Anton.

November 2015

Zeven mooie piste in Tirol

Iedere wintersporter heeft natuurlijk z'n favoriete piste. Zo'n piste waar je iedere keer weer opnieuw van wilt afdalen. Waar je iedere keer weer een nieuwe lijn naar beneden vindt waar je heerlijk los kan. Soms is dat een uitdagende zwarte piste, soms een heerlijke cruiser, soms die hele stille piste aan de rand van het gebied en soms een piste met een geweldig uitzicht. Wij hebben acht pistes in Tirol op een rijtje die absoluut de moeite waard zijn om meer dan één keer af te dalen!

Harakiri - Mayrhofen
De Harakiri is misschien wel de bekendste steile piste van Oostenrijk. Met een gemiddeld verval van 78% is dit een lekker steile afdaling. Let wel, dit zijn procenten en geen graden, want dan kom je op zo'n 38 graden uit. In ieder geval is het een afdaling waar menig wintersporter z'n tanden al op heeft stuk gebeten. Dat het afdalen van deze piste inmiddels een eigen leven is gaan leiden blijkt wel uit het feit dat je een 'I survived Harakiri' t-shirt kan kopen en dat er iedere vrijdagmiddag fotoshoots zijn.  

Manni Pranger - Bergeralm
In het skigebied van de Bergeralm in Steinach am Brenner ligt de Manni Pranger piste, vernoemd naar de lokale skiheld. Op de kaart is dit een rode piste, in de praktijk is de piste 107% steil. En dat betekent dat de Harakiri in Mayrhofen ineens een soort babyweide is. Toegang alleen voor gevorderde skiërs en boarders en de piste is lang niet altijd open. Maar waarom rood op de pistekaart?

Streif - Kitzbühel
Dit is misschien wel de bekendste piste ter wereld. Dit is dé wedstrijd van het jaar voor iedereen die ook maar iets met wedstrijdskiën heeft. Vanaf de Hahnenkamm duiken de beste racers ter wereld de diepte in, de Streif op. Deze piste kan ook bedwongen worden door de mindere goden en dat hoeft gelukkig niet met honderd kilometer per uur.

Hohe Salve - Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental
De Hohe Salve is niet de hoogste bergtop in Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental en al helemaal niet van Tirol, maar wij kennen geen enkele berg met een geringe hoogte van slechts 1829 meter die zo'n panoramisch uitzicht over de omgeving biedt. Je kan aan veel kanten de Hohe Salve afdalen, maar de mooiste afdaling ligt aan de kant van Söll. Een klassieker in de Skiwelt!

Wilde Grub'n - Stubaier Gletscher
De Wilde Grub'n is niet zozeer een piste, maar een skiroute. Op het bergstation Wildspitz (3210 meter) start de afdaling als piste nummer 7 (de Daunferner) om dan over te gaan in een van de bekendste skiroutes van Oostenrijk, de Wilde Grub'n. Hiermee daal je door een geweldig landschap helemaal af naar het dalstation van de Stubaier Gletscher, gelegen is op zo'n 1750 meter hoogte. Je pakt dus bijna 1500 meter hoogteverschil. Wel met getrainde bovenbenen aan de start verschijnen dus!

Tiefenbach Gletscher - Sölden
Dit is waarschijnlijk de enige piste in de lijst die net zo breed is als dat hij lang is. En geloof ons, dat is heel erg breed. De blauwe piste die vanaf de 3309 meter hoge Tiefenbachkogl naar beneden komt is zo breed dat je hier vrijwel altijd heerlijk kunt carven. Het is absoluut geen moeilijke piste en de sneeuw is er dankzij de hoogte vaak erg goed. 

Dalafdaling - Inneralpbach
In het skigebied van Ski Juwel liggen meerdere mooie afdalingen, maar wanneer we er eentje moeten kiezen dan is de dalafdaling naar Inneralpbach toch wel een van de mooiste. Eigenlijk bestaat deze afdaling uit drie stukken, verbonden door korte stukken pad. Maar de delen waar je daadwerkelijk afdaalt zijn dan ook wel heel erg mooi, met schitterende uitzichten over het Alpbachtal. 

Mooserwirt - Sankt Anton
Deze laatste afdaling is wellicht een vreemde eend in de bijt. Maar toch is dit voor veel wintersporters een 'mooie' afdaling. Het laatste stukje van après-ski paleis Mooserwirt terug naar Sankt Anton am Arlberg. Hier voelen sommige skiërs zich ineens een pro, gaan de besten onderuit over nietszeggende hobbeltjes en voelen sommigen de dag erna pijntjes van een val die ze zich niet meer kunnen herinneren. Alcohol en sport gaan niet bepaald goed samen, ook hier niet, maar deze afdaling is daardoor wel een van de meest markante van de Alpen.