Anton.

September 2015

Goedkoop op familiewintersport

Het moge duidelijk zijn, wintersport is geen goedkope sport. Een weekje met de familie op vakantie loopt snel in de duizenden euro's. Veel geld. Maar het kan ook anders. Je kunt namelijk op veel plekken kosten besparen, als dat gewenst is. Je hoeft dan echt niet meteen in zo'n Frans hokje te zitten met de hele familie. Een aantal tips.

Buiten de vakantieperiode
Hoe drukker het gebied hoe hoger de prijzen. Ik hoor jullie meteen denken: de leerplicht dan. Ik bedoel ook niet per se de Nederlandse vakanties. Er zijn skigebieden die bijna helemaal geen Nederlandse klandizie hebben. Dus dan is het slim om buiten de vakanties in omringende landen te boeken. Kijk dus verder dan de Nederlandse vakanties. Kijk in Frankrijk naar de verschillende zones (Marseille blijft in het zuiden, Lyon gaat naar de Tarentaise en Parijs zit overal maar vooral in het Noorden). Kijk voor Oostenrijk naar Duitsland en voor Italië naar de Italiaanse vakanties. Probeer daar omheen te boeken, en dus naar een goede regio te gaan. Zo zijn er ook gebieden die drukker en dus duurder zijn met Kerst (de standaard familiegebieden) en gebieden die drukker zijn in het voorjaar (vooral de mega-gebieden).

Met de kleintjes op pad, hoeveel km heb je nodig?

Ga naar Frankrijk
Per pistekilometer is Frankrijk met voorsprong het goedkoopste skigebied van de Alpen. Zelfs vele malen goedkoper dan de zogenaamd goedkope gebieden als Tsjechië. Verder zijn vooral kleine gebieden van rond de 50 kilometer vaak veel goedkoper in Frankrijk dan in Oostenrijk. Dagpassen van onder de 30 euro zijn zeer goed mogelijk. Soms zelfs veel minder dan dat.

Zoek kleine gebieden
Hoeveel kilometers ski je echt? Als je met de familie bent, hoeveel kilometer heb je echt nodig? Met lessen, verschillende niveaus en allemaal andere wensen zijn tochten sowieso onmogelijk, en bij een klein gebied komt ook nog eens het plezier dat je elkaar continu tegen komt. Wel zo gezellig. Verder hebben kleine gebieden ook het voordeel dat het eten en het drinken langs de piste vaak goedkoper is. Evenals de accommodaties. Dus kleinere gebieden zijn de goedkope aanraders.

Ook skilessen zijn goedkoper in kleinere gebieden

Zoek onbekend
Zoek voor de onbekendere gebieden. Hier vind je sowieso goedkoper verblijf dan de dure topgebieden. Denk aan de kleine namen. Wat te denken van Sonntag, Pelvoux of Pila. Stuk voor stuk kleine en daardoor zeer goedkope gebieden. Ideaal voor een eerste familiewintersport. Wil je daarna iets groters, dan zijn de minder populaire bestemmingen vaak goedkoper. 

Appartement vlakbij de piste
Op het eerste gezicht zijn appartementen vlakbij de piste duurder dan appartementen waarvoor je de auto nodig hebt. Maar het feit dat je deze kunt laten staan (scheelt brandstof) en dat je elke middag ‘thuis’ kunt eten maakt de vakantie snel een stuk goedkoper. Thuis lunchen scheelt je zo 40 a 50 euro voor de gehele familie per dag. Dat is toch snel een paar honderd euro per week. Dat scheelt, dus dan ben je ondanks een appartement aan de piste toch goedkoper uit.

Zoek de aanbiedingen
Als je een beetje slim zoekt dan vind je vaak geweldige deals. En kijk ook verder dan de eerste de beste totaal-aanbieder. Wie een beetje slim zoekt kan echte pareltjes vinden. Huur bij de lokale bevolking en wie weet vind je een geweldig authentiek appartement of chalet voor een fractie van de gebruikelijke prijs. Als je meerdere jaren achter elkaar in het zelfde gebied komt kan het trouw blijven aan je verhuurder ook 'vriendenprijsjes' opleveren. Zeker als je altijd alles netjes en strak aflevert. 

Kijk verder dan de skipas
Kijk verder dan alleen de prijs van de skipas en de accommodatie. Zo is eten en drinken bijvoorbeeld weer goedkoper in Oostenrijk, Italië en de onbekende gebieden in Frankrijk. Ook kan dichter bij huis blijven een verstandige keuze zijn met betrekking tot de reiskosten. Alhoewel, aan de zuidkant van de Alpen vind je veel goedkope gebieden. Maak dus een begroting waar je alle kostenposten in meeneemt, dat is de enige manier om een goede rekensom te maken.