Anton.

Oktober 2015

Op zoek naar zon en sneeuw? Alpe d'Huez

Stel, je bent opzoek naar een skigebied waar veel sneeuw ligt, maar je wilt ook veel zon. Je zoekt eenvoudige pistes vlakbij je accommodatie maar je wilt eveneens flinke uitdaging? Tochten maken moet kunnen, maar ook graag overzichtelijk? En natuurlijk wil je de vrije keuze hebben qua accommodaties. Alpe d’Huez onder de hoge Pic Blanc is het gebied bij uitstek voor iedereen. 

Zon en sneeuw
Als eerste willen we natuurlijk dat een skigebied sneeuwzeker is. Want zonder sneeuw is er bar weinig te skiën of te snowboarden. Nou, maak je hier maar geen zorgen om in Alpe d’Huez. De hoge top die boven dit gebied ligt, de Pic Blanc, vangt namelijk elke storm vanuit het westen op. Alleen de Belledone ligt voor de Alpe en dit middengebergte houdt maar heel weinig vocht tegen. Dus alle neerslag vanuit het westen klapt vol op de Alpe. Meer dan sneeuw genoeg dus. Maar wintersporten terwijl het sneeuwt is natuurlijk ook niet ideaal. We hebben het liefst sneeuw en zon tegelijk. Dat komt goed uit, want op de Alpe sneeuwt het vaak en heftig, maar na zo’n sneeuwbui trekt het meteen weer open. Het komt vaak voor dat het Grenoble dal nog onder een dik pak wolken ligt, en je zelfs onder een grijze lucht naar Bourg d’Oisans rijdt om tijdens de weg omhoog langs de vele beroemde haarspeldbochten boven de grijze lucht uit te komen en in een onbewolkt winterwonderland aan te komen. Verse sneeuw met een zonnetje erop. Droomcondities dus.

Zonnevlakte
Maar wat heb je aan een zon als je in de schaduw skiet? Niet veel. Gelukkig ligt het hooggelegen Alpe d’Huez voornamelijk in de zon. Dus zonaanbidders zitten hier goed. Maar als realistische wintersporter hoor ik jullie nu meteen denken aan slechte pistes omdat de zon de sneeuw wegsmelt. Nou een groot deel van de Alpe ligt hoog genoeg om die zon makkelijk aan te kunnen. Maar we zijn eerlijk, en tot afgelopen jaren had de Sarenne piste moeite met de zon op de onderste meters. Zonde, want deze ’s werelds langste zwarte piste was vaak voor 90 % perfect met enkele meters aan mindere sneeuw op het einde. Daar is sinds vorig seizoen een einde aangekomen met de bouw van een nieuwe batterij sneeuwkanonnen. Dit was zo succesvol dat deze piste vorig seizoen bijna het hele seizoen open kon blijven. Dit jaar zijn er nog wat extra kanonnen bij geplaatst. Dus deze geweldige piste is van begin tot het einde van het seizoen goed te skiën. 

Van makkelijk naar moeilijk
Al zou je een architect vragen om een skigebied te tekenen op de tekentafel zou deze er waarschijnlijk uitzien als hoe Alpe d’Huez is opgebouwd. Eenvoudige pistes vlak boven het dorp waar je rustig kunt cruisen en waar je aangenaam je eerste bochten kunt leren. En hoe hoger je gaat hoe pittiger de pistes zijn. Je kiest in welk station je uit de cabinelift stapt. Hoe hoger je gaat hoe pittiger het wordt. Voor de beginners blauw en groen beneden, rood daarboven en beruchte zwarte pistes als Le Tunnel vanaf de hoogste lift. Werkelijk iedereen vindt hier mooie pistes. Mocht je tochten willen maken dan kan dat ook prima zonder dat je een expert niveau hoeft te hebben. 

Naast het gewone skiën heeft Alpe d’Huez geweldige snowparks, en dit gelukkig niet alleen voor de echte cracks. Eenvoudige en veilige park maken het aangenaam voor bijna alle wintersporters (en natuurlijk vooral de jongere generatie) om eens een sprong te wagen. De snowparks lopen op van eenvoudig tot zeer heftig. Ideaal voor je eerste stappen in de lucht…

Tochten maken
Veel wintersporters houden ervan om mooie tochten te maken. Logisch want wat is er heerlijker dan de hele dag onderweg te zijn? Dit kan prima in Alpe d’Huez. Je zou de afdaling van alleen al de Sarenne piste als tocht kunnen zien. Maar ook veel langere tochten zijn mogelijk. Je kunt van dorp naar dorp skiën, zo kom je in duidelijk andere landschappen terecht en elk dorp en zijn pistes hebben hun eigen stijl. Je zou jezelf tekort doen door alleen boven de Alpe te blijven. 

Voor ieder wat wils
Dat er op de sneeuw voor ieder wat wils is in Alpe d’Huez mag nu wel duidelijk zijn. Maar ook qua accommodaties is er genoeg te vinden. Zo kun je hier terecht in goedkope appartementen, maar even goed in heerlijke ruime luxe vrijstaande chalets. Verder vind je hier hotels met alle mogelijk service, accommodaties met heerlijke wellness of juist no-nonsense ski in ski-out. Jij maakt de keuze.

Après-ski
Na het skiën wil je natuurlijk nog wel wat beleven. Het dorp van Alpe d’Huez is levendig en ’s avonds is er genoeg te doen. Je hebt de keuze uit barretjes, disco’s maar even goed rustige kroegen en restaurants in alle prijsklasses. Ook hier geldt weer dat het dorp voor iedereen geschikt is. Al wil je ergens met rustige achtergrond muziek een wijntje drinken dan kan dat even makkelijk als echt feest vieren. Of ’s avonds nog even de wellness in.

Meer info: alpedhuez.com

Álle foto's L Salino, OT Alpe d'Huez