Anton.

November 2015

De ultieme short-ski: Bella Vista

Op 2845 meter ligt hoog boven het Val Senales een berghut, deze is compleet omsloten door het gletsjerijs van de Hochjochferner, de gletsjer van het skigebied van Val Senales, in het Duits Schnalstal. Deze berghut draagt de naam Bella Vista, het mooie uitzicht. Dat is wel het minste wat van deze hut gezegd kan worden. Deze oude, authentieke berghut is de ideale mix tussen comfort en authenticiteit. Als je opzoek bent naar een romantische of bijzondere short-ski, zoek dan niet verder. Een weekendje skiën vanuit de Bella Vista hut is een trip om nooit te vergeten. 

Het skigebied
Het skigebied begint in het dorpje van Maso Corto, of op zijn Duits Kurzras. Dit dorpje ligt op 2011 meter. Hier gaat een liftje omhoog naar de linkerzijde van het dal. Deze oude lift brengt je naar een leuke rodelbaan, een paar aardige langlaufloipes, maar vooral naar twee geweldige rode pistes. Heel misschien wel de mooiste pistes van het gebied. De wat lange zit in deze lift ben je zo vergeten als je hier naar beneden knalt. Tijdens ons bezoek bleven we eigenlijk te lang hangen in dit deel van het gebied. En waren we dus iets te laat om op tijd bij de Bella Vista hut aan te komen. Maar, het was heerlijk skiën. 

Het grootste gedeelte van het gebied bevindt zich aan de andere zijde; met een grote gondel ga je naar boven. Je gaat over de eenvoudige kinderweide en daarna langs een steile rotsmuur richting het bergstation. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over de vrij vlakke gletsjer en de bergen aan de overkant. Doordat we wat te lang aan de andere zijde van het gebied hadden geskied kwamen wij pas met de laatste lift boven. Dat betekende dat de lift om bij de Bella Vista hut te komen al gesloten was. Omdat we toerski’s meehadden liepen we met alle plezier zelf omhoog. Voordat we goed en wel omhoog aan het lopen waren kwam een hyperactief Italiaantje op een sneeuwscooter vragen of wij niet omhoog gebracht wilden worden. Als je zelf niet wilt lopen is het dus geen enkel probleem.

De berghut
De Bella Vista hut is een echte berghut. De hut wordt dan ook veel gebruikt door bergsporters en toerskiërs die door het Oostenrijks-Italiaanse grensgebied trekken. Maar deze hut is net even wat luxer dan alpinisten gewend zijn. Dat maakt dat het Bella Vista bivak de perfecte manier is om kennis te maken met het overnachten op grote hoogte. Deze hut is al in 1869 gebouwd en dat is overal te zien en te voelen. De houten vloeren en trappen kraken en de kamers zijn vrij gehorig. Maar dit geeft ook de sfeer aan deze hut. Je zit duidelijk in een oude berghut.

Nadat wij de paar honderd meter omhoog waren gelopen kwamen we bij de hut aan. Terwijl het vrij fris was liepen andere gasten met slechts een handdoekje om op blote voeten door de sneeuw. Een bijzondere gewaarwording. Wisten wij veel dat wij een half uurtje later op dezelfde manier door de sneeuw zouden lopen. 

Nadat we ons hadden ingeschreven en ons kamertje hadden gekregen, besloten we om een biertje te drinken in het heerlijke bad buiten. Dit houten bad wordt met een houtkachel opgewarmd. Helaas, toen wij in het bad stapten liepen de mooie dames er net uit om de sauna in te gaan en kregen wij bezoek van een handbalmannenteam uit München. Tsja, je kunt niet alles hebben. 

Het water was heerlijk warm. Het uitzicht fantastisch. En de behulpzame Italiaan die ons al met sneeuwscooter wilde ophalen bracht onze biertjes. Het enige vervelende was de waterdamp die op ons hoofd bevroor.

Na dit bad was het tijd voor het avondeten. Dit is zoals normaal in berghutten het standaard menu. Maar wees niet bang je zit in Italië en het eten is meer dan geweldig. Na drie gangen zaten we bomvol. Rond een uurtje of tien ging iedereen richting bed, behalve het handbalteam dat onder begeleiding van eigen gitaarspel liederen aan zingen was. Hun Engels was zo apart dat het vaak even duurde voordat we begrepen welk nummer ze zongen. 

Eerste sporen
Waar je normaal gesproken moeite moet doen om de eerste sporen te kunnen trekken over vers geprepareerde pistes daar hoefde je hier geen moeite te doen. Je gaat de hut uit en je bent de eerste in het skigebied. Voordat iedereen vanuit het dal uitgewaaierd is over het hele gebied ben je wel even verder en heb je al aardig wat strakke pistes gehad. Op dagen met verse sneeuw moeten de poedermogelijkheden vanuit de hut geweldig zijn. Het skigebiedje heeft een ruime dertig kilometer aan pistes. Met natuurlijk die twee rode pistes aan de andere kant van het gebied. Aan de Bella Vista kant vind je een aantal heerlijke cruise pistes op de gletsjer, een zwarte dalafdaling (donkerrood?) en verschillende mooie pistes op dezelfde wand waar ook de Bella Vista hut ligt. Geweldig skiën als het zicht goed is. Want bomen kom je hier natuurlijk niet tegen.  De liften zijn met enkele uitzonderingen redelijk snel en je kunt in een dag heel wat afskiën. En eenmaal moe geskied kun je de sauna van de Bella Vista hut weer induiken. Kortom het leven kan een stuk slechter dan op de gletsjer van Val Senales.

Kortom
Overnachten in de Bella Vista hut is bijzonder en authentiek. Iedereen die gek is van bergen kan ik dit zeker aanraden. Het skigebied is niet groot genoeg voor een lange trip, maar iedereen die een gave en bijzondere short-ski zoekt kan ik deze gletsjer van harte aanbevelen.

Dichterbij dan je denkt
Ik hoor jullie al denken. Süd-Tirol dat is toch hartstikke ver. Nou niets is minder waar. Zeker niet voor Val Senales. Deze vallei rij je in nadat je bij Nauders over de grens bent gegaan. Nauders is toch niet zo heel ver? Voor een short-ski zijn de mogelijkheden met het vliegtuig via Innsbruck of via Milaan zeker te overwegen. Dan zit je zo in de sneeuw. Wie ’s ochtends vertrekt kan ’s avonds al met een wijntje of biertje in het heerlijke bad zitten en naar de ondergaande zon kijken.