Anton.

September 2015

Sneeuwgarantie, wat is het waard?

De voorpret van het boeken van de wintersport is langzaam begonnen. Steeds meer mensen zijn zich alweer aan het oriënteren op hun skivakantie. Dat is een leuke bezigheid, maar voor de vroege wintersportgangers was het vorig jaar billenknijpen. "Zou er met de kerst genoeg sneeuw liggen?", vroegen tienduizenden wintersporters zich af. De oorzaak: te weinig sneeuw en te hoge temperaturen. Je wil niet in zo’n groen dal terechtkomen, en daarom geven reisorganisaties sinds enkele jaren sneeuwgaranties af. Om dit soort onrust te voorkomen. Maar wat is zo’n sneeuwgarantie precies, en wat is de waarde van jezelf verzekeren tegen te weinig sneeuw?

Zoeken naar alternatieven
Kerstmis 2014, je kunt het je vast nog herinneren. Internetmedia en kranten stonden vol van het sneeuwtekort in de Alpen, en ook forumbezoekers op Wintersporters.nl waren de wanhoop nabij. En inderdaad, in de eerste kerstweek waren er veel groene dalen en konden sommige skigebieden niet of pas later opengaan. Mensen die dit een keer hebben meegemaakt zullen zich dit jaar nog een keer bedenken voordat ze iets boeken.

Veel gehoorde alternatieven zijn later boeken of een hoger skigebied uitzoeken. Omdat dit voor reisorganisaties en lagere skigebieden niet altijd gunstig is zoeken zij naar manieren om mensen te verleiden alsnog vooraf te boeken. Dat kan met een sneeuw- of skigarantie. Deze "verzekering" tegen te weinig sneeuw biedt wintersporters de mogelijkheid gratis te annuleren of om te boeken als er door een tekort aan sneeuw niet geskied kan worden.

De vraag die als eerste in je opkomt is: Wanneer precies kan er volgens de reisorganisatie niet geskied worden, en geldt de garantie altijd? Over het antwoord kunnen we kort zijn, dat is “nee”. Je moet altijd de kleine lettertjes lezen. Wij hebben dit voor een aantal belangrijke reisorganisaties gedaan:

Sunweb Ski Garantie
Is 1/3 deel (of minder) van het aantal liften in het skigebied gedurende twee opeenvolgende dagen open, dan kun je de reis gratis omboeken of annuleren. De garantie geldt niet voor vlieg- en/of groepsreizen (vanaf 15 personen).

Waar:
Hoogste punt van het skigebied ligt op minimaal 2000 meter. Het skigebied is het domein waaraan de accommodatie op sunweb.nl is gelinkt.

Wanneer:
Tussen 19 december 2015 en 27 maart 2016 (volledig verblijf).

Beslistermijn:
De skigarantie kan worden ingeroepen tussen 5 en 4 dagen voor de eerste dag van je verblijf.

Pharosreizen Ski-garantie
Is minder dan 1/3 deel van het aantal skiliften in het skigebied geopend, dan kun je je boeking gratis annuleren.

Waar:
Hoogste punt van het skigebied ligt op minimaal 2000 meter. Het skigebied is het gebied zoals www.wintersporters.nl dit benoemt.

Wanneer:
Tussen 19 december 2015 en 27 maart 2016 (volledig verblijf).

Beslistermijn:
Annuleren op de vierde of vijfde werkdag vóór je aankomt op de bestemming.

Vrij-uit en Neckermann Gratis Ski Garantie
Functioneert minder dan 33% van de skiliften in het skigebied dan kun je gratis omboeken.

Waar:
Hoogste punt van het skigebied ligt op minimaal 2000 meter. Het skigebied is het volledige skigebied waarbinnen de accommodatie zich bevindt volgens sneeuwhoogte.nl.

Wanneer:
Tussen 12 december 2015 en 12 maart 2016

Beslistermijn:
Omboeken tussen 22 en 15 dagen voor vertrek

Wintertrex Sneeuwgarantie
Is doorlopend minder dan 40% van de liften in het skigebied in werking dan kun je gratis omboeken.

Waar:
Het percentage heeft betrekking op alle liften die bij de geboekte skipas zijn inbegrepen.

Wanneer:
Reizen die beginnen tussen 29 december 2015 en 13 maart 2016.

Beslistermijn:
10 dagen voor reisaanvang (aankomstdag).

Thomas Cook skigarantie (BE)
Is minder dan 33% van de skiliften in een skigebied geopend, dan kun je gratis omboeken.

Waar:
Hoogste punt van het skigebied ligt op minimaal 2000 meter in Oostenrijk en 2300 meter in alle andere landen. Duitsland en de Vogezen zijn uitgesloten.

Wanneer:
Tussen 19 december 2015 (vertrekdatum) en 26 maart 2016 (terugkeerdatum). Verblijf je tussen 26 maart 2016 (vertrekdatum) en 9 april 2016 (terugkeerdatum) dan is de garantie enkel geldig in skigebieden met bergtoppen van minimaal 2500 meter (indien het gebied nog officieel geopend is).

Beslistermijn:
Omboeken tussen 22 en 15 dagen voor vertrek.

Opmerking
Bovengenoemde informatie is samengevat en gebaseerd op de informatie van de betreffende reisorganisatie op 11 augustus 2015. Voor de actuele voorwaarden check:

http://wintersport.sunweb.nl
http://www.pharosreizen.nl
http://vrijuit.nl
http://www.neckermann.nl
http://www.wintertrex.nl
http://www.thomascook.be

Bevindingen
Je ziet dat de diverse sneeuwgaranties op het eerste gezicht aardig op elkaar lijken, maar er zijn een aantal cruciale verschillen.

Wat is “het skigebied”?
Per reisorganisatie worden verschillende referenties aangehouden voor “het skigebied”. Als voorbeeld geven Vrij-uit, Neckermann en Thomas Cook (BE) expliciet aan dat wanneer je in Finkenberg (Oostenrijk) verblijft, niet alleen de skiliften van dat dorp meetellen maar van het gehele Zillertal 3000. Laat Zillertal 3000 nu een gletsjer hebben die het hele jaar geopend is. Dan weet je dat je vrijwel nooit aanspraak zult kunnen maken op de Ski Garantie.

Eerste kerstweek uitgesloten
De meeste aanbieders hebben als voorwaarde dat de top van het skigebied op minimaal 2000 meter hoogte moet liggen.  Alleen Wintertrex stelt daar geen eisen aan, en dat is prettig omdat niet elk skigebied zo hoog gaat. Daar tegenover staat bij Wintertrex dat “doorlopend” minder dan 40% van de liften buiten werking moet zijn. Wat doorlopend inhoudt konden wij niet verifiëren. Ook is de geldigheidsperiode bij Wintertrex het kortste. De eerste kerstweek is zelfs uitgesloten van de skigarantie.

(Te) vroeg beslissen?
Het moment waarop je je sneeuwgarantie moet claimen verschilt per aanbieder. Sunweb en Pharosreizen zijn het meest coulant, daar kun je 4 tot 5 dagen voor vertrek omboeken of annuleren. Wel zo prettig omdat er in de laatste week nog genoeg sneeuw kan vallen. Vrij-uit, Neckermann en Thomas Cook (BE) zijn wat dat betreft het minst flexibel, je moet maar liefst 22 tot 15 dagen voor vertrek beslissen of je je favoriete vakantiebestemming wilt inruilen voor een andere plaats. Je kunt daar spijt van krijgen want in twee tot drie weken tijd kunnen de weercondities helemaal veranderen.

Omboeken, annuleren of allebei?
Bij Sunweb heb je recht op omboeken óf annuleren, bij Vrij-uit en Neckermann zitten er aan annuleren €50,00 meerkosten, bij Pharosreizen mag je alleen annuleren en bij Wintertrex en Thomas Cook (BE) juist alleen omboeken. Verder kun je bij sommige organisaties niet alleen omboeken naar een andere bestemming maar ook naar een andere datum. Check dus goed de mogelijkheden en bel desnoods vóór je boekt de reisorganisatie.

Conclusie
Een kritische blik maakt duidelijk dat sneeuwgaranties dus niet zaligmakend zijn. Boek je een te laag skigebied of vertrek je te vroeg dan plas je al snel naast de pot. Met deze voorwaarden dekken reisorganisaties zich in tegen massale annuleringen en omboekingen.

Van de andere kant, je houd goede en slechte winters. Vroeger had je dan pech terwijl voor de ergste gevallen nu een alternatief wordt geboden. Als we een nummer 1 van beste sneeuwgarantie moeten kiezen dan kiezen we voor Sunweb. Je kunt hier zowel gratis annuleren als omboeken, en je hoeft pas een paar dagen voor vertrek te beslissen.

Wil je absolute zekerheid, dan blijft het raadzaam op voorhand gewoon een hoger gebied te boeken. Het voordeel is dat je, in tegenstelling tot de omboekers, verzekerd bent van plek, al hangt daar een prijskaartje aan.