Anton.

September 2015

De beste nachtpistes

Waarom zou je stoppen met skiën

Waarom zou je stoppen met skiën als de zon achter de bergen verdwijnt? Avondskiën is natuurlijk erg leuk om wat langer op de ski's te kunnen staan. Maar in veel gebieden is het helaas niet veel meer dan een verplicht nummertje. Een paar lampen naast een groene piste, een chagrijnige liftbediende en je hebt weer een kruisje erbij op je pistekaart en op de verschillende websites. Dit zijn de gebieden waar je 's avonds echt niet nog een keer in je skischoenen hoeft. Maar er zijn ook gebieden waar avondskiën wel gaaf is. Een paar voorbeelden. 

Serre Chevalier
Boven de geweldig mooie vestingstad van Briançon draait de rode Prorel piste naar beneden. Een piste waar je een geweldig uitzicht hebt op de stad Briançon. Overdag is het uitzicht al mooi. Maar ’s avond sis het nog veel mooier. Deze piste, dit is een echte rode piste. In sommige gebieden zou deze piste misschien zelfs wel zwart zijn. Lekker knallen. Een redelijk snelle lift (alleen jammer dat je onderaan de piste een stukje moet lopen) en een feestelijke sfeer boven de piste. Al met al genoeg redenen om deze piste in Serre Chevalier te doen. En vanaf winter 2014 is het avond skiën in Serre Chevalier helemaal gratis, dus al zit je in een skigebied in de buurt dan is het zeker een aanrader. 

Vars organiseert Full-moon skiën
Natuurlijk is avondskiën leuk onder die kunstmatige verlichting. Maar is het jullie weleens opgevallen hoe goed het zicht is als de lucht helder is, de maan (redelijk) vol is en er sneeuw ligt? Ik kan uit ervaring vertellen dat volle maan skiën echt geweldig is. Maar ik ben er tot nu toe altijd zelf voor omhoog geklommen. Dat hoeft nu niet meer. Want in Vars organiseren ze, als het weer goed is en er een volle maan is, het zogenaamde full-moon skiën. Het gebied in onder het licht van de volle maan. In een woord: onvergetelijk!

Skiwelt
Skiwelt strijdt al jarenlang met Espace Killy om de nummer 1 op wintersporters.nl. Qua bezoekers en qua waarderingen. Het probleem van Skiwelt is wel een beetje: je haat het of je houdt ervan. Veel Nederlanders houden van dit gebied. Het gebied heeft dan ook veel te bieden. De pistes zijn leuk en zoek je après-ski dan zit je hier goed. Maar niet alleen in de feesttenten kun je uit je dak gaan. In Skiwelt is het avondskiën echt groot. Niet zomaar een stukje piste dat verlicht is. Nee hier kun je echt skiën. Veel locals die overdag hard werken komen ’s avonds even wat afdalingen doen. Echt knallen.

Winterberg
‘Omver geskied worden door beginners in spijkerbroek’ dat is een beetje het negatieve oordeel wat veel mensen vellen over Winterberg. Maar Winterberg heeft veel voordelen. Het is dichtbij, soms ligt er opvallend veel sneeuw en de liften zijn modern. Het avondskiën is hier, als de sneeuw goed is, geweldig. En dan, opeens, heb je bijna niemand meer op de piste. Slechts de locals skiën dan nog door. Dus omver geskied worden door een spijkerbroek is er niet meer bij. Een echte aanrader als je in Winterberg bent is om ook ’s avonds op de pistes te blijven!

Noorwegen
In het hoge noorden zijn de dagen kort maar de sneeuw goed. Dus is het jammer om de pistes te sluiten als het donker wordt. Dan blijft er maar weinig skiën over. De skigebieden in Noorwegen zijn niet heel groot maar het avondskiën is in zo goed als elk gebied goed geregeld. Dus hier kun je na een dag skiën lekker doorgaan met knallen. Let wel de avonden in het hoge noorden zijn koud en kraakhelder. Als je je goed aankleed kun je al skiënd genieten van een geweldige sterrenhemel. Het is zonde om die sneeuw niet te gebruiken.