Ervaring
Als toerskiër heb ik aardig wat ervaring met het omgaan met oververhitting. Tijdens de klim heb je het vaak ontzettend heet. Zelfs als het 10° vriest is het al klimmend snel warm. Maar ik kan me dagen in gletsjerkommen herinneren in het voorjaar dat de thermometer op mijn horloge vrolijk tegen de 45° aan tikte. Echt heet dus.

Goede kleding
Het allerbelangrijkste is goede kleding. En zoals in de buitensportwereld al decennia lang wordt geroepen; laagjes. Dus je werkt met een laag dun thermisch sport ondergoed. Daarboven gaat een isolatie laag, eventueel gevolgd door een extra isolatielaag en daarna een wind en eventueel waterdichte buitenlaag. Op deze manier kun afhankelijk van de temperatuur wisselen van laagjes en isolatie materiaal. 

De eerste laag
De eerste laag is erg belangrijk, deze houdt je bij goed technisch ondergoed warm als het koud is en helpt je afkoelen als het warm is. Katoen is hier echt uit den boze, want als je het snel warm hebt zul je gaan zweten en je katoenen t-shirtje zal niet droog zijn voordat je weer lang en breed in je accommodatie zit. Als je het snel warm hebt kijk dan naar de dunnere zomer varianten van technisch ondergoed.

Buitenlaag
Ben je echt heel warmbloedig dan kun je direct een water- en winddichte buitenlaag over je sportondergoed dragen. Kies voor deze buitenlaag zeker niet voor een geïsoleerde versie. Dus gewoon een windjack of waterdicht jack. Ademende stoffen, het liefst membranen zoals (maar niet alleen) Gore Tex zijn ideaal. Topmerken hebben eigen membranen die zeker net zo goed zijn als Gore-Tex. De isolatie moet, zeker als je warmbloedig bent, niet van die buitenlaag komen.

Isolatielaag
Nu heb je de twee 'verplichte' lagen en kun je hier tussen met isolerende lagen gaan spelen om op de perfecte temperatuur te komen. Zo kun je een dun fleecejack gebruiken. Een dikker fleece jack. Een dun dons-vest,  of een synthetisch vest. Zelf gebruik ik graag vrij strakke fleece pully's. En als het echt koud is trek ik een dun donsjasje onder mijn jas aan.

Wel erg koud?
Heb je het snel warm, maar ski je ook als het erg koud is? Kies dan voor een dons isolatie jack. Een goed ganzendons jack heeft een veel breder temperatuurbereik dan synthetisch materiaal (gewatteerd). Wat ik daarmee bedoel: het is aangenamer bij iets warmere temperaturen maar ook bij kouder weer. 

Ventilatie
Verder wil ik niets anders meer dan broeken en jassen met pitzips, ofterwijl ventilatieritsen. Ritsen onder de mouwen of naast het bovenbeen. Ideaal om open te ritsen om die koele lucht binnen te laten. Hierdoor kun je perfect je lichaam laten afkoelen als het echt te warm wordt. Ook zonder direct teveel kleren uit te trekken. Vergeet als off-piste skiër niet om je broek weer dicht te ritsen als je de poeder ingaat. Ik kan uit ervaring vertellen dat een poederbocht met geopende ventilatieritsen erg koud is... ;-)

Lange mouwen verplicht!
Soms zie je ze wel op de piste skiërs in een t-shirtje of zonder mouwen. Dit is verre van verstandig. Om verschillende redenen. Ten eerste heb je natuurlijk te maken met die sterke zon die je snel doet verbranden. Maar erger nog is de kans op een val. En dan is sneeuw, zeker als het wat warmer is, opeens niet meer zo zacht. Als je een beetje doorschuift zit je binnen no-time vol met brandwonden. In off-piste terrein is dit nog veel belangrijker, stel dat je slecht gekleed in een lawine komt...

Verstandig
Wees, ook als warmbloedig persoon, verstandig. Je kunt prima warmbloedig zijn maar niemand komt onder natuurwetten uit. Als het extreem koud is is het koud. Stel dus dat je tijdens activiteit in de zon het erg warm hebt en je dus alleen met een dun thermoshirtje en je jas skiet, en je komt opeens vast te zitten aan de koude schaduw kant van de berg dan kun je het opeens veel te koud krijgen. Dan kan een dun donsjasje in je rugzak je voor een erg vervelende kou beschermen.