Anton.

December 2015

Top 10 Freeride

Off-piste skiën en snowboarden groeit hard. Veel gebieden richten zich tegenwoordig op wintersporters die hun vertier buiten de piste zoeken. Maar wat zijn nou de beste skigebieden in de Alpen om off-piste te gaan? Dé website hiervoor is wePowder en zij gaven deze top tien aan ons door. Maar let op, want off-piste skiën en snowboarden is niet zonder gevaar. Volg daarom de Saftey Academy van wePowder en word je bewust van de risico’s van off-piste skiën en snowboarden.

1) Sankt Anton am Arlberg
Wat valt er nog te schrijven over St. Anton? De plaats waar het skiën in de Alpen is gestart met zijn geweldige terrein en overvloedige sneeuwval. Het dorp dat 's winters verandert in een satellietstad van Stockholm? De ontelbare freeride routes en varianten vanaf legendarische namen als de Valluga? Het feit dat een dag met verse sneeuw voorbij is om 12.00 uur omdat alles is verspoord? De schitterende afdalingen vanuit het rustigere Stuben? Als je nog niet in St. Anton bent geweest, pak je je spullen en streep je deze legendarische plaats af van jouw hitlist!

2) St. Moritz
St. Moritz wordt in één adem genoemd met Verbier, Chamonix en St. Anton in het rijtje klassiekers. Hoewel het prijsniveau in deze dorpen ook hoger ligt dan gemiddeld, is St. Moritz op dit gebied de overtreffende trap. Het blijft raar om met dikke poederbakken langs de shops van Prada en Gucci te lopen, als er net een halve meter vers is gevallen. Absolute aanraders zijn de gebieden Diavolezza en Lagalp die vanaf seizoen 2008/2009 met elkaar verbonden zijn, waar je kunt oefenen met je lawinepieper en in een beveiligde off-piste area veilig je sporen kunt trekken.

La Grave

3) Les Quatre Vallées
Les Quatre Vallées is zonder twijfel een van de kanonnen van de Alpen. Met dorpen als Verbier, Nendaz en Veysonnaz is dit een gebied met heel, heel veel mogelijkheden. Ieder dorp heeft z'n eigen karakter. De pistes van de Mont Fort, Gentianes, Chassoure en Attelas zijn na een dump om 12.00 uur verspoord. Hoogtepunten zijn de couloirs van de Attelas, de Mont Gelé (die je niet meer hoeft te hiken, de lift is weer geopend) en voor de echte helden onder ons de Bec de Rosses. Op deze berg vindt bij goede sneeuwcondities de Extreme plaats, het laatste event in de Freeride World Tour.

4) Courmayeur
Courmayeur, het kleine en betere broertje van Chamonix? Eén ding is zeker. Vanaf de Italiaanse zijde ziet de Mont Blanc er nog imposanter uit dan aan de Franse kant. En de freeride? Die is er van wereldklasse en doet zeker niet onder voor Chamonix (als het al niet beter is). Vanaf de Punta Helbronner zijn de mogelijkheden haast eindeloos. Let wel; hier zijn geen pistes, slechts off-piste en je start in een landschap dat bezaaid is met gletsjers.

Chamonix, off piste onder de Grand Montets

5) Monte Rosa
Het uitgestrekte Monte Rosa skigebied dankt zijn naam aan het gelijknamige massief en bestaat uit drie valleien. Bij Monte Rosa denk je al snel aan Alagna, een world class freeridegebied, waar je aardig wat skills moet meebrengen. Is Alagna je te heftig, dan zit je goed in de rest van de Monte Rosa ski. Relaxte freeride, niet te steil en redelijk open.

6) Espace Killy
Gebundeld in l'Espace Killy vormen Tignes en Val d'Isère op papier een geheel. Toch zijn het duidelijk gescheiden dorpen. Tignes bevindt zich in een kaal maanlandschap, terwijl Val d'Isère door de omringende bomen en de gekozen architectuur een authentiekere uitstraling heeft. Eén ding hebben ze gemeen, ze beschikken over een wordclass freeridegebied en dat is inmiddels ook wel wereldwijd bekend. Gevolg is dat het er altijd wel druk is. En door die drukte kent Tignes een groot saisonnier-bestand die elk vrij uurtje dat ze hebben meepikken om poeder te scoren.

Les 4 Vallées

7) Chamonix
Cham, wat valt er over te zeggen, of beter.. wat valt er niet over te zeggen. Cham heeft alles, inclusief de bijbehorende drukte. Want het is wereldbekend, de prijzen op niveau en de rijders evenzo. Toch moet je er ooit geweest zijn, want er komen horden met toeristen, die er allemaal uitzien als freeriders, maar het daar verder ook bij laten. Natuurlijk moet je een keer de stress voor de toplift naar de Grand Montets ervaren hebben, de Aguille du Midi bezocht hebben, maar Cham is nog zoveel meer. Wereldklasse freeride!

8) La Grave
La Grave is eigenlijk geen skigebied. La Grave is hoog-alpiene terrein met alle bijbehorende risico's. La Grave kent (de twee kleine pistes op de gletsjer daargelaten) geen pistes, maar enkel off-piste. Je kan in La Grave hele mooie en uitdagende dingen doen. De meeste bekende en klassieke routes zijn 'Le Vallon de la Meije' en 'Le Vallon de Chancel'. Routes die ook staan aangegeven op het 'pistekaartje' van La Grave, goed toegankelijk zijn en daardoor (helaas) ook snel verspoord zijn. Maar wel altijd met een berggids op pad gaan!

9) Valgrisenche
Valgrisenche is geen skiresort, maar een heliski bestemming. Okee, het kent een paar sleepliftjes, maar daar kom je niet voor. Is de poeder al weken op, de lucht blauw en de wind mild dan kun je nog altijd deze kant op. Door de diepe ligging in de Alpen kent het een bijzonder microklimaat, waardoor het gemiddeld veel kouder blijft dan in andere dalen en de sneeuw daardoor lang van goede kwaliteit blijft. De snelste route is via de Mont Blanc tunnel of de Zwitserse St. Bernard tunnel.

10) Disentis
Disentis is nog steeds een relatief rustige bestemming. Het is hier veel minder druk dan bij bekendere namen als Verbier en Chamonix. Het terrein is schitterend. De Val Gronda is een bekende afdaling die je bijna 2000 hoogtemeters aan poeder oplevert. Een heerlijk gebied als je zonder al te veel poederstress lekker wilt knallen!