Anton.

Oktober 2015

Een pleidooi voor smallere ski’s

Het hoeft niet altijd breed breder breedst

Ik geef meteen toe, op de meeste van mijn filmpjes en foto’s zien jullie mij met ski’s die ruim over de 100 millimeter onder de voet gaan. Dikke freeride latten. Ik ben gek op deze ski’s, zeker als ik off-piste ski en door de diepe poeder knal. Sta ik een dag echter op de geprepareerde pistes? Dan heb ik een pisteskietje onder mijn voeten van ‘slechts’ 76 mm onder de voet. Lekker smal. Lekker wendbaar en lekker knallen. Als je veel op de snelweg zit wil je toch eigenlijk ook geen echte jeep? En als je alleen op onverharde wegen rijdt wil je geen lage BMW? Een pleidooi voor smallere ski’s!

Hip en stoer
Brede ski’s zijn stoer en gaaf. Laten we zeggen dat 100 mm onder de voet tegenwoordig helemaal niet raar meer is. Vijftien jaar geleden kocht ik ook een paar ski’s met 84 onder de voet en dat waren dan echte freeridelatten. Tegenwoordig zijn dit de standaard all-mountain ski’s. Mensen in de lift kijken pas raar op als je 120 mm onder de voet hebt. Waarom zijn brede ski’s zo in de mode gekomen?

In diepe poeder lekker breed voor drijfvermogen

Waarom breed
Brede ski’s hebben zeker voordelen, vooral als de sneeuw zacht is. Brede ski’s blijven beter drijven in de sneeuw. Dus in de poeder, in de natte smurrie en alle vormen van sneeuw waar je in weg kunt zakken. Hier hebben brede ski’s enorm veel voordeel. Daarnaast hebben de skifabrikanten niet stil gezeten. Tien jaar geleden waren de echt brede ski’s onskibaar op de piste. Je klapperde alle kanten op en de latten op hun kant gooien lukte echt niet. Dat is met mijn NRGY 100 van Nordica bijvoorbeeld echt geen probleem meer. Lekker knallen op de kanten en een goed drijfvermogen in off-piste terrein. De ideale ski is geboren!

Of toch niet?
Of is het verhaal niet zo rooskleurig? Het ligt er maar net aan wat je van plan bent te doen op de pistes (en ernaast). Hoe ski je en hoe vaak ski je in zachte of diepe sneeuw. Als jij van harde pistes houdt en graag lekker carved dan is het onzin om brede ski’s te kiezen, want brede ski’s hebben ook nadelen. Deze ski’s zijn zwaarder onder de voet. Geven hardere klappen op de knieën die het toch al waar te verduren hebben. En, hoe je het ook wendt of keert, de kantenwissel is altijd minder speels en vrolijk dan bij smallere ski’s. 

Op de piste lekker smal

Waarom smal
Als je een keer op smalle carve latten over een vers geprepareerde piste bent geknald dan weet je precies waarom je heerlijke smalle ski’s wilt. Al pak ik mijn Nordica Fire Arrow 76 dan is het heerlijk om de g-krachten te voelen in elke bocht die je maakt. Het op de kanten skiën is echt wel wat anders op deze speciale piste-latten.

Conclusie
Ben jij een skiër die alleen op strakke pistes skiet en zelden in verse sneeuw staat? En ook zelden laat in het voorjaar op stap gaat? Kies dan gewoon smalle piste ski’s. Daarmee kun je heerlijk carven en doe je je knieën een plezier. 

SKi je in alle condities? Ook slush, dan is een wat dikkere all-mountain (hier 90 mm) ideaal

Ben jij daarentegen een skiër die in elke type sneeuw op de ski’s staat, staat te trappelen als het buiten sneeuwt, en evengoed de pistes opgaat als de sneeuw in slush is veranderd? Kies dan voor een goede all-mountain lat. Tussen de 85 en 100 mm is dan ideaal!

Ga je het liefst voor diepe poeder en ben je bijna alleen maar buiten de pistes te vinden? Dan kun je denken aan ski’s van boven de 100mm. Maar als je voor de echte brede latten gaat raad ik je wel aan om ernaast ook een smallere piste- of all-mountain ski erbij te kopen. Door alles met een ski van boven de 100 mm te doen doe je jezelf tekort!