Anton.

November 2015

Vijf tips voor je eerste zwarte piste

Het is eindelijk tijd voor je eerste zwarte piste. Tenminste dat vind je zelf, of je maatjes ;-). Maar hoe overleef je deze eerste steile pistes? Want ze zijn soms best pittig. Of misschien daal je deze pistes al af maar wil je dit beter en gecontroleerder doen. Lang niet iedereen knalt deze pistes makkelijk af, dus hier volgen vijf tips om deze steile muren beter af te komen.

1. Les
Techniek is alles. Met een goede skitechniek kom je overal naar beneden, en veilig! Dus als je je niet op je gemak voelt op pistes die je wel graag wilt skiën dan is het nemen van les de allerbeste tip. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het aanleren van goede technieken is. Wacht zeker niet te lang met het nemen van les. Eenmaal aangeleerde fouten zijn lastig af te leren. Wil jij makkelijk zwarte pistes afknallen, les dan langer door dan de basisbeginselen. 

2. Makkelijk op rode piste
Wil jij lekker een zwarte piste afkomen sla dan geen stappen over. Ga niet van de groene of blauwe piste meteen door naar de zwarte piste. Zorg dat je comfortabel skiet op rode pistes voordat je aan de steilste hellingen begint. 

3. Goede sneeuw en goed weer
Een gezegde in de Franse skiwereld is 'In goede sneeuw is iedereen wereldkampioen'. Een laagje verse sneeuw op de allersteilste zwarte piste maakt deze piste enorm eenvoudig. Een verijste blauwe of rode piste is echter behoorlijk pittig. Een verijste zwarte piste is zelfs voor ervaren wintersporters een uitdaging om soepel af te komen. Dus ga voor die eerste zwarte piste op een dag dat de sneeuwcondities goed zijn. Want een vervelende eerste ervaring opdoen is weinig motiverend om andere steile pistes te proberen. Kies ook voor een dag met goed weer. Want goed zicht en mooi weer maakt het skiën en boarden eenvoudiger.

4. Blijf doorgaan
Op steile pistes is de eerste bocht soms best spannend. Als je na elke bocht stopt heb je telkens opnieuw zo'n 'eerste bocht'. Dus blijf gecontroleerd en rustig doorgaan. Maak mooie ronde bochten en houd de tips van je ski's altijd lichtjes naar beneden gericht. Draai dus niet te ver door, dit brengt je uit evenwicht. Wees ook niet bang om gerutschte bochten te maken. Carven op hele steile pistes is niet voor iedereen weggelegd en helemaal niet voor de eerste keer. Daal rustig gelijkmatig af en stop zo min mogelijk.

5. Kijk vooruit 
Kijk ver vooruit. Net als bij autorijden moet je vooruit kijken om op alles voorbereid te zijn. Als je maar een meter voor je kijkt zul je snel verrast worden door oneffenheden op de pistes of door het verloop van de piste. Ook zal automatisch je houding beter zijn als je ver vooruit kijkt en nog belangrijker, het skiën gaat rustiger aanvoelen. Je skiet of board minder achter de feiten aan.