Anton.

Januari 2017

24 uur in Val Gardena

Een skigebied dat op nog geen anderhalf uur rijden van Innsbruck ligt, met honderden kilometers aan piste en waar gewoon Duits gesproken wordt. Oostenrijk? Nee, het gaat hier over Val Gardena (Gröden) in de Italiaanse regio Zuid-Tirol, ofwel Südtirol! Tijd om in 24 uur eens kennis te maken met deze geweldige regio!

7:00 uur: De zon in!
Je start de dag aan de zonnige kant van Val Gardena. Vanuit Selva (Wolkenstein) sta je snel op de top van de Dantercepies. Je kunt natuurlijk om een uurtje of 9.00 omhoog wanneer de liften openen, maar het is ook mogelijk om om 7.00 uur 's ochtends de lift in te stappen en te genieten van de pistes wanneer ze eigenlijk nog gesloten zijn. Je geniet op de top van de Dantercepies van een heerlijk ontbijt in de Mountain Lodge. 

Perfect geprepareerde pistes

10:00 uur: Sellaronda of de Saslong
Vanaf de Dantercepies heb je de keuze om te starten met de legendarische Sellaronda of af te dalen richting Selva en aan de andere kant van de vallei de pistes van de Saslong te ontdekken. De worldcup-afdaling is een van de absolute toppers van deze kant van het gebied. Veel skiërs nemen deze piste pas aan het einde van de dag (misschien wel omdat er onderaan deze afdaling hele gezellige après-ski te vinden is), maar de locals skiën deze afdaling vaak 's ochtends, wanneer deze er nog helemaal strak bij ligt.

Sneeuwrijk Val Gardena

Als ze iets goed kunnen in Val Gardena, dan is het het prepareren van pistes wel. Iedere ochtend liggen alle pistes er werkelijk als een biljartlaken bij. Met Zwitserse precisie wordt in dit deel van Italië de sneeuw gemasseerd alsof het de rug van je eigen vrouw is. 

11:00 uur: Op naar de Col Raiser
De Val Gardena Ronda Express brengt je richting de Col Raiser. In dit deel van het skigebied, de Seceda, vind je de langste afdaling van het gebied. Toepasselijk genaamd 'La Longia' daal je over een piste van meer dan tien kilometer lengte af naar Ortisei (St. Ulrich). De vraag is of je de afdaling in één keer doet, want onderweg kom je een aantal zeer goede en gezellige restaurants tegen (en daar is in Val Gardena toch al geen gebrek aan) en de verleiding is groot om even lekker te gaan zitten.

Rifugio Comici bij de Saslong

13:00 uur: Tijd voor lunch
In het skigebied van Val Gardena vind je zeer veel restaurants die zonder uitzondering zeer goede maaltijden serveren. In dat opzicht doet het gebied heel Italiaans aan. Goede wijnen, heerlijke pasta's en zelfs geweldige visgerechten; je komt hier op culinair gebied zeker aan je trekken. Een aantal tips waar je heerlijk kunt eten zijn Baita Saslonch of Baita Daniel of de Rifugio Comici waar verse vis wordt geserveerd.

Puur genieten!

15:00 uur: De laatste afdalingen van de dag
Richting de Passo Sella vind je heerlijke afdalingen, maar de verleiding is groot om nog even een kopje koffie te drinken bij Rifugio Fienile Monte. De lome afdalingen rondom de Passo Sella zijn ideaal om de dag af te sluiten. Dat doe je uiteraard met een drankje bij Piz Setëur. Dit is après-ski in Italiaanse stijl. Geen hoempapa en polonaise, maar wel veel gezelligheid.

Culinair genieten in Val Gardena

19:00 uur: Dineren in stijl
's Avonds is er in de dorpen van Val Gardena genoeg te doen. Zeker in Ortisei en Selva vind je veel gezellige restaurants, zoals het uitstekende Tubladel in Ortisei. Voor live muziek ga je 's avonds naar La Stua in Selva. 

Val Gardena is een gebied waar Nederlandse wintersporters het heel erg naar hun zin zouden hebben. Het is maar 1.000 kilometer rijden van Utrecht en de kwaliteit van de pistes is uitstekend. Tel hier de geweldige uitzichten op de indrukwekkende Dolomieten en de perfecte gastronomie bij op en misschien wordt Val Gardena wel de bestemming van jouw volgende wintersport!