Anton.

September 2015

6 gouden tips voor een perfecte familievakantie!

Na jarenlang gezellig samen op wintersport te zijn geweest, ben je nu opeens ‘ouder’. Dat betekent helemaal niet dat je moet stoppen met wintersporten, getuigen ook de vele skigebieden die zich als familiegebied promoten. Wintersport is een echte familiesport. Ook met de kleintjes is het geweldig. Maar dat je vakantie aangepast moet worden spreekt eveneens voor zich. Vijf tips om je familievakantie onvergetelijk te maken. En bedenk, voordat je het weet wordt je door je eigen kinderen voorbijgeskied!

1. Kies kleine gebiedjes
Vroeger knalde je samen met je vrienden de ene piste na de andere piste af. Je ging dwars door heel Skiwelt, Trois Vallées voelde soms zelfs klein, en in Val d’Isere zocht je elke uithoek op! Vergeet dit de eerste jaren met kinderen maar. Ga naar kleine familiegebiedjes. Deze gebieden hebben een aantal grote voordelen. 

Ten eerste zijn de skipassen een stuk goedkoper. Dus het totale kostenplaatje kan omlaag. En al die kilometers heb je toch niet nodig met kleine kinderen dus waarom zou je daarvoor betalen? Ten tweede zijn dit soort gebieden vaak gemoedelijker. De skileraren zijn geen ingevlogen vakantiewerkers maar leraren met ervaring en kennis. Misschien spreken ze iets minder goed Nederlands, maar de ervaring en kunde maakt dat ruimschoots goed. Last but not least is het vaak rustiger en veiliger op de pistes en kunnen kleine kinderen makkelijker zelf de pistes op. Je komt hier minder kamikaze skiërs tegen.

“Kortom op wintersport zijn kinderen ook gewoon kinderen, dat verandert niet. Het is de wintersport die verandert. ”

2. Les, maar niet de hele dag
Kinderen moeten op les! Want skiën leer je niet vanzelf. Verder is het hebben van les voor kinderen een fijne regelmaat. Het hebben van les is zo ontzettend normaal voor kinderen dat ze informatie opzuigen als sponzen. Maar vergeet niet dat het voor kinderen ook vakantie is. Hoe lekker het ook klinkt om de hele dag zelf de berg op te kunnen en de kinderen in het kinderland achter te laten, raden wij aan om dit geen hele dagen te doen. Ga in de middag lekker zelf met de kinderen op stap. Laat de kinderen voor skiën, zo kunnen ze laten zien wat ze geleerd hebben. Of als het skiën even genoeg is, ga lekker warme chocolademelk drinken, sneeuwpoppen maken of gewoon lekker kleuren of knutselen in het appartement. Want hele dagen buiten is nogal wat voor kinderen. Skiën moet een plezier blijven. Kinderen die niet gepusht worden om te skiën zullen vaker dan je denkt tot het eind van de middag op de ski’s willen staan. Ik heb regelmatig tot sluitingstijd van de liften met mijn nichtjes geskied. En als het even kon stonden ze op de verlichte avondpiste ook weer klaar om te skiën. Maar daaraan is denk ik de gratis warme chocolademelk schuldig ;-)

3. Doe ook andere dingen
Voor volwassen is wintersport vooral skiën en boarden, en een beetje après-skiën. Maar voor kinderen is het vaak veel meer dan dat. In Nederland en België zijn we echt strenge winters niet meer gewend. Dus is een weekje leven in een landschap onder meters sneeuw wel heel bijzonder. Zonde om dan alleen maar te skiën toch? Want je kunt ook sneeuwpoppen maken, sneeuwbalgevechten maken, sledehonden aaien en sleeën. Veel meer dan alleen wintersporten en van de pistes afknallen. Gelukkig vinden veel ouders dit allemaal ook leuk. Zie je dit niet zitten? Bedenk dan dat dit een investering is in de toekomst. Kinderen die de winter leuk vinden zullen binnen no-time ook helemaal gek zijn op wintersport. 

4. Neem goede kleding
Wil je dat je kinderen het lang naar hun zin hebben op de pistes? Dat ze lekker lang buiten blijven spelen in de sneeuw? Bezuinig dan niet op kleding en schoeisel. Goede skikleding is van enorm belang. Misschien lijkt het enorm duur op het eerste gezicht, maar goede kinderskipakken gaan als warme broodjes op Marktplaats, net als goede winterlaarzen en alle andere kleding die je buiten in de winter nodig hebt. Op die manier gezien kun je prima je kinderen in top wintersportkleding steken en na verkoop op deze tweedehandswebsites zijn de kosten niet hoger dan goedkope koude en niet-waterdichte rotzooi. Zelf wil je toch ook niet in een nat en koud pak rondskiën? Bedenk dat kinderen nog vaker in de sneeuw zitten te spelen en misschien nog wel betere kleding nodig hebben.  

5. Forceer niets
Het is in de vorige punten al naar voren gekomen. Maar forceer niets. Een keertje een traan bij de skiles hoort er helaas een beetje bij. Maar elke ochtend huilen en de hele les doorbrengen met tranen is niet de vakantie die een kind voor ogen heeft, of verdient. Vergeet niet dat het ook voor hen vakantie is. Dat betekent dat kinderen tot 4 jaar over het algemeen nog lastig op les kunnen. De ervaring leert dat het op die leeftijd nog behoorlijk moeilijk is om hele lessen te volgen. Verplicht het kinderen dus niet. Dat betekent een andere instelling van ouders en minder skiën. Het mee hebben van eigen oppas in de vorm van opa en oma kan de druk wat van de ketel halen als je als ouder zelf af en toe even wilt skiën. Zie in ieder geval de les niet als substituut voor oppas.

In het verlengde van het pushen hoort ook het hebben van te grote verwachtingen. Laat kinderen lekker op hun eigen manier wintersporten. En op hun eigen snelheid. Veel kinderen laat het koud of een piste rood of zwart is. Lekker spelletjes doen op de ski’s is veel leuker (en leerzamer) dan perse een steile piste afskiën. Laat ze het lekker op eigen snelheid uitvinden. En, wees niet bang, je wordt er snel genoeg uitgeskied.

Stel je in op weinig wintersport voor jezelf
Dit puntje is misschien lastig voor sommige ouders. Maar als je met de hele familie op wintersport gaat zal het niet meer zes dagen van de eerste tot de laatste lift knallen zijn. Als je je daarop instelt dan is elke keer als je wél lekker voor jezelf of samen skiet een heerlijk moment. Je moet op een familievakantie de mindset gewoon aanpassen en van die ene piste genieten. Lange tochten die komen wel weer als de kinderen ouder zijn.