Anton.

Oktober 2015

Wanneer boeken voor de voorjaarsvakantie?

Vroeg en zeker of later en geweldige verrassingen?

Het is vaak de drukste vakantie van het jaar. De voorjaarsvakantie. Wil je een goede accommodatie dan moet je er vroeg bij zijn, want als je vroeg boekt ben je zeker van je plek. Als je later boekt ben in je vrij in je gebiedskeuze, maar is de zekerheid voor een mooie accommodatie een stuk lastiger. Alle voors en tegens op een rijtje.

Vroeg boeken
Als je de perfecte stek hebt gevonden, dan wil je daar natuurlijk graag terugkomen. Je weet dat je niet de enige bent die opzoek is naar zo’n geweldige plek. Ideaal met je familie, groep vrienden of juist lekker met z’n tweetjes. Kortom waarom zou je deze plek niet meteen weer reserveren. Veel wintersporters reserveren inderdaad en jaar van tevoren. Dit heeft een aantal voor en nadelen:

De voordelen

- Je weet zeker waar je zit. Je kent het huisje en komt niet voor verrassingen te staan;

- Je weet zeker dat er plek is, je hoeft dus niet in oktober bij het reserveringsmailtje in angst te zitten;

- Je loopt weinig risico want tot twee maanden van tevoren is het vaak kosteloos annuleren;

- Als je ruim van tevoren boekt zijn er vaak hele leuke aanbiedingen en prijzen mogelijk, zeker als je direct bij de locals boekt. Zij zijn ook blij met zekerheid. 

- Heb je lastige eisen (groot chalet voor veel mensen/groepen etc) dan is vroeg boeken een must. 

De nadelen

Je bent niet zeker van de sneeuwcondities;

- Als je direct boekt ben je misschien niet geheel objectief. Na een perfecte week in geweldige sneeuw heb je misschien een ander idee van het huisje en gebied dan in een ‘gemiddelde’ week;

- Het is weer op dezelfde plek dus nieuwe pistes ontdekken en gebieden ontdekken zit er niet bij. Bedenk dit vooral als je pas voor de tweede keer gaat. Bij een tweede bezoek zijn gebieden soms saai;

- Soms is het gewoon nog niet mogelijk, en zijn prijzen nog niet bekend. 

In het najaar boeken
Op wintersporters zien wij het eerste weekend dat het koud wordt in Nederland altijd goed in onze bezoekersstatistieken terug. Nou ja koud, het eerste weekend dat de BBQ niet meer aan gaat zeg maar. Dat weekend schieten de bezoeken omhoog. Vanaf dat moment willen we met zijn allen naar de winter toe. We willen dat het gaat sneeuwen en we gaan weer denken aan die mooiste vakantie van het jaar. Vanaf dat moment is het dan ook raak met de reserveringen. Dit is eigenlijk ook het traditionele moment om te boeken. De prijzen zijn bekend. De skigebieden zijn weer gefocusd op de winter en stoppen met het hobbyen met zomersleebanen en klimtuinen. Het gaat weer om het witte goud. Alles is online, de skipasprijzen, de nieuwe pistekaarten en alle accommodaties.

De voordelen

- Dit is een rustig moment op te boeken. Je hoofd zit niet vol met de sneeuw van de vakantie die net achter de rug is, en je zit niet in de stress omdat er nog maar weinig last-minutes zijn;

-  Objectieve keuzes zijn nu het eenvoudigst;

- Je hebt een goed en compleet beeld van de prijzen en mogelijkheden met nieuwe liften en accommodaties;

- Vaak zijn er nog een aantal mooie chalets en accommodaties te vinden. Maar twijfel niet te lang.

De nadelen

- Vaak is dit het duurste moment om te boeken;

- Veel zeer geliefde huisjes zijn al weg aan de stamgasten die meteen hebben geboekt;

- Je weet nog steeds weinig over de te verwachten sneeuwcondities. Een vroege herfstsneeuwbui maakt nog geen winter, ondanks dat skigebieden je graag anders doen geloven. 

Last-minute boeken
Heb je stalen zenuwen? Of hou je van diepe ongespoorde poeder? Dan is last-minute boeken iets voor jou. Wie last-minute boekt weet zeker dat er genoeg sneeuw ligt. En boek je echt ultiem last minute dan weet je zelfs waar de sneeuw gaat vallen, of net zo belangrijk waar de zon schijnt. Maar ben je met een grote groep of heb je erg specifieke wensen, dan is last-minute erg ingewikkeld en moet je vaak veel water bij de wijn doen qua accommodaties. Als het gebied je niet zoveel uitmaakt kun je last-minute ook geweldige accommodaties vinden die op het laatste moment zijn vrijgekomen. Dus in dat opzicht kun je er zeker van zijn dat je iets vindt, maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst!

De voordelen

- Je weet zeker dat er sneeuw ligt;

- Avontuurlijk, je komt soms in bijzondere gebieden waar je anders niet aan gedacht had;

- Vaak leuke prijzen te vinden;

- Soms komen er geweldige accommodaties op laatste moment vrij.

De nadelen

- Het is nooit zeker of je een perfecte accommodatie vindt, zeker als je veel eisen hebt;

- Zo goed als onmogelijk met grote groepen;

- Kans op zeer slechte accommodaties;

- Vrij ondoorzichtige markt.

 

Kortom
Zit je vast aan bepaalde vakanties of ga je met een familie of grote groep, dan kun je het beste zo vroeg mogelijk boeken. De herfst is dan al vrij laat. Val je buiten deze categorie dan is de herfst een prima moment om rustig je droomplek te zoeken en vinden. Ben je minder precies, en hou je wel van avontuur dan zijn er last-minute echt geweldige mogelijkheden. Dan zit je waar de zon schijnt en/of veel verse sneeuw ligt. De keuze is aan jou!