Anton.

Oktober 2015

Moet Frankrijk gastvrijer worden?

Het is weer eens zover, een grote kop op Nu.nl "Fransen moeten gastvrijer worden". Een kop waarbij veel trouwe Oostenrijk-fans natuurlijk meteen ja ga knikken. Want Frankrijk, zo zegt men, is leuk en een mooi land maar het is jammer dat er Fransen wonen. Ik vroeg me af waar het artikel vandaan kwam op nu.nl, en ik vroeg me af of ik als import-Fransman het er mee eens was.

Radio interview
Het artikel op nu.nl is een samenraapsel van het interview van BNR met Hospitality Consultant Sander Allegro (hier te beluisteren). In dit interview komen een aantal zeer interessante aannames langs en wordt ook de vinger op de zere plek gelegd. Ten eerste blijkt uit onderzoek dat Frankrijk erg laag scoort wat gastvrijheid betreft. Maar, zo meld Allegro, dat doet Nederland ook. Dat zet misschien onze kritiek naar de Fransen ook in een wat ander daglicht. Verder gaat het interview vooral over Aziatische toeristen en over Parijs. Daar irriteren de locals zich nogal aan de toeristen. Maar dat is toch eigenlijk niets anders dan Amsterdammers die zich ergeren aan toeristen die zich slecht fietsend op 'hun' fietspaden begeven? 

Maar ook in de bergen ergeren Fransen zich wel eens aan de toeristen. Ik heb in een winkel een local toeristen wel eens zien vergelijken met een 'doryphore', ongedierte dat op aardappelen leeft. De vergelijking werd getrokken omdat toeristen volgens de man ongedierte is dat tot september in de Alpen te vinden is, net als dit beestje dat aardappelplanten verslindt. Typisch die geïrriteerdheid met betrekking tot het toerisme en de manier van denken die niet bepaald bevorderlijk is voor het toerisme. 

Aan de kwaliteit van de hellingen ligt het niet

Belang
Maar toerisme is van een enorm belang voor Frankrijk en zeker in de bergen. Veel bergdalen waren allang uitgestorven geweest zonder toerisme. Er is nog maar weinig industrie of landbouw die zelfstandig in de bergen kan overleven. Toerisme is de enige reële bron van inkomsten. Dus is de houding van sommige locals niet echt heel handig. Want dat er wat langzamer gereden wordt op bergwegen, dorpjes vol stromen met toerisme, er opeens files staan en je af en toe in de rij moet wachten is natuurlijk maar een kleine prijs als je bedenkt dat bijna het gehele inkomen uit toerisme komt. Maar helaas lukt het niet iedereen om deze redenatie te volgen. 

Oproep
Dus de oproep van minister Laurent Fabius om de acceuil, de gastvrijheid, te verbeteren is op zich niet raar. Ik moet wel zeggen dat dit op BNR en Nu.nl met hoofdletters gebracht werd terwijl het 'slechts' een van de aandachtspunten van de minister is. Maar goed, het is wel een aandachtspunt dat ook elk jaar op wintersporters terugkomt. Want zo zegt men, Fransen zijn onbeschoft en onvriendelijk. Allegro zegt dat dit gebrek aan gastvrijheid volgens Frankrijk-experts te maken heeft met de cultuur van de Fransen die zich niet graag dienstbaar opstellen. Ik vind dit te makkelijk, en te generaliserend. Ik ken Fransen juist als een extreem vriendelijk en dienstbaar volk. Maar, daar moet ik meteen bij zeggen, ik spreek de taal. En volgens mij is dat probleem 1. Fransen spreken te weinig over de grens, en de taal is voor Nederlanders gewoon te moeilijk te begrijpen. Omdat Fransen als de dood zijn om te beledigen durven ze niet meer terug te praten en zien Nederlanders deze Fransen daarna als onbeleefd. Want generaliserend gezegd begrijpen Nederlanders niet waarom je niet terug zou durven te praten. Weinig Nederlanders worden namelijk geremd door een slechte taalkennis in het buitenland. (Je voudrais Pindakaas....)

Twee soorten skigebieden twee soorten gastvrijheid
Laat ik dit verhaal verder bij de skigebieden houden. Hiervoor is het van groot belang om te weten hoe de Franse skigebieden zijn gebouwd. De beroemde grote skigebieden en (helaas?) met voorsprong de populairste skigebieden bij veel Nederlandse wintersporters zijn speciaal voor de wintersport gebouwde skiresorts. Met enkele uitzonderingen als bijvoorbeeld de Portes du Soleil. De kleine gebieden daarentegen zijn vaak boerendorpjes op de bergflanken die zijn uitgegroeid tot leuke skigebiedjes. Zonder uitzondering zijn het vooral de laatste waar, al lees je de comments op onze website, mensen het meest gastvrij worden ontvangen. Hier zijn de inwoners trots op hun dorp en op hun skigebied. In de grote gebieden heb je te vaak te maken met ongeïnteresseerde seizoensmedewerkers. En daarmee sluit ik me helemaal aan bij Allegro die van mening is dat de Fransen aangesproken moeten worden op hun trots, en die trots moeten tonen. Op die manier zullen zij met veel plezier hun land en hun gebruiken tonen. Maar hier zit, zeker bij de Fransen, ook een gevaar aan vast.

Trots
Want aan de andere kant zorgt die trots misschien ook wel voor onbegrip. Fransen zijn trots op hun manier van leven en hun manier van doen. Dat je dus raar wordt aangekeken als je om 17.30 uur in een restaurant wilt eten is in dat op zich niet raar. Maar deze trotse manier van de Franse cultuur moet de blik naar andere culturen en manieren van leven niet in de weg staan. Want daar gaat het ook nog weleens mis en mist de gemiddelde Fransman nogal eens inlevingsvermogen. Ik loop zelf vaak tegen een te grote trots aan bij Fransen. Ze hebben weinig zin om open te kijken naar andere manieren of culturen. Als ik zeg dat ik iets onhandig of onlogisch vind dan hoor ik simpelweg: 'Maar zo gaat het nou eenmaal in Frankrijk.' Einde discussie. Hierbij zou het helpen als de gehele Franse cultuur, en daarbij bedoel ik de televisie, de kranten en tijdschriften ook iets meer naar het buitenland zou kijken. In Frankrijk blijft men namelijk graag binnen de grenzen, wat het onbegrip voor andere culturen in ieder geval niet kleiner maakt.

De oplossingen
Het oproepen tot meer gastvrijheid, de minister heeft het trouwens voornamelijk over het verstrekken van visa's en BTW-richtlijnen, is leuk en aardig maar daar schiet je niet zoveel mee op. Alleen oproepen is namelijk niet genoeg. Je moet zorgen dat het gedaan wordt. Ik denk dat we als wintersporter meer opschieten met beter taalonderwijs op de Franse scholen. Het afschaffen van nagesynchroniseerde films en een beter personeelsbeleid bij de grote aanbieders in het wintersportland, zeker in de grote gebieden. Als de taalbarrière er niet was geweest zou Frankrijk meteen een stuk hoger scoren op de gastvrijheidslijst, daar ben ik van overtuigd.