Anton.

December 2015

Etiquette in het pisterestaurant

De afgelopen twee weken was het weer heerlijk druk in de Alpen met wintersportende laaglanders. Dat betekent dat het wat drukker dan normaal is op de piste, op de weg, tijdens de après-ski, maar ook tijdens de lunch. Want op de een of andere manier wil iedereen op hetzelfde tijdstip lunchen. Eigenlijk is dat ook weer niet zo heel vreemd, want als de skilessen om 12.00 uur eindigen, dan is het logisch dat het vanaf die tijd knetterdruk in het restaurant is. Het loont dan ook om wat later óf juist wat eerder te eten wanneer je geen kids op skiles hebt.

In ieder geval, wat zijn nou de vijf regels waar iedereen zich eigenlijk aan zou moeten houden om het een beetje leuk te houden?

1) Houd geen tafels bezet
Punt één is misschien wel het belangrijkste. Het is druk. Heel druk. Zo druk dat niet iedereen tegelijkertijd een plekje kan vinden. Vaak installeren families opa en oma al een half uur van te voren bij de tafel om vervolgens zelf na een half uur pas aan te schuiven. Die opa en oma hebben dan al zeker tien keer 'nee, er komen zo nog zes mensen bij moeten zeggen'. Onhandig. Want daardoor is die tafel waar jij met je zoon of dochter kon gaan zitten bezet, terwijl deze eigenlijk niet bezet is. Laten we met elkaar afspreken: geen eten aan het halen? Dan geen tafel bezet houden.

2) Blijf niet te lang hangen
Dit punt komt automatisch na punt één. Veel mensen zullen dit wel herkennen. Je loopt met een blad met twee borden pasta en wat te drinken balancerend door de meute op zoek naar een tafel en je ziet veel groepjes zitten die al uitgegeten zijn. Mensen, het is prima om nog even gezellig te praten, maar doe dat het liefst om een uurtje of drie onder het genot van een lekker drankje. Ga nu lekker skiën, het is rustig op de pistes en bij de liften!

3) Laat anderen aan de tafel toe
Met name in Oostenrijk hebben de bergrestaurants vaak wat grotere tafels met van die houten hoekbanken. Hier kan je vaak prima een mannetje of tien aan kwijt. Maar op de een of andere manier zitten er vaak maar vier of vijf mensen. En de rest van de stoelen wordt bezet gehouden door helmen, rugzakken, jassen en nog wat andere spullen. Jullie snappen wel waar dit punt heengaat. Toch? En vaak is het nog gezellig ook!

4) Loop naar het eten dat je ook daadwerkelijk wilt hebben
Een ander punt om het hele proces van lunchen in een bergrestaurant wat vloeiender te laten verlopen is het halen van je natje en droogje. Loop direct naar het deel van de keuken waar je wat wil bestellen. Zeker bij de wat grotere restaurants zijn er aparte delen voor pasta, schnitzels, kaiserschmarrn, etcetc. Ik heb wel eens een kwartier in de rij gestaan voor wat later bleek uitgifte van soep was, terwijl ik toch echt een 'bolo' wilde bestellen. Niet handig. En niet heel efficiënt. 

5) Laat mensen met eten altijd voorgaan
Als je dan vervolgens je eten en drinken bemachtigd en betaald hebt is het tijd om naar je tafel te lopen. In een druk pisterestaurant is dit te vergelijken met autorijden in Bangkok tijdens spitsuur. Overal komt verkeer vandaan, het rijdt, staat stil en vrachtwagens van links nemen voorrang. Bij wie is er nog nooit een hele golf cola over z'n schnitzel heen gegaan omdat er iemand tegen je blad aanstootte? Juist. Heb je dus geen eten in je handen, houd dan een klein beetje rekening met de voedseldragers onder ons.