Anton.

December 2015

Met de auto naar de sneeuw

Dit weekend begint de eerste uittocht van wintersporters die weer massaal naar de Alpen trekken. Normaal gesproken duurt de reis naar Oostenrijk zo'n acht tot tien uur, maar het zou natuurlijk zomaar kunnen dat deze zaterdag (en de zaterdag erna) wat langer gaat duren. Naast de drukte op de snelwegen in Frankrijk en Duitsland zullen de klassieke knelpunten in met name Oostenrijk en Frankrijk wel weer vollopen. 

Relax....
Maar goed, of het nou wel of niet drukker dan normaal is op de weg, je vakantie begint natuurlijk op het moment dat je de deur achter je dicht trekt. En waarschijnlijk is de kans op een ongeluk op een drukke Duitse Autobahn waar je misschien net even wat harder rijdt dan normaal wat groter dan dat je door een ongelukkige val op de piste je been breekt. Om er voor te zorgen dat je wat relaxter in de auto zit hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Je zult misschien denken 'wat trappen die gasten een open deuren in', maar wanneer je je eraan houdt, dan zal je merken dat je nét even wat meer ontspannen op je vakantiebestemming dan normaal. En is dat niet precies waarvoor vakantie bedoeld is?

En haal het sneeuw van je dak...

Rijd niet te hard
Okay, we weten dat het heel verleidelijk is om op de Duitse Autobahn het gaspedaal even flink in te drukken. Maar hoeveel tijd win je er nou daadwerkelijk mee? Zet de cruise control lekker op 130 kilometer per uur en je zit een stuk relaxter achter het stuur. Hard rijden is leuk, maar kost naast meer benzine ook meer energie voor de bestuurder. En het scheelt vaak ook weer een paar lichtflitsen van de Duitse bolide achter je die nog net even een paar kilometer harder rijdt en er graag langs wil.

Kies zorgvuldig je route
Okay, uiteindelijk ontkom je er misschien niet aan om bij Salzburg, Kufstein of Bregenz de Oostenrijkse grens over te gaan, maar check in Duitsland de drukte op de wegen altijd goed. Voorbeeldje: de Autobahn van Karlsruhe via Stuttgart naar Ulm (de 8) is over het algemeen een stuk drukker dan de weg van Würzburg naar Ulm (de 7) en ook de '6' is vaak een stuk rustiger. Misschien in kilometers net even wat langer, maar uiteindelijk in tijd korter. 

Winterbanden geen overbodig luxe op dit stukje weg

Zorg voor winterbanden
Dit is natuurlijk een no-brainer. Los van het feit dat winterbanden veel meer grip geven zijn ze in Oostenrijk ook gewoon verplicht. In Frankrijk zijn winterbanden verplicht wanneer dat wordt aangegeven. Dit is natuurlijk een wat meer Franse manier van regelgeving, maar reken maar dat het bord er staat wanneer je aan de klim naar het skigebied wilt beginnen. In Zwitserland wordt het gebruik van winterbanden 'aanbevolen'. In Italië zijn winterbanden in de meeste delen van het land verplicht. Uiteindelijk rijden winterbanden een stuk 'relaxter' en hoef je ook niet bij de eerste de beste sneeuw op de weg je sneeuwkettingen om te doen. Dat is pas lekker!

Niet stressen
Je hebt vakantie. Weet je nog? Het is helemaal niet erg wanneer je om zes uur 's avonds aankomt in plaats van om vijf uur. Dat biertje in de après-ski staat er dan ook nog wel en ook in het hotel kan je nog gewoon aanschuiven voor het eten.