Anton.

November 2015

Stenen op de piste, wat nu?

Natuurlijk dromen we allemaal van geweldige pistes zonder ook maar een steentje of aarde. Maar stenen en aarde op de pistes horen net zo goed bij wintersport als de allerdikste dumps. Het is gewoon een gegeven dat je af en toe stenen op de pistes kunt raken. Voor mij geldt zelfs dat ik in de beste seizoenen meer stenen raak dan in de matige seizoenen wanneer ik veel voorzichtiger ski. Een harde klapper op een steen kan het einde van je mooie ski's betekenen of minstens een hele dure reparatie. Maar met een aantal tips kun je de schade op matige pistes voorkomen.

Niet remmen op stenen
Onze eerste reactie als er stenen liggen is hard remmen. Dit moet je juist niet doen. Want gooi je de kanten van je ski’s op de sneeuw dan komt er veel kracht op de ski’s te staan. Je drukt op deze manier als het ware de stenen je ski’s in. En erger nog omdat je de kanten haaks op de sneeuw zet heb je grote kans dat je je staalkanten beschadigt of zelfs lostrekt. En dat is voor veel ski’s een total-loss. Maak je dus zo licht mogelijk en laat je over de ski’s glijden. Niet remmen, geen harde bochten. Moet je een keer remmen kun je dit beter ‘pompend’ doen in sneeuwploeg dan alles op de kant te gooien.

Rustig skiën of boarden
Ski rustig als de stenen niet ver zijn. Zo voorkom je dat je hard op de rem moet trappen als je moet remmen. Zo ski je lichter over alle rotzooi heen en kun je dus op deze manier veel beschadigingen voorkomen. Dus lopende, niet al te snelle bochten werken het beste.

Niet rutschen
Verder is het heel belangrijk om niet teveel te rutschen. bij gerutsche bochten smeer je de staalkanten veel uit over de piste en als er dan een steen ligt trek je deze mee. Wederom een grote kans dat je op deze manier je staalkanten kapot trekt. Strakke gesneden bochten werken beter omdat je dan beschadigingen in de lengte richting over het belang trekt en niet naar buiten. Krassen in de lengte richting zijn eigenlijk nooit een probleem.

De zijkant van de piste
Vaak wordt er in het midden van de piste de meeste sneeuw opzij geschraapt. Hierdoor komen de stenen in het midden van de piste het meest open te liggen. Vaak zijn dit ook nog eens de stenen die niet weggeskied zijn en dus vast liggen. Dit zijn de meest gevaarlijke. Ski dus met korte bochtjes door de losse sneeuw aan de zijkant van de piste. Hier liggen misschien ook wat losse steentjes tussen, maar deze beschadigen je ski’s amper. Kies dus voor de plek op de piste met de meeste sneeuw, vaak is dit de zijkant van de piste.

Materiaal goed onderhouden
Zorg er verder voor dat je met goed gewaxed materiaal skiet of board. Als je belag uitgedroogd is, dus niet vaak genoeg gewaxd dan kan een klein steentje al heel happen uit je belag trekken. Iets wat met goed gewaxed materiaal een klein krasje was geweest is met uitgedroogd materiaal soms een halve ski. Regelmatig waxen, minimaal één keer per skiweek is zeer verstandig om materiaal goed te houden en zet materiaal ook nooit ongewapend weg voor de hele zomer. 

Wel wat kapot, geen nood
Goed personeel in skiwinkels kan zo goed als elke reparatie uitvoeren. Een nieuw stuk belag in je ski zetten is geen probleem. En heb je een echt goede vakman voor je? Dan kan er zelfs een stuk staalkant opnieuw in je ski gezet worden. Een kleine kras of een gat is echt geen ramp. Je kunt er zelfs even mee doorskiën of boarden, zolang je de kern van je planken maar niet ziet. Zie je wel de kern (alles wat onder het belag zit) dan is het zaak om snel mogelijk een reparatie te laten uitvoeren.