Anton.

Oktober 2015

Oktober sneeuw het is mogelijk...

...maar biedt geen enkele garantie

Wat genieten we in september soms nog van die lekker warme nazomerdagen. Lekker in het zonnetje bij het water zitten. Nog een weekendje weg. De winter is nog ver weg. Maar eenmaal in oktober worden de dagen toch duidelijk korter. De nachten kouder en in Nederland surft men vaker naar de webcams van de skigebieden toe. Want men wil sneeuw als de vakanties zijn geboekt, en nu is het wachten op die eerste sneeuw.

Oktobersneeuw raar?
Op zich is dat ook niet zo gek. Er gaat namelijk geen oktober voorbij of er kan wel ergens in de Alpen geskied worden. Een Nordstau hier en een Retour d'Est daar. Vaak is Oostenrijk de eerste met de sneeuw. Zo ook vorig jaar. Een mooi wit sneeuwdek lag over al die mooie pistes. Skigebieden en reisorganisaties openden de champagne want als er iets goed is voor de boekingen is het wel een vers pak sneeuw. Maar oktobersneeuw is zelden de sneeuw waar we de rest van het seizoen op zullen skiën. Want op mooie warme oktoberdagen smelt de sneeuw weg als een malle. Ik heb het maar één keer meegemaakt dat de sneeuw die in oktober viel ook in het laaggebergte bleef liggen en de basis vormde voor de rest van het seizoen. Maar toen was er ook meer dan een meter gevallen. 

Skiën
Maar omdat hoge bergcols in oktober vaak nog open zijn en er altijd wel een alpenweide zonder stenen te vinden is, is het vaak al mogelijk om je eerste bochten te draaien op oktobersneeuw. Hiervoor heb je twee keuzes. Of je gaat met de toerski’s omhoog, en dan ski je naast die bovengenoemde bergcols. Of, je pakt de lift naar een van de vele gletsjerskigebieden. Vooral de gletsjers in Oostenrijk bieden geweldige mogelijkheden vanaf oktober.

De overgangsmaand
Oktober is de echte overgangsmaand. Deze maand zwiep je van de nazomer in de winter. Zo loop je in de Alpen het eerste weekend soms nog op slippers of in een korte broek. Een maand later pak je je donsjas om naar buiten te gaan en kleuren de toppen wit. Maar reken niet op een bestendig sneeuwdek tot aan november. En zelfs begin november moet je je nog niet te rijk rekenen met diepe sneeuw. Genieten van de plaatjes mag, maar de echte winter begint pas aan het eind van deze maand.