Anton.

December 2014

Top 10 Meest sfeervolle dorpen

Als je aan wintersporters vraagt hoe een sfeervol wintersportdorp eruit ziet, dan bevat het vaak de volgende elementen: een kerkje, een beek die door het dorp stroomt, authentieke huizen, hier en daar misschien nog een authentieke stal of hut en alles bedekt met een hele grote laag verse sneeuw. Klopt helemaal toch? Het bevat in ieder geval geen hoge flats of parkeergarages, dat is een ding dat zeker is. Maar waar kan je die sfeervolle dorpen nou precies vinden?

1) Bettmeralp
De Aletsch gletsjer is de grootste gletsjer van de Alpen en het hele gebied staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Bettmeralp is een van de dorpen die in dit schitterende landschap liggen. Het dorp zelf mag er ook zijn. Autovrij, met schitterende houten chalets in klassieke stijl. Door de hoogte ligt er vaak genoeg sneeuw. Het totaal zorgt voor een prachtig plaatje. Prettige bijkomstigheid is dat het skigebied ook geweldig is!

Bettmeralp

2) Filzmoos
Filzmoos maakt deel uit van het grote skigebied van de Salzburger Sportwelt Amadé, maar ligt enigszins verscholen in een zijdal. Het skigebied is niet al te groot en zeer geschikt voor families. Het dorp is net een ansichtkaart. Een kerk in het midden, authentieke huizen en chalets, omringd door hoge toppen en alpenweides met bomen die met sneeuw bedekt zijn. Filzmoos biedt het beste van twee werelden!

3) Alpbach
Alpbach is ooit eens uitgeroepen tot het mooiste dorp van Europa en daar is niets aan gelogen. Het dorp dat in een hoogdal onder de Wiedersbergerhorn ligt is ronduit schitterend. Met een indrukwekkende omgeving, vriendelijke mensen en sinds kort de nieuwe verbinding met het Wildschönau heeft ook het skigebied een behoorlijke boost gekregen. Gelukkig is dat niet ten koste gegaan van de charme van Alpbach.

4) Lauchernalp
De Lauchernalp ligt in het Zwitserse Lötschental, vlakbij de ingang van de autotrein richting Kandersteg. Het dorp is autovrij. Je pakt vanuit Willer de cabine naar een hoogte van 1968 meter. Sneeuwzekerheid gegarandeerd. Het dorp bestaat uit mooie authentieke chalets in een sprookjesomgeving. Het skigebied is zeer geschikt om mooie touren te maken.

5) Hinterglemm
Ondanks dat in Hinterglemm het dak er iedere avond af gaat in de après-ski en het samen met buurman Saalbach een groot skigebied vormt, hebben ze in Saalbach goed begrepen dat wintersporters houden van mooie dorpen. Veel hotels en chalets zijn in Hinterglemm daarom ontwikkeld in traditionele stijl. Als je net boven het dorp verblijft, heb je een schitterend uitzicht op de lager gelegen delen. Dit dorp is niet voor niets zo populair bij Nederlanders!

Lauchernalp

6) Lech
Lech is in de winter een sprookje. Zeer traditionele en oude hotels worden gecombineerd met nieuwe chalets. Ondanks dat blijft er een deken van sereniteit over het statige Lech liggen. Je voelt de historie als je langs het riviertje loopt. Het hoger gelegen Oberlech is zelfs helemaal autovrij. Lech is mondain en sportief tegelijk, maar altijd even mooi.

7) Bonneval-sur-Arc
Bij veel Franse dorpen denk je aan planmatige skistations met veel hoogbouw die weinig sfeer uitstralen. Stel je nu het precies het tegenovergestelde voor en je hebt een van de meest authentieke dorpen van de Franse Alpen. Bonneval-sur-Arc is met recht een parel te noemen. Schitterende authentieke chalets, een mooie oude kerk en door de gunstige ligging ligt er in de winter meer dan voldoende sneeuw.

8) Cortina d’Ampezzo
Italianen doen alles met stijl. En dat blijkt zeker in Cortina d’Ampezzo, de bekendste wintersportplaats van Italië. Het dorp dat in 1956 de Olympische Winterspelen organiseerde is mondain, posh, maar zeker ook sportief. Het is groot maar met een voetgangerszone van een halve kilometer en veel authentieke gebouwen is het dorp een lust voor het oog.

Alpbach

9) Gargellen
Gargellen ligt aan het einde van het dal in het Montafon. Door de gunstige ligging valt er heel veel sneeuw in Gargellen en tot laat in het seizoen is het dorp bedekt onder een dikke laag. Het dorp is zoals een bergdorpje moet zijn. Weinig opsmuk en veel oude chalets en hotels. Er is boven het dorp een Landal park gebouwd, maar gelukkig doet dit geen afbreuk aan de sfeer.

10) Arêches-Beaufort
Arêches-Beaufort ligt in de Franse Savoie, maar is niet bepaald een Frans skigebied zoals de meeste Nederlandse wintersporters zich een Frans gebied voorstellen. Arêches-Beaufort is authentiek met een echt Savoiaars karakter. Het skigebied met 50 kilometer piste is gevarieerd en je hebt een schitterend uitzicht op het massief van de Mont Blanc.