Anton.

December 2014

Materiaal voor de kids!

Op wintersport moet je goed beschermd zijn, en kinderen zo mogelijk nog beter. Kinderen zijn gevoeliger voor eigenlijk alles. Kou, warmte, zon en wind. Een kind heeft dan ook perfecte bescherming nodig, waarbij slechte bescherming grotere gevolgen kan hebben dan bij volwassenen.

Kleding zorgt voor bescherming
Kinderen hebben goede kleding nodig. Bezuinigen op kinderkleding is niet verstandig. Net als voor volwassen is thermisch ondergoed van groot belang. Ook voor kinderen geen katoenen shirts of lange onderbroeken, maar eveneens technisch ondergoed. Als bovenkleding is een goede waterdichte laag zeker van belang al is het alleen maar omdat kinderen graag in de sneeuw spelen.

Handschoenen
Net als bij volwassenen koelen handen en voeten bij kinderen snel af. Goede handschoenen, maar liever nog wanten, zorgen voor warme handen. Door het vele spelen in de sneeuw (en wat is er nou leuker dan sneeuwpoppen maken of sneeuwballen gooien en nog een keer en nog een keer en nog een keer) willen deze wanten nog wel eens compleet doorweekt raken. Wees hierop voorbereid en zorg dat je twee of zelfs drie paar handschoenen hebt. Voor de echte koukleumen is het gebruik van handwarmers aan te raden. Chemische handwarmers met een zoutoplossing blijven een hele dag lang warm. En maak je geen zorgen, want ze zijn helemaal veilig en zorgen voor heerlijk warme handen.

Skischoenen
Voor de voeten is het goed passen van de skischoenen van groot belang. Neem hier echt de tijd voor. Kinderen hebben soms moeite met het exact vertellen hoe een skischoen zit, en een skischoen zit altijd minder lekker dan een paar ‘gympies’. Om te weten of de schoen niet te groot of te klein is, kan het passen van slechts de binnenschoen uitkomst bieden, hierdoor kun je zelf voelen hoe de schoen zit. Net als bij volwassenen zijn goed zittende en niet te dikke skisokken aan te raden. Ook hiervan hebben kinderen meer paren nodig dan volwassenen, want natte schoenen vol sneeuw komt bij ravottende kids net iets vaker voor.

Helm
In Oostenrijk is het dragen van een helm tijdens de skilessen verplicht. Logisch, want kinderen bereiken al snel behoorlijk hoge snelheden! Het is dus vrij simpel: op de skipistes horen kinderen een helm op te hebben. Zorg dat de helm niet teveel kan verschuiven, maar let ook op dat de helm niet te strak zit. Een comfortabele helm zetten ze niet zo snel af. Bijkomend voordeel: het is nog lekker warm ook!

Kinderski’s
Ski’s voor kinderen zijn niet te vergelijken met ski’s voor volwassenen. Zo is de constructie veel lichter en zijn er minder materialen gebruikt, zodat kinderen ze makkelijk kunnen draaien. Zorg er in ieder geval voor dat de ski’s niet te lang zijn wanneer ze net beginnen. Wanneer ze tot de borst komen is dat prima.

Alvast een hele fijne vakantie met de familie!