Anton.

Februari 2016

Nooit meer in de rij

Veel locals vragen zich wel eens af of wintersporters naar de sneeuw komen om in de rij te staan. Want het begint al op de snelweg of over de bergpas waar het stapvoetsrijden is. Daarna gaat het door bij het inchecken in het hotel, bij de skihuur en de skipasverkoop om daarna naadloos over te gaan in de rijen bij de liften. Veel wintersporters staan lang in de rij, terwijl dat zelden echt moet. Zelfs in het drukste seizoen kun je veel rijen prima omzeilen. De tips…

Buiten de vakanties
Tip nummer 1, en de allerbelangrijkste ga buiten de vakanties, en daarmee kijk je natuurlijk verder dan de Nederlandse vakanties. Franse vakanties in Frankrijk, vrije dagen in Duitsland en Oostenrijk voor Tirol en Italiaanse vrije dagen voor de zuidelijke gebieden. Eenmaal buiten de vakanties heb je gewoonweg geen last meer van drukte, punt uit! Dus als je niet gebonden bent aan vakantieperiodes, ga dan deze periode ook niet op vakantie. 

Koop je skipas online
Tegenwoordig kun je in heel veel skigebieden je skipas online kopen en laten opsturen naar huis of klaar laten leggen in je accommodatie. Dit scheelt een boel ergernissen, wachttijd bij de kassa’s. Mocht dit niet kunnen dan kun je altijd aan de accommodatie waar je zit vragen of zij voor de skipassen zorgen, vaak is dit geen enkel probleem. Tegenwoordig kun je veel kaarten ook gewoon thuis opladen. Dus als jij je skipas van vorig jaar nog hebt grote kans dat deze door simpelweg het nummer in te toetsen, en te betalen natuurlijk, op te laden is. 

Koop je skipas niet op zondagochtend
En ga, echt niet op zondagochtend je skipas kopen.  Dan sta je in de rij met alle andere toeristen die een weekpas moeten kopen, en met de dagjes-skiêrs. Vaak zijn er hele verhalen aan de kassa nodig voordat de passen zijn geregeld. Mijd dus deze rijen en ga zaterdagmiddag bij aankomst alvast je skipas regelen. Kan dit ook niet check dan of je je skipas niet kan kopen via internet en een pas die je al hebt (van vorig jaar) kunt opladen. Als dat ook niet mogelijk is check dan of je je skipassen niet uit een apparaat kunt halen. Vaak staan hier geen rijen, werken de apparaten snel en is er ook geen probleem met de taal.

Zoek een slimme instaplift
Elke ochtend is het hetzelfde verhaal. In de rij voor die ene lift om het skigebied in te komen. En vaak ben je niet de enige die deze lift pakt. Maar dit kan beter, vaak zijn er verschillende instapliften en kun op verschillende plekken het gebied in komen. Kleine achteraf gelegen sleepliftjes leveren vaak minder lange rijen op dan die grote gondel midden in het dal. In sommige gebieden kun je ook door je auto slim te parkeren rijen bij de laagste lift ontlopen. Zo parkeer ik zelf mijn auto vaak naast pistes om daarna meteen naar een hoger gelegen lift te glijden. Dit scheelt je zo een à twee rijen en je zit meteen midden in het gebied. Een beetje slim de pistekaart bekijken baat soms al.

Tegen de klok in skiën
Deze tip geef ik elk jaar. Het is eigenlijk heel simpel. Mensen zijn gewoontedieren, dus ook op wintersport. Breek met die gewoonte en je komt niemand meer tegen. Zorg dat je echt de allereerste bij de lift bent. Veel wintersporters komen pas een uurtje na de openingstijd aan. Verder ga je niet om elf uur een kopje drinken, dat doe je ervoor of erna, en je gaat zeker niet rond het middaguur eten, dan sta je daar ook weer in de rij. Dus doe alles net anders dan de rest van de wintersporters. Blijf ver van de kinderweides na de skiles, en van de verzamelpunten voor skilessen rond de standaard wisseluren. Denk anders dan de rest dan ski je vaak in alle rust…