Anton.

November 2015

Fotospecial: Locals maken zich klaar voor de winter!

Gisterochtend werd mijn belangstelling (en die van mijn hond) getrokken door luid gemekker en geblaf. De 'hoofdstraat' van mijn dorpje was een deinende massa schapen. Het heeft niet direct met wintersport te maken maar het is voor mij kenmerkend voor de naderende winter, de herders vertrekken uit de bergen. Het is herfst en zoals ik een paar weken geleden al schreef maakt men zich in de Alpen op voor een nieuwe winter. De sneeuw en kou zal komen, daar maakt geen enkele bergbewoner zich druk om. Men is eerder bezig zich goed op die winter voor te bereiden. Een van de mooiste activiteiten in de herfst vind ik de 'Transhumance' of in het Duits 'Almabtrieb'. Dit is de uittocht van vee uit de bergen naar de dalen. Herders trekken samen met hun schapen (of koeien) naar het dal. De eerste kudde's heb ik al langs zien komen.

De sneeuw komt eraan
Herders proberen hun beesten zo lang mogelijk in de bergen te houden. De alpenweides zijn namelijk ideaal voor de schaapskuddes en veel herders vinden het zelf ook heerlijk om door de bergen te zwerven. Maar te lang in de bergen blijven kan levensgevaarlijk zijn voor het vee, want ingesneeuwde schapen hebben een lage overlevingskans. Dus in oktober komen de meeste herders naar beneden samen met hun schapen. Het blijft een indrukwekkend gezicht duizenden schapen die door de honden naar beneden gebracht worden. De herders maken letterlijk plaats voor de sneeuw. 

Waar wij 's winters skiën en boarden
Veel hellingen waar deze herders in de zomer met hun kuddes rond trekken zijn in de winter onze skipistes en off-piste hellingen. Veel skigebieden zijn zelf erg blij met schapen en koeien op hun terrein, want het gegraas van deze beesten zorgt ervoor dat struiken en bomen geen kans krijgen. En zo blijven de pistes mooi leeg en kan er bij de eerste sneeuw al meteen geskied worden. 

Transhumance, Almabtrieb
Tegenwoordig zijn er nog maar weinig herders die de hele zomer met hun familie in de bergen leven. Vroeger was dat wel anders. De 'transhumance' en Almabtrieb ging toen verder dan alleen maar de kudde's uit het hooggebergte naar beneden brengen. Toen daalden hele dorpen tegelijk af. In de zomer leefde men in het hooggelegen 'zomerdorp' en 's winters trok men met de dieren naar het dal. Ondanks dat de transhumance niet meer dezelfde 'uittocht' is van weleer, blijft het indrukwekkend en mooi. Typische 'bergcultuur' die de komst van de winter aangeeft.