Anton.

November 2015

Volg niet zomaar je navigatie!

Vorig seizoen het nieuws gezien? Een Belgische touringcar ging op weg naar La Plagne. De chauffeur had Plagne ingevuld op zijn navigatie en begon te rijden. Wat kon er fout gaan zou je denken? Nou, in Frankrijk zijn er maar weinig plaatsnamen uniek. Dus reed de goede man richting de Pyreneeën in plaats van naar de Savoie. Een omweg van zo'n 600 kilometer. Dit liep op tot een vertraging van 24 uur! Ik denk niet dat het zien van het erg mooie kasteel van Carcassonne en de Middellandse Zee opwoog tegen deze langere rit voor de wintersporters in deze bus. Navigatie is geweldig in de auto en in de bus, maar een beetje zelf nadenken is zeker zo belangrijk. Gelukkig kon de chauffeur er zelf nog om lachen!

Gesloten cols
Laten we meteen maar met de beroemdste fout beginnen. GPS-systemen die niet op een 'real-time' netwerk zitten weten niet dat bergcols 's winters gesloten zijn. Elk jaar zijn er honderden wintersporters die aan de verkeerde kant van de berg uitkomen. Hemelsbreed niet eens zo ver van hun skigebied. Maar een muur van sneeuw verspert hen de weg. Houd dus rekening met gesloten bergcols. Check de websites van die cols of ze wel open zijn, en doe dat ruim van tevoren. Soms moet je de keuze om al dan niet over een bergcol te gaan al honderden kilometers van tevoren maken. 

Dure grap
Een GPS rekent meestal de kortste weg uit. Dit is soms door absurd dure tunnels, terwijl dat niet altijd sneller is. Een voorbeeld hiervan is de Fréjus tunnel in mijn achtertuin. Vanuit Nederland is het verschil in reistijd als de weg schoon is tussen de tunnel en de Col de Lautaret voor gebieden als Serre Chevalier nog geen tien minuten. Een enkele reis door die tunnel kost zo'n 44 euro. Dat is toch een keertje lekker lunchen op de piste...

Goede naam
En dan nu de fout van de buschauffeur. Weet je zeker dat je de goede plaatsnaam hebt ingevuld? Even een keertje uitzoomen op je GPS scherm en je weet het. Er zijn nogal wat dorpen met dezelfde namen in de Alpen. Toets voor de grap maar eens Argentière, Villeneuve of Villard in in je GPS. En om nou zomaar een van die dorpen uit de lijst te gokken.... Zorg dus dat je zeker weet dat je de goede plaatsnaam invult.

Rijden op bergwegen
Ben jij gek op kleine bergwegen en rijd je daar vlot overheen? Geen probleem. Maar voor veel Nederlanders is het rijden in de bergen niet favoriet. Je GPS weet dat niet. En die laat je soms even een 'handige' afsteker pakken over een klein bergweggetje. Niet altijd handig. En als je niet echt een goede bergrijder bent zal dit je rit veel langer maken en de kans op irritaties groter. Niet fijn aan het begin van de vakantie, dus kijk goed op je GPS of je niet per ongeluk de 'toeristische' route hebt gekozen.

Google Maps
Als ik naar een onbekend gebied toe rijd dan kijk ik altijd even op Google Maps, deze is up to date en geeft vaak een aantal goede alternatieven. Daar kies ik een rit uit, en ik check of mijn GPS dezelfde kiest. Als dat zo is zit ik goed. Maar, ook onderweg houd ik de borden in de gaten en durf ik af te wijken van mijn GPS als ik zie dat het niet verstandig is wat deze aangeeft.