Anton.

Oktober 2015

Val Venosta

Geheim over de grens

Bij wintersport in Italië denken de meeste mensen al snel aan de Dolomieten. Maar Italië heeft nog veel meer te bieden. Rijd je niet de Brennerpas, maar de Reschenpas over, dan kom je uit in een regio die nog niet zo heel bekend is bij Nederlandse wintersporters. Val Venosta/ Vinschgau is een authentieke Italiaanse regio in Zuid-Tirol en het is een heerlijke vakantiebestemming voor families. Je vindt in Val Venosta zes skigebieden.

Heerlijk skiën in Val Venosta

Misschien heb je wel eens van Val Venosta gehoord, zonder dat je dat eigenlijk precies door had. Op de openingsfoto zie je de kerktoren die middenin Lago di Resia (de Reschensee) staat. Ook de Ortler, met z'n 3905 meter de hoogste berg van Zuid-Tirol, is in Val Venosta te vinden. Daarnaast vind je dus een aantal skigebieden die zeer geschikt zijn voor families in Val Venosta, waar ze naast Italiaans ook 'gewoon' Duits praten.

Watles
​Het kleine skigebied Watles telt een drietal liften en is een leuk gebied voor families. De pistes zijn breed en ook de langlaufers komen hier goed aan hun trekken. De loipes zijn te vinden in het gebied van Slingia (Schlinig). Dit skigebied krijgt ook de meeste zon van de skigebieden in Val Venosta.

Perfecte piste om te leren skiën

Vallelunga (Maseben)
Het is heerlijk rustig in Vallelunga, wachttijden komen niet voor (zoals eigenlijk bij alle skigebieden in Val Venosta) en het is een heerlijke plek om te leren skiën. Het skigebied van Vallelunga is niet al te groot met zo'n tien kilometer aan pistes. Ideaal voor beginners en kinderen dus. 

Malga San Valentino (Haider Alm)
Ook dit skigebied is te kenmerken als klein, maar fijn met een aantal liften en enkele blauwe en rode pistes. Het leuke skigebied van Malga San Valentino ligt aan de rand van Lago di Resia.

Solda (Sulden)
Samen met Vallelunga is dit een van de grotere skigebieden van Val Venosta. Solda ligt aan de voet van de Ortles, de hoogste berg van Zuid-Tirol, en is van alle bestemmingen in Val Venosta zonder twijfel de meest sneeuwzekere. Dit skigebied is zes maanden per jaar geopend en je skiet hier op grote hoogte (over het algemeen boven de boomgrens) op meer dan 40 kilometer pistes. 

Heerlijk dineren op de piste

Belpiano (Schöneben)
Belpiano is een van de meest populaire skigebieden voor families in Zuid-Tirol. Een moderne gondel zet je midden in het skigebied af. Je vindt hier een aantal sleepliften en perfecte condities voor kinderen en beginners. Gevorderden pakken een van de vier stoeltjesliften en kunnen knallen over de uitdagende afdalingen. Het gebied is ook makkelijk te bereiken, want het ligt net over de grens met Oostenrijk. 

Trafoi
Midden in het nationale park van de Stelvio ligt Trafoi, een klein gebied ideaal voor gezinnen. De lift start midden in het dorpscentrum, zodat je nooit lang naar de lift hoeft te lopen. De uitzichten in dit geweldige landschap zijn schitterend. Misschien is dit wel het mooiste skigebied van Val Venosta. 

De skigebieden in Val Venosta zijn dus klein, maar fijn. Gelukkig zijn deze skigebieden wel toegankelijk met één liftpas. De Val Venosta SkiCard geeft toegang tot de liften van alle zes de skigebieden in Val Venosta plus het Zwitserse Minschuns (Val Müstair), waardoor je de beschikking hebt over ongeveer 140 kilometer aan pistes.

Wanneer je dus de volgende keer aan wintersport met de familie denkt, dan zou je dus zomaar in dit nog relatief onbekende deel van Zuid-Tirol uit kunnen komen.