Anton.

December 2015

5 manieren om je wintersportfoto te verpesten

Tegenwoordig heeft iedereen een camera in zijn of haar zak. We nemen alles op en maken overal foto's van met onze mobiele telefoons. Een groot deel van deze foto's zijn bijna zonde van de pixels. Want op het moment lijkt het een leuke foto maar eenmaal in alle rust is de foto in het beste geval een leuk kiekje. Dit geldt iets minder, maar ook nog best vaak, voor veel wintersporters die met een grotere camera op pad gaan. Goede wintersportfoto's zijn niet makkelijk. Zeker als je leuke actiebeelden wilt. Hier vijf manieren om je foto te verpesten en die je dus beter achterwege kunt laten.

Te ver!
Je kent ze wel die foto's van een indrukwekkend berglandschap en dan maar een skiër er klein in. Gave en indrukwekkende foto's. Maar dan moet het wel allemaal kloppen in skigebieden zijn dit hele moeilijke, zo niet onmogelijke foto's. 9 van de 10 wintersportfoto's mislukken omdat simpelweg het onderwerp niet dichtbij genoeg is. Ga naar je onderwerp toe. Zorg dat je zo dichtbij mogelijk bent. Dan krijg je de meest spectaculaire foto's. Wil je wel een foto zoals hierboven maken.Zorg dan dat de omgeving heel clean is. Zodat de oog van de kijker naar de skiërs wordt gebracht. Iemand in z'n eentje op een piste kan werken. Maar makkelijk is het niet..

Geen moeite doen
Je wordt wakker in je chalet of appartement en ziet een enorm mooie zonsopkomst. Oranje gloed over die bergen aan de overkant in het dal. Dus snel pak je je telefoon of camera om een foto te maken. Het ziet er prima uit. Klik klik klik. Maar als je eenmaal goed kijkt zie je de rand van je terras er nog op, is de horizon scheef of zie je nog net een lantarenpaal. Doe even net iets meer moeite. Vaak is een stap meer naar voren al een wondermiddel. En leer om goed in alle hoeken van de zoeker of scherm van je camera te kijken. Dan weet je zeker dat er geen halve helmen, halve terrasstoelen of andere lelijke details op staan. Klik dus niet zomaar wat weg, en probeer na te denken over wat je wel op beeld wilt en wat niet.

Camera niet begrijpen
Vaak denken mensen dat grote spiegelreflexen de enige camera's zijn die begrepen moeten worden. Maar vaak hebben we een idee van een foto die we willen maken, maarkan dat gewoonweg niet met het materiaal dat je in je handen hebt. Zo zorgt een foto gemaakt met een 28 mm lens of vergelijkbare hoek voor een heel ander beeld dan met een tele-lens. Als je foto's maakt met je telefoon dan zullen de bergen in de achtergrond er zelden uitspringen. En al maak je foto's met een telelens dan is het niet mogelijk om de voorgrond op een meter voor je en de achtergrond op 1 kilometer samen scherp te hebben. Dit kun je creatief prima gebruiken, maar je moet het wel begrijpen. Ook kan de ene camera en lens combinatie tegenlicht perfect aan en maakt een geweldige zon, en de andere lens geeft je alleen een overbelichte bal... Niet alles kan. Als je dat eenmaal weet dan weet je ook wat wel kan. Dit geldt voor dure superdeluxe camera's maar ook gewoon van je iPhone. Maak alleen de foto's die je kunt maken. Begrijp je camera!

Verkeerde hoek
Sta je eindelijk op de zwarte piste. En dan wil je natuurlijk wel een indrukwekkende foto voor thuis of voor in de après-ski bar maken. Dus je pakt snel je camera en maakt een foto naar boven. Maar als je eenmaal naar die foto kijkt dan lijkt het net alsof je op een groene piste staan. Want om een hoek te zien in een foto hebben je hersenen aanknopingspunten nodig. Dus al wil je steilte duidelijk maken dan is het verstandig om op zijn minst een stuk horizon in de foto te verwerken. Mocht dat niet echt netjes uitkomen. Maak dan de foto in een schuine hoek naar boven in plaats van recht naar boven. Het ziet er meteen een stuk cooler uit. Overdrijf de steilte echter niet. Dit is op foto's snel te zien en maakt het niet mooier.

Let op details
Je hebt hem die geweldige actiefoto's. Een strakke carve-bocht. Een diepe powderslash of een mooie sprong. Maar als je goed kijkt zie je dat een broekspijp nog boven de skischoen zit, een bandje van de rugzak achter de skiër bungelt of dat de skibril en helm scheef zitten. Dat zijn de kleine dingen die een leuk kiekje onderscheiden van een topplaat. Als fotograaf moet je op details te letten. Als je echt voor foto's gaat, dan gaat dat zover als de goede kleurkeuze kiezen voor de kleding van je modellen. Maar ik begrijp dat dat wat veel gevraagd is voor een standaard wintersportvakantiefoto. Maar dan zijn het nog steeds de details die het hem doen. Zorg dat de zakken dicht zitten, de broeken mooi over de schoenen vallen en de skibrillen recht zitten. Zet die puntjes op de i!