Anton.

December 2015

Sportief skiën boven Alpe d'Huez

De ‘Nederlandse berg’ Alpe d’Huez is meer dan veel wielrenbochten. Gelukkig weten veel Nederlandse en Belgische wintersporters dat ondertussen wel. Want het skigebied van Alpe d’Huez heeft elke wintersporter wat te bieden. Dit sneeuw- én zonzekere skigebied heeft heerlijke eenvoudige cruisepistes, hele prettige accommodaties en geweldige vergezichten. Maar wat wel écht benadrukt mag worden is hoe ontzettend goed dit skigebied is voor de ervaren tot zeer ervaren wintersporter. Hier vind je voldoende uitdaging!

Het skigebied van Alpe d’Huez heeft  250 kilometer aan pistes. Onderverdeeld in 42 groene, 38 blauwe, 38 rode en 16 zwarte pistes. Het hoogste punt is de maar liefst 3300 meter hoge Pic Blanc. Vanaf deze bergtop heb je een geweldig uitzicht over het nationale park van Les Ecrins, richting Grenoble maar evengoed naar de Mont Blanc in de Haute Savoie toe. Eenmaal aan de afdaling begonnen is het maximale hoogteverschil niet minder dan 2210 meter, genoeg om je benen flink te laten branden. Als je dat liever niet in een keer skiet vind je door het hele gebied heen genoeg restaurantjes, in alle soorten en maten. Verder is het skigebied op natuurlijke wijze zeer handig van opzet. Hoe dichterbij het dorp van Alpe d’Huez hoe makkelijker de pistes. Dus hoog in het gebied lekker steil en uitdagend, lager ideaal voor beginners.

Steile pistes
Natuurlijk is er de Sarenne, ’s werelds langste zwarte piste. Dankzij nieuwe sneeuwkanonnen kan de Sarenne zo goed als het gehele seizoen open blijven. De piste begint lekker steil, maar eindigt wat eenvoudiger. Maar durf jij de uitdaging aan om deze piste in een keer, zonder te stoppen, te skiën? De echte uitdaging in het gebied is natuurlijk de piste Le Tunnel. Je skiet dwars door een enorme rotswand heen, en eenmaal uit die tunnel sta je midden in een zeer steile helling waar reusachtige buckels je hongerig aankijken. Een heerlijke steile piste voor zeer gevorderde skiërs. Volgens vele wintersporters is dit een van ’s werelds meest uitdagende pistes. Maar er is nog zoveel meer, want er zijn zoveel mooie zwarte en donkerrode pistes in Alpe d’Huez te vinden! 

Ben je opzoek naar uitdagende pistes, dan zijn onderstaande piste echte aanraders:
- Tunnel (Pic Blanc)
- Sarenne (Pic Blanc)
​- Chateau Noir (Pic Blanc)
- Combe de Charbonnière (Cloche de Macle)
​- Rousses (Dôme des petites Rousses)
- Roche noir (Poutran)
​- La Fare (Vaujauny)

Fantastische off-piste
De off-piste mogelijkheden van Alpe d’Huez zijn ongekend. En dan hebben we het niet over dat ene lijntje tussen twee liften of net naast de pistes. Die zijn er natuurlijk ook, maar dat is niet zo bijzonder. Nee, als je vanuit verschillende hoeken van het gebied over een rotsgraatje gaat of een afslag neemt dan kom je in wild terrein met de mooiste afdalingen. Van zeer steile couloirs tot eenvoudige open hellingen. Bijna overal kom je glijdend weer terug in het gebied. Maar vergis je niet: het zijn hele off-piste tochten. En de mogelijkheden zijn enorm. Tel daarbij op dat er bijna altijd wel goede sneeuw te vinden is (vaak zelfs nog onverspoord) en je weet dat Alpe d’Huez bij de beste off-piste gebieden van de Franse Alpen behoort, en daarbij dus bij de beste off-piste gebieden van de Alpen.

Als je een gevorderde off-piste skiër of snowboarder bent vraag dan aan je berggids of deze je mee wilt nemen naar de achterzijde van de Pic Blanc. Hier zijn de mogelijkheden eindeloos en ben je na drie bochten helemaal weg uit het skigebied. Ook hier heb je samen met je berggids de keuze tussen steile hellingen of meer glooiend terrein. 

Tochten maken
Alpe d’Huez is om de Pic Blanc heen gebouwd. Hier kun je geweldige tochten langs maken. Als je van Vaujany met mooie uitstapjes naar links en naar rechts, en via de Pic Blanc, naar Auris en Oisans skiet ben je wel even bezig: een flinke tocht. Wie het van tevoren uitstippelt kan mooie interessante tochten bedenken waar je heerlijk kunt knallen. Vergeet ook zeker de Bartavelles piste op de Dome des Petites Rousses niet. Of wat te denken van La Fare richting L’Enversin d’Oz. Allemaal pistes die je eigenlijk echt wilt skiën wanneer je niet terugdeinst voor rood en zwart. 

Mocht je het liever wat eenvoudiger houden dan kun je trouwens ook prima tochten maken met groene en blauwe pistes. Dan blijf je gewoon net iets lager en deze pistes zijn zeker even mooi.

Sneeuwzeker
Al die uitdagende pistes en mooie off-piste lijnen hebben natuurlijk wel sneeuw nodig. Nou, zit dat gelukkig wel goed. De Pic Blanc is ongeveer de eerste berg waar stormen vanuit het noordwesten op af komen. De berg fungeert dan als een flinke muur waar tegen de wolken zich helemaal leeg sneeuwen. Maar wees niet bang, want eenmaal leeggesneeuwd trekken de wolken zich snel terug en is het hier snel weer mooi weer. De wolken hangen regelmatig nog over Grenoble als in Alpe d'Huez de zon alweer schijnt. Verse krakende sneeuw, een zonnetje erbij, dat is Alpe d’Huez. Mocht de natuursneeuw een keertje tegenvallen dan heeft Alpe d'Huez zo'n duizend sneeuwkanonnen klaar staan.

Alle foto's van Alpe d'Huez / L Salino