Anton.

December 2015

Pas op valgevaar!

We hebben het op wintersporters.nl al vaak gehad over lawinegevaar. Dit is een lastig in te schatten gevaar en daarvoor zijn er ondertussen goede reductiemethodes bedacht. Veel wintersporters weten echter slecht wanneer ze zich in lawinegevaarlijk terrein begeven. Een gevaar dat veel zichtbaarder is, maar elk jaar ook aardig wat doden opeist is vallen. Zeker in off-piste terrein (en op steile pistes) is de kans op een gevaarlijke val, zeker in het voorjaar, behoorlijk groot. 

Vrije val
Als alpinist heb ik ooit geleerd dat je op een harde helling vanaf zo'n 35° al bijna de snelheid van een vrije val haalt. Dat betekent dat een niet zo heel steile helling al snel gevaarlijk kan zijn als je niet meteen tot stilstand komt. Iedereen die wel eens op een harde zwarte of zelfs rode piste is gevallen kan dit beamen, en deze zijn zelden 30° of steiler. Dus in off-piste terrein is een val, zeker als het wat steiler is, levensgevaarlijk.

Harde sneeuw
Vooral in het voorjaar is de sneeuw 's ochtends betonhard. En op harde sneeuw is een val bijna niet te stoppen. De kans dat je valt op betonharde sneeuw is ook nog eens groter. Zeker in steilere couloirs levert deze harde sneeuw vaak levensgevaarlijke situaties op. Helaas dus ook op veel klassieke off-piste hellingen van de skigebieden. In off-piste terrein ligt het risico om van een rotsrand of over een stuk ijs te vallen altijd op de loer. De bergredding moet vaker gevallen skiërs en boarders redden dan lawineslachtoffers.

Hoe te voorkomen
Hier blijft het zelfde verhaal gelden als voor lawinegevaar: Weet waar je mee bezig bent. Zorg dat je op pad gaat en weet waar je heen gaat zodat je niet zomaar in veel te steil terrein terecht komt. Wees ook heel eerlijk over je eigen skikunsten. Waar poedersneeuw een gebrek aan techniek nog kan verbergen, daar is betonharde sneeuw minder vergevingsgezind. Een val kan dodelijk zijn! Maak geen bochten als je het niet vertrouwt, rütsch dan maar naar beneden. Bouw de steilte van je skitochten ook langzaam op, ga niet meteen de eerste dag een voor jou steile helling in. Pro-riders doen dat ook niet. 

De zon is je vriend
Probeer je afdaling goed uit te peilen, en ga de afdaling pas in als de zon of de temperatuur die helling wat heeft opgewarmd. Dan zal die betonharde sneeuw opeens heerlijk zachte voorjaarsfirn worden. Om zeker te weten dat je op heerlijke 'al-dente' sneeuw skiet is het nuttig om met een gids op stap te gaan. Deze hebben geen kookwekker nodig om de meest geweldige net ontdooide sneeuw te vinden. 

Of nog beter: poeder
Maar waarom wacht je voor het skiën van het wat steilere off-piste werk niet tot er heerlijke poeder ligt? Ook dat gebeurt regelmatig in de lente! Dan is een val opeens een stuk minder gevaarlijk. Maar ook dan moet je vallen nooit onderschatten.