Anton.

Januari 2017

Lekkere voorjaarssneeuw!

Het voorjaar komt er weer aan. Dat betekent dat het langzaamaan warmer wordt. Je zou denken dat dat een ramp is voor wintersporters. Maar niets is minder waar. Er zijn zelfs gebieden waar de condities, nu het iets warmer wordt, nu pas goed worden. Ook zorgt voorjaarsweer voor erg voorspelbare pistes en heerlijke carve-banen in de ochtend. Dus iets warmere temperaturen zijn echt geen probleem, zolang je je maar aan enkele regels houdt.

Hogere gebieden
Zit je mid-winter juist het beste in de lagere gebieden. De hogere gebieden worden nu echt top. De sneeuw wordt zachter (geen ijs meer) en het is niet meer zo ijs en ijskoud. En ook zullen de allerlaagste gebieden gewoon minder sneeuw hebben en zal de sneeuw daar langzaam wegsmelten. Maar die topcondities die je in januari op pak hem beet onder de 1000 meter al vindt, die vind je zonder problemen tot en met april op 2000 meter. Klinkt dat niet geweldig? Maar het is dus wel verstandig om wat hoger te boeken. 

De zon zorgt voor heerlijk zachte pistes

Zon is je vriend
Firnskiën, de droom van elke toerskiër. Maar in het voorjaar is het ontzettend makkelijk om deze geweldige sneeuw op de pistes te vinden die net ontdooit zijn. Dit is misschien wel de allermakkelijkste sneeuw ter wereld! Hier kan alles, mag alles, en wat voelt het skiën goed. Om deze goede sneeuw te vinden hoef je maar een paar regels in acht te nemen:

's Nachts
De goede sneeuw begint 's nachts. Heldere nachten zorgen ervoor dat de sneeuw goed opvriest. 's Ochtends is de sneeuw dus behoorlijk hard. Goed geprepareerde pistes zijn 's ochtends vroeg heerlijk om de staalkanten door heen te laten glijden.

Draai mee
Maar het lekkerste is natuurlijk als de sneeuw ietsjes is opgewarmd. Ski's snijden dan als een warm mes door de boterzachte sneeuw. Draai daarom 's ochtends met de zon mee.

Draai verstandig mee

Oost, west...
Begin zodoende 's ochtends vroeg op oostelijke hellingen. Deze pakken dan de meeste zon. Het is heerlijk om de eerste afdaalmeters te maken in de vroege zonnestralen. Afhankelijk van de koude blijf je op de oostelijke pistes totdat de sneeuw hier papperig begint te worden.

Zuiden
Als de oosthellingen, zoals ze in Frankrijk zeggen, in soep zijn veranderd, is het tijd om te verkassen. Draai langzaam door naar de zuidhellingen. Deze vangen later de zon, dus blijven 's ochtends langer geconserveerd. Helaas is de zon op de zuidhellingen wel zeer sterk, vaak blijft het bij een paar afdalingen op deze warme pistes.

Topwintersport in het voorjaar!

Eindeloos
Als ook de zuidhellingen 'opgeskied' zijn komen de west- en noordhellingen aan de beurt. Deze vangen de zon pas aan het eind van de middag. Dit zijn de wanden om de laatste afdalingen van de dag te maken.

Hoogte
Niet alleen het meedraaien met de zon zorgt voor goede skicondities. Het is ook slim om langzaam omhoog te klimmen in het skigebied. Begin met de laagste pistes totdat deze papperig worden en ski dan steeds hoger.

Pistes zijn zelden strakker dan in het voorjaar...

Sneeuw smelt echt niet snel
Als laatste wil ik nog beklemtonen dat een paar graden boven nul er echt niet voor zorgen dat sneeuw smelt. Sneeuw i (gelukkig) een hele bijzondere materie, en is in staat zichzelf heel lang 'koud' te houden. Sneeuw smelt niet meteen weg als de temperatuur maar even boven 0° komt. Anders zou er op de bergen in de Alpen al lang geen eeuwige sneeuw meer liggen. Dus die paar graden boven 0 die in de verwachtingen staan. Maak je er geen zorgen om. Het is toch eerder lekker om 's middags heerlijk op een terrasje te zitten... En is de sneeuw aan het eind van de dag toch in slush verandert? Bekijk dan deze tips.