Anton.

Oktober 2015

Welke maand voor wie?

Het skiseizoen loopt van november tot en met mei. Zeven maanden is meer dan de helft van het jaar en toch skiën de meeste mensen slechts in december en februari. Vooral maart en april zijn maanden die te vaak links blijven liggen. Met een beetje zoekwerk zijn de condities die maanden namelijk opperbest. Misschien willen we te snel op wintersport en treedt er een soort wintersportmoeheid op op het moment dat de condities het allerbeste zijn. Welke maand is de beste skimaand? En welke maand is het best geschikt voor wie. Hier een opsomming van alle wintermaanden. 

November: geweldige condities op de gletsjers zijn zeker mogelijk

November: De gelukzoekers
Wat was de zomer lang en wat hebben we lang moeten wachten om weer echt te kunnen skiën. In oktober kleurden de webcams al regelmatig wit en dat verhoogt de voorpret alleen maar. De hoogste tijd om te gaan skiën! Maar eigenlijk is november nog heel erg vroeg. November is echt een alles of niets maand. Of er ligt nog helemaal geen sneeuw, of je skiet door geweldige poeder. Hoe later je in de maand bent hoe meer kans op sneeuw. Zo weet je vrij zeker dat je in het laatste weekend van november in Val Thorens, Tignes of Ischgl al op niet-gletsjerpistes kunt skiën. Maar voor de rest: zoek het op de gletsjer. Verwacht niet teveel dan valt het altijd mee. En, het kan echt, je kunt de meest geweldige sneeuw ooit vinden. Maar heb je maar één wintersportvakantie? Dan is november niet de maand om te gaan. Warme dagen in november doen sneeuw voor de zon smelten. 
Gebieden: Alle Oostenrijkse gletsjers, Tignes, Zermatt, Saas Fee

December: Winterwonderland!

December: Winter-liefhebbers
Begin december is het net aan! Maar eind december, na Kerst is het over het algemeen gewoon prima. Meestal ligt er al sneeuw in de dorpen, en verder is het koud zodat de sneeuwkanonnen kunnen draaien. December is een echte wintermaand. Koude nachten, heldere maar koude en korte dagen. Het is echt winter. Je moet geluk hebben om lekker op het terras te kunnen zitten. Als er maar een beetje wind staat is het snel ijskoud en om de laagstaande zon te zien moet je geluk hebben. Zoek hier dus je skigebied op uit. Sowieso doet een beetje zon de pistes goed in deze koude maand. Echte koude schaduwrijke hellingen zijn vaak één en al ijsplaat. Over het algemeen is de kerstvakantie een echte familieperiode, de traditionele familiegebieden zijn dan ook de gebieden die het allerdrukste (en duurste) zijn. Wie echter een beetje zoekt buiten de bekende gebieden kan in de Kerstvakantie voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.
Gebieden: Vanaf halverwege de maand alle niet extreem hoge gebieden. Bij voorkeur zonnige gebieden. Een geheimtip voor deze maand is Val d’Anniviers

Januari: als je vrij kunt krijgen: gaan!

Januari: Op zeker gokken
Ben je niet gebonden aan de schoolvakanties dan is januari echt een geweldige maand. Hoe later in de maand hoe meer zon je zult hebben. Verder is januari een echte wintermaand. Het is nog echt koud en je hebt grote kans dat de sneeuw ook in de dorpen nog echt poederig blijft. Het einde van de winter lijkt verder weg dan ooit, de dorpen liggen onder een dik pak sneeuw. Als het sneeuwt hoef je je zelden zorgen te maken over de sneeuwgrens. Kortom winter zoals winter hoort te zijn. Verder is het vaak een goedkope maand. Bijna niemand heeft vakantie. De skigebieden zijn voor vrijwel 100% geopend. Ook nu vind je vaak de beste sneeuw in de niet al te hoge gebieden. Lekker skiën of boarden tussen de besneeuwde bomen. 
Gebieden: Elk gebied, maar liever niet te hoog. Denk aan Skiwelt, Skijuwel, Salzburger Land, Portes du Soleil, Grand Massif en het zeer sneeuwzekere Serre Chevalier.

Februari dé skimaand bij uitstek, als je rustige gebieden vindt

Februari: Zon en sneeuw!
De grote wintersportvakantiemaand! Het is overal goed, en zo niet dan zorgen de sneeuwkanonnen en piste-bully chauffeurs hier wel voor. Dit is de maand dat skigebieden hun geld verdienen. De maand dat ongeveer heel Europa op vakantie is en dat alle skigebieden op volle toeren draaien. De sneeuw is vaak goed, de temperaturen beginnen aangenaam te worden. Het enige nadeel is de drukte en de prijzen. Maar verder is er geen enkele reden om in deze periode niet op vakantie te gaan. Boek je vakantie slim. Kijk welke delen van Europa vakantie hebben voordat je je vakantie boekt. Grotere gebieden met snelle liften en relatief weinig toeristenbedden zijn de aangewezen skigebieden. Kleine gebieden kunnen de drukte niet aan en beroemde gebieden met veel bedden zijn erg druk!
Gebieden: Kan niet mis zitten. Vermijd de middelgrote gebieden die de drukte niet aankunnen en kijk naar de verhouding bedden/km pistes. 

Maart, waarschijnlijk de allerbeste skimaand!

Maart: Heerlijk weer, heerlijke sneeuw
Terwijl in november iedereen staat te springen om te gaan wintersporten, neemt het in maart alweer af met de voorpret. Dit is jammer want maart is misschien wel de beste skimaand van het jaar. Tot begin maart neemt de hoeveelheid sneeuw in de bergen alleen maar toe en het begint wat warmer te worden. Lekker zachte pistes, geen ijs en vaak dumps met geweldige poedersneeuw; Voor off-piste skiërs is maart misschien wel de allerbeste maand. Goede poeder op elke hoogte, lekker weer en vaak een eenvoudiger (m.b.t. lawinegevaar) sneeuwdek. Op de piste is het ook feest. Harde pistes vindt je bijna niet meer. Grijs ijs ook niet en elke ochtend zijn de pistes geweldig geprepareerd. Ook zijn alle gebieden vaak nog 100 % geopend terwijl het al wel rustiger wordt. Kortom maart is de topmaand. Wel worden de lager gelegen gebieden langzaam iets minder, maar ook daar kunnen de condities nog prima zijn!
Gebieden: Zoek het steeds hoger op. Gebieden als Ischgl, Zermatt, Tignes, Paradiski zijn ideaal.

Skiën in April in Ischgl... niets mis mee

April: Hooggebergte liefhebbers
April is voor veel skigebieden de laatste maand. Dit heeft vaak meer te maken met teruglopende bezoekersaantallen dan met de mindere hoeveelheid aan sneeuw. In principe kun je met kunstsneeuw in bijna elk gebied tot eind april prima skiën, zolang het gebied maar open is. Men is echter al druk bezig met de zomer en denkt niet meer echt aan de winter. Het is dus rustig op de pistes. De hellingen worden in de loop van de ochtend ook steeds natter, maar wie de eerste lift neemt en slim skiet heeft geweldige sneeuw tot zeker een uur of twee. Dat is een flinke dag knallen. En verse sneeuw? Ik kan jullie zeggen dat mijn diepste en mooiste poederdagen vaak in April zijn. April kan nog een echte wintermaand zijn, een aanrader voor iedereen die van wintersport houdt. Ook zijn er geweldige deals te vinden en zit je vaak voor weinig in de mooiste gebieden.
Vergeet de laagste gebieden. Hoe hoger hoe beter. Vaak zijn de Franse Zuidalpen heel goed in deze periode.

Mei: Topcondities zijn mogelijk, hier 20 mei 2013

Mei: Ik kan niet genoeg krijgen en toerskiërs!
Als je echt geen genoeg kan krijgen van wintersport dan kun je in mei nog skigebieden opzoeken. In de hoge gebieden zijn de condities beter dan in november, er ligt duidelijk meer sneeuw. Logisch het is nog geen zomer geweest. Maar de condities zijn wel wisselend. De ene dag is het geweldig en de andere dag begrijp je waarom ook de hoogste gebieden dichtgaan. Echter voor toerskiërs is mei nog een geweldige maand, maar dan moet je er wel voor over hebben om zelf omhoog te klimmen. We raden je alleen aan in mei te gaan skiën als je er echt geen genoeg van kan krijgen. Of als je van feesten houdt want in Ischgl en Val Thorens gaat het dak er deze maand nog goed vanaf…
Gebieden: Alleen de allerhoogste (gletsjer)gebieden. En toerskiën, waar de sneeuw ligt.