Anton.

September 2015

In de zomer naar een skigebied, is dat wat?

Je denkt er misschien in de winter niet zo snel aan om in de zomer ook naar een skigebied te gaan. Maar een aantal skigebieden in de Alpen hebben meer bezoekers in de zomer dan in de winter. Natuurlijk zijn dit de uitzonderingen, en zijn er ook gebieden waar je in de zomer weinig te zoeken hebt. Is het wat ’s zomers naar een skigebied?

De toppers
Er zijn gebieden waar er in de zomer meer toeristen komen dan in de winter. Of waar de verhouding 50/50 is. Dit zijn natuurlijk de gebieden met een geweldig natuurschoon. Liften zoals La Grave of de Aiguille du Midi in Frankrijk trekken duizenden, zelf miljoenen bezoekers. Maar ook de gebieden in Zwitserland als de Jungfrau Region, Zermatt en de Aletsch Arena trekken elk jaar heel veel zomerse bezoekers. Verder liggen alle kleine authentieke gebiedjes vaak in zeer gewild wandelterrein maar maken (nieuwe) ‘adrenaline’ sporten skigebieden in de zomer steeds populairder.

Lekker wandelen, rustigevend en mooi!

Bergnatuur
De meeste bergbezoekers in de zomer gaan natuurlijk voor de bergnatuur. Logisch, dat is wat anders dan ons vlakke kikkerlandje. Om zo'n goed gebied uit te zoeken is het verstandig om bergdorpen uit te zoeken waar men nog echt leeft en dus niet de spookdorpen vol met hotels en appartementen. De dorpen waar de koeien nog door de straat lopen. Dit zijn natuurlijk de kleine gebieden. Maar zelfs een dorp als Ischgl, en de dorpen eromheen, is in de zomer nog erg leuk en mooi. Geweldige wandelingen zijn mogelijk in het Paznauntal. Sowieso zijn veel Oostenrijkse dorpen ’s zomers even mooi als ’s winters. Het zijn de Fransen die het vaak verpest hebben. 

Lelijke gebieden
Maar hoe zit het dan met die lelijke skigebieden? Want wie wil er ’s zomers nou in Val Thorens zitten of Les Menuires? Inderdaad dat zijn geen mooie gebieden. Tel daarbij op dat in de kale bergen boven deze dorpen enorm veel liften staan. Dit maakt het geheel niet veel mooier. Droge vlaktes en kapot gereden bergen, het is maar goed dat hier ’s winters een flinke laag sneeuw overheen valt. Maar het zijn niet alleen deze bekende ‘minder mooie’ gebieden waar je beter niet heen kunt gaan. Ook gebieden die een enorme uitbreidingsdrang hebben kun je 's zomers beter links laten liggen. Op vakantie gaan in een bouwput is ook zo wat. Maar aan de andere kant, het is best indrukwekkend om te zien hoe nieuwe moderne liftten gebouwd worden. Het is wel dan slimmer om er een dorpje naast te zitten, anders wordt je elke ochtend wakker van het gebulder van monstertrucks.

Lekker de bergen op op de racefiets

Fietsen, glijden en spelen
In de winter zijn de bergen en echt speelterrein. Lekker van de bergen af knallen op je ski’s of snowboard, er is weinig lekkerder dan dat! Maar in de zomer zijn er genoeg mogelijkheden om ook in de bergen te spelen. Wat te denken van mountainbiken? In veel skigebieden zijn hele mountainbike parcoursen aangelegd. Na een of twee dagen met een instructeur op pad kun je behoorlijk goed van de berg af knallen en lijkt het behoorlijk veel op skiën. 

Maar er is zoveel meer. Zo kun je ook lekker gaan klimmen. Mooie steile rotsen omhoog, of over Via Ferrata’s (met staalkabels uitgezette routes). Het is misschien spannender dan je denkt maar zeker niet moeilijker, zeker een Via Ferrata is voor iedereen die een beetje sportief is goed te doen. Ga de eerste keer wel met een gids op stap. Vaak worden er vaste klimmiddagen georganiseerd waar je voor een paar tientjes de beginselen geleerd krijgt.

Een berg beklimmen
Een berg beklimmen is een ervaring om nooit te vergeten. De uitdaging, de spanning, de euforie als je eenmaal op de top staat. Zonder echte ervaring is het verstandig om je te houden bij eenvoudige wandelbergen. Maar mocht je meer willen dan kun je bij berggidsen terecht die je zonder problemen naar de mooiste bergtoppen brengen. Hoe meer ervaring je hebt hoe uitdagender de mogelijkheden worden. Kortom reden genoeg om snel die ervaring op te gaan doen.

Glij je toch liever de berg af? Dan kun je in veel skigebieden van de meest gave rodelbanen af. Dit is in de zomer even leuk als in de winter. Ik kan je uit ervaring zeggen dat dit best hard gaat en echt wel heel erg gaaf is. Na elk rondje heb je dat gevoel van: ‘nog een keer, nog een keer’….

Klimmen is leuk voor elke leeftijd!

Maar natuurlijk kun je veel meer in de bergen. Wat te denken van lekker zonnen bij een mooi bergmeertje? Kajakken, raften, racefietsen, wandelen, bergen beklimmen of spelen in adventure parken. Waar je op het strand hele dagen op je handdoekje ligt kun je je in de bergen 24 uur per dag uitleven.