Anton.

September 2015

De gevaarlijkste uren op de piste

Wintersport is geen gevaarlijke sport, maar het draagt wel risico's met zich mee. Alleen al in Frankrijk worden er per seizoen 40.000 tot 45.000 reddingen op de pistes uitgevoerd en worden er 150.000 mensen per jaar behandeld door de 'médecins de montagne', een mooie naam voor doktoren die in de bergen werken. Heftige cijfers, maar vergeet niet er staan in Frankrijk ook elk jaar zo'n 8 miljoen mensen op de pistes. Een aantal belangrijke punten rondom deze ongevallenstatistiek.

Drukte op de piste
Sneeuwkwaliteit heeft maar weinig invloed op de hoeveelheid slachtoffers. Het is de drukte op de piste die voor slachtoffers zorgt. Dus als er minder pistes open zijn, zijn deze drukker. Maar ook de standaard dalafdalingen aan het eind van de dag, of voor het middaguur zijn de gevaarlijke momenten. Om precies te zijn: 11:00-13:00 en 16:00-17:00 zijn de drukste momenten voor de bergredders en pisteurs. Wintersporters zijn (te) moe, hebben honger en zijn vaak lichtelijk uitgedroogd. Dit alles zorgt ervoor dat het lichaam slechter reageert, en kwetsbaarder is en tot overmaat van ramp skiën we dan ook allemaal nog eens op dezelfde strategische punten in het skigebied. Het recept voor vervelende ongelukken. Beginners hebben maar liefst twee keer zoveel kans om op deze momenten ongelukjes te krijgen. 

Natte sneeuw versus harde sneeuw
Verse sneeuw en natte sneeuw zorgt voor gescheurde kniebanden. Harde sneeuw voor botbreuken. Om dit tegen te gaan is het goed laten afstellen van je bindingen (voor skiërs) van groot belang. Doe dit niet zelf als je niet weet wat je doet. Laat het in een goede skizaak doen. Verder is een goede lichamelijke voorbereiding erg verstandig, om hier aan toe te voegen dat goed eten en drinken bij het ontbijt erg belangrijk is om blessures en vermoeidheid tegen te gaan. 

Dames let op!
Voor dames boven de 15 jaar liggen gescheurde kniebanden op de loer. Vrouwen hebben zwakkere kniebanden dan mannen en hebben vaker te maken met gescheurde kniebanden. Een zeer vervelende blessure. Daarom moeten bindingen van vrouwen lichter worden afgesteld, zeker van meiden boven de 15 jaar en helemaal boven de 25 jaar. Ook beginnende dames hebben baat bij lichter afgestelde bindingen. Een goede skishop weet hier wel raad mee.

Meer botsingen
Tien jaar geleden vormden botsingen 8% van alle ongelukken, tegenwoordig is dat 11%. En dan hebben we het niet over de 'ontwijk' ongelukken die eigenlijk bij dezelfde cijfers horen. De pistes zijn beter geprepareerd, de ski's makkelijker en iedereen skiet sneller: weer een probleemrecept. Het positieve puntje hierbij is wel dat steeds meer mensen helmen dragen. In Frankrijk draagt 47% van de volwassen pistegebruikers een helm, tegen 97% van de kinderen. 

Helm en video
Er rijzen ook vragen op of het dragen van een helm en helmcamera's niet bijdragen aan gevaarlijker gedrag op de pistes. Dit is altijd lastig te bewijzen, want sinds de komst van bijvoorbeeld helmcamera's veranderen er zoveel zaken mee dat het moeilijk is om uit te sluiten dat ongelukken niet daardoor komen. Maar het is wel slim om na te denken als je je 'meest geweldige GoPro filmpje ooit' maakt, en dat je daar geen (te) grote risico's voor neemt. 

Snowboard het gevaarlijkst
Snowboarden heeft de twijfelachtige eer een stuk meer blessureleed te veroorzaken. 5 gewonden per 1000 snowboarders. Maar dit cijfer schiet omlaag. Vooral omdat het aantal snowboarders in sneltreinvaart afneemt in Frankrijk. Concurrentie van brede ski's zorgt ervoor dat er minder wintersporters beginnen met boarden, en iedereen die een paar jaar geleden nog in de ongevallenstatistiek voorkwam kan nu beter en beter boarden. Het typische snowboardersleed is de gebroken pols. Dit is trouwens ook een opvallende blessure bij jonge skiërs. Bijna de helft van de gewonde jongeren onder de 16 jaar hebben te maken met een gebroken pols. Goede polsbeschermers hebben dus zin bij boarders en (jonge) skiërs. 

Al deze Informatie komt van de Franse organisatie "Médecins de Montagne", waar we ons voordeel mee kunnen doen om zelf niet in deze statistieken terecht te komen.