Anton.

December 2011

Microklimaten

Als er sneeuw valt in de Alpen gebeurt dat nooit overal in dezelfde hoeveelheid. Soms sneeuwt het bijvoorbeeld in Oostenrijk terwijl in Italië of Frankrijk de zon schijnt, daarom hebben we de Alpen op onze wiki pagina verdeeld in geografische gebieden als de Noordalpen, Zuidalpen en Westalpen. Die gebruiken we in onze weerberichten en ook hebben we het vaak over de Alpenhoofdkam die vaak een echte weerscheiding vormt.

Eigenwijze gebieden Vaak zijn er echter ook op korte afstand grote verschillen die veroorzaakt worden door het reliëf. We hebben het dan over zogenaamde microklimaten, gebieden die zich niet aan de algemene weersverwachting houden. Ze wijken af in temperatuur of sneeuwhoeveelheid ten opzichte van hun directe omgeving.

Twee gebieden die de afgelopen weken veelvuldig in de updates voorbij kwamen zijn de Arlberg in Oostenrijk en de Pelvoux in Frankrijk.

Rondom de Pelvoux komt het regelmatig met bakken uit de lucht!

Arlberg
​De Arlberg is natuurlijk bekend vanwege de skioorden Lech am Arlberg en Sankt Anton. Het is een bergmassief op de grens van Vorarlberg en Tirol. Oversteken van de ene naar de andere provincie kan alleen via een tunnel of hooggelegen passen. Dat is meteen een van de oorzaken van het microklimaat, het gebied torent boven de omgeving uit en vangt daardoor meer sneeuw. Je ziet het terug aan de vaak fellere kleuren op onze sneeuwverwachtingskaart.

De meeste sneeuw krijgt de Arlberg bij wind uit het noordwesten of noorden. Het gebied vormt het eerste en grootste obstakel voor vochtige lucht uit Duitsland. Maar het grootste verschil treedt op bij westenwinden. De laatste weken hadden we die veelvuldig, en dan steekt de Arlberg qua sneeuwval met kop en schouders boven de rest van Oostenrijk uit. De provincie Tirol ligt in de sneeuwschaduw van de Arlberg met zelfs in het verderop gelegen Ischgl of Serfaus-Fiss-Ladis vaak duidelijk minder sneeuw. Dit terwijl de dorpen bijna even hoog liggen. Een uitgesproken sneeuwzeker gebied dus!Dat verklaart meteen het prijsverschil met derest van Oostenrijk én waarschijnlijk het feitdat de Koninklijke familie hier ’s winters haarwintersportvakantie doorbrengt.

Pelvoux
​Soms krijgen we op de website te horen dat we zoveel op Frankrijk georiënteerd zijn als er bij Rogier weer eens een dump is gevallen. Dat heeft niet met voorkeuren te maken maar meer met de bijzondere ligging van Puy Saint Vincent, Rogier zijn thuisgebied. Waar de sneeuw ook vandaan komt, Rogier scoort bijna altijd wel zijn verse sneeuw. Gekscherend zei ik eens ‘In Puy is het altijd oui’ maar het is opvallend hoe vaak er rondom de Pelvoux sneeuw van betekenis valt.

De Pelvoux krijgt de meeste sneeuw uit het zuidwesten en zuiden als lagedrukgebieden boven de westelijke Middellandse Zee vochtige lucht tegen de Alpen duwen. Maar ook bij sneeuw uit het westen ligt het gebied in de vuurlinie.

Daarnaast liggen de temperaturen er voor Zuidfranse begrippen aan de lage kant. Dat komt door de geïsoleerde ligging tegen het Parc National des Écrins en de nabijheid van een aantal grote gletsjers die een dempend effect hebben op de temperatuur. Niet zelden ligt de sneeuwgrens er honderden meters lager dan in de rest van de regio. Er zijn dus veel redenen om jaloers te zijn op Rogier!

Andere microklimaten
​Er zijn nog veel meer kleinere gebieden die zich sneeuwtechnisch in positieve zin onderscheiden. Andere voorbeelden zijn Flaine (de ‘Arlberg van het westen’), Dachstein-regio en Arabba in de Dolomieten. In de volksmond wordt zo’n gebied ook wel een Schneeloch genoemd.

Gebieden die over een heel andere boeg een microklimaat hebben, namelijk door droogte, Vent in het Ötztal en Nauders. Hier schijnt de zon bovengemiddeld veel en er valt ’s winters gemiddeld maar weinig neerslag. Wel ligt er vooral in Vent meestal meer dan genoeg sneeuw, maar puur door de hoogte van 1900 meter.

Tot slot is er de factor kou die voor een microklimaat kan zorgen. Voorbeelden zijn het Zwitserse Engadin bij Sankt Moritz (door de hoogte ook erg sneeuwzeker) en de Funtensee aan de Duitse zijde hoog boven Maria Alm. Bij windstille en heldere nachten koelt het daar regelmatig af tot 30 à 40 graden onder nul!