Anton.

Februari 2016

Slush-wintersport de gebruiksaanwijzing

Niemand die regelmatig op de ski's staat ontkomt eraan. Slush-skiën. Die ene dalafdaling die eigenlijk net iets te laag ligt. Die te warme dag. Of erger nog? Die regenachtige dag op de de laagste pistes. Weinig skiërs vinden slush lekker skiën. Eerlijk gezegd heb ik geen probleem met die 'soupe', zoals de Fransen zeggen, ik vind het wel leuk skiën. Met een paar tips is (bijna) iedereen lekker in slush onderweg.

Durf
Zoals met veel 'niet perfecte' skisoorten is durven heel belangrijk. Als je de helling niet in durft te draaien en je durft geen snelheid te maken dan wordt skiën in slechte sneeuw snel problematisch. Durf of kun je niet harder skiën, dan betekent dat maar een ding en dat is onvoldoende techniek. Dus op naar de skiles!

Het is belangrijk om snelheid te houden. Dan heb ik het niet over als een dwaze de helling in duiken, maar met een continue snelheid naar beneden skiën. Als je je stokken nodig hebt om je na elke bocht weer op gang te duwen ski je te langzaam. Vaart zorgt er namelijk voor dat je door de hopen slush heen schiet, je blijft drijven en het draaien wordt veel makkelijker omdat je lichter bent op de sneeuw. Logisch, vanuit stilstand draaien is lastiger dan als je beweegt. 

Gewoon doorknallen ook in de slush zoals Arjen op deze foto

Constante snelheid
Zorg dat je een constante snelheid aanhoudt. Dat betekent niet te hard en niet te langzaam. Ga je te hard dan ga je controle verliezen. Ski liever met korte en krachtige bochten dan met lange onduidelijke halen. Maar als je benen sterk genoeg zijn en je niveau is goed genoeg, dan kun je juist in deze 'soupe' keihard skiën. Leg je ski's vlak op het belag, hou goed voordruk en klap overal doorheen. Maar dit is een tip voor de vergevorderde skiërs. Zoals in alle moeilijke sneeuw; zorg ervoor dat je voordruk houdt en kracht op je ski's. 

Goed materiaal
Weet je zeker dat je een hele week slush gaat krijgen? Kijk dan voor iets bredere ski's, en ski's met een goede voortip of zelfs een lichte rocker. Deze helpen om oneffenheden weg te drukken. Ben je een goede krachtige skiër kies dan geen ski die te soepel is, want als goede skiër wil je door de natte-buckels heen knallen. Ben je een wat rustigere skiër dan is juist een wat soepelere (twintip) ski een aanrader. Deze draaien makkelijker en rustiger om de buckels heen.

Slush skiën is eigenlijk gewoon heel lekker!

Zwakke knieën pas op
Een waarschuwing is wel op z'n plek. 'Soupe' slush is gevaarlijk voor je knieën. Als je zelf vindt dat je het niveau niet hebt, je voelt je niet prettig in deze sneeuw of je hebt echte knieproblemen. Wees dan extra voorzichtig. Op weinig snelheid vallen in de slush levert vaak problemen op met de kruisbanden.