Anton.

December 2015

Skiën in slecht weer, de tips!

Het is lekker als het sneeuwt, maar het is ook minder lekker omdat het soms lastig skiën is. Als je sommige mensen hoort vloeken op de pistes als het sneeuwt blijkt wel dat niet iedereen gek is op verse sneeuw. Maar sommige mensen maken het zichzelf onnodig moeilijk. Hier de tips om zo goed mogelijk te skiën, ook tijdens sneeuwval.

Zicht: Boomgrens
Blijf zo mogelijk onder de boomgrens als het zicht slecht is. De bomen zorgen ervoor dat je meer diepte zit. Ook lijkt de mist soms boven het bos te blijven hangen. Daarom zijn gebieden die gedeeltelijk onder de boomgrens liggen ideaal. Zo weet je zeker dat je altijd zicht hebt. In gebieden boven de boomgrens met je het doen met de paaltjes naast de piste. Toch een stuk lastiger.

Blijf onder boomgrens

Zicht: Achter elkaar skiën
Als je iemand hebt die voor je skiet krijg je enorm veel info over de helling. Een steil stukje: je ziet het meteen. Als je gewoon braaf de bochten van je voorganger volgt gaat alles goed. Dit helpt enorm. Stuur dus de beste skiër voorop en vraag hem om op een haalbaar niveau van de rest van de groep te skiën. Zo is skiën in de mist een stuk makkelijker, en precies in iemands spoor skiën is ook nog eens een leuk spelletje/training.

Zicht: Goede skibril
Gebruik een goede skibril. Bij skibrillen is het simpel, je krijgt op een bepaalde manier waar je voor betaalt. Of beter gezegd wonderen zijn niet mogelijk, dus een bril van enkele tientjes heeft gewoon geen goed glas. De topmerken maken allemaal goede brillen die niet snel beslaan en geweldig zicht bieden ook in mistige condities. Dus ga op pad met een goede skibril. Vergeet in de mist en sneeuwval sowieso een gewone zonnebril!

Een goede skibril zorgt voor goed zicht

Zicht / Verse sneeuw: Korte gecontroleerde bochten
Oké, dus jij moet voorop. Of je skiet alleen. Wat kun je dan het beste doen? Korte bochten met veel concentratie en voordruk (dus zeker niet achterop je ski's gaan hangen). Druk die ski's de sneeuw in, elk moment. Zo zul je niet voor rare verrassingen komen te staan. Als je de ski's zelf laat glijden heb je een grote kans dat je bij de eerste de beste hobbel wordt gelanceerd. Op deze manier met veel voordruk heb je ook zonder zicht en met hobbels op de piste goede controle op je ski's

Verse sneeuw: Durf!
Al die hobbels, al die verse sneeuw op de pistes. Dat maakt het skiën niet makkelijker. Wat ik het meeste fout zie gaan is dat mensen opeens niet meer durven. Ze gaan achterop hangen en laten de hobbels sneeuw hun weg bepalen. Doe dat niet! Ski assertief. Durf! Knal door die hopen sneeuw heen. Doe alsof ze er niet zijn. 

Soms is het zicht wel heel slecht

Verse sneeuw: Gebruik die buckels!
Die zachte buckels moeilijk? Nee joh! Ze helpen juist. Stuur net aan de rand over de buckel druk de punten van je ski's (weer die voordruk!) in de richting van de 'geul' en de bocht gaat automatisch. Dus buckels maken je het skiën eigenlijk eenvoudiger als je het eenmaal begrijpt. Zeker die zachte verse sneeuw buckels. Het enige nadeel is dat technische foutjes hard worden afgestraft. Heb je veel problemen met buckels? Neem dan een keertje extra les!

Verse sneeuw / Slecht zicht: Zoek makkelijke pistes
Als je verse sneeuw en slecht zicht moeilijk vind, maak het jezelf dan niet nog moeilijker. Kies eenvoudige pistes uit die je normaal ook zonder problemen kunt. In de mist is het niet opeens het moment op die ene zwarte piste te gaan proberen. En als het in verse sneeuw en slecht zicht opeens beter gaat, dan zul je merken dat je de hellingen afvliegt als het zicht weer goed is.