Anton.

December 2014

Wat heb jij nou onder je voeten?

In de rij voor de lift denk je misschien dat de bindingen kapot zijn of juist dat het bindingen zijn voor het toerskiën. Niets is minder waar, het zijn telemarkski’s! Bij telemarkski’s zit de hiel los. Dit hoort zo! Veel wintersporters bejubelen deze skisport als de meest sierlijke. Het ziet er natuurlijk ook gelikt uit, de losse hielen in combinatie met de sierlijke gebogen knie. Want bij telemarken zak je elke bocht door je ‘berg-knie’.

Telemarken

Telemarkski's
Telemarkski’s zien we niet heel veel op de pistes, terwijl telemarken toch de oervorm van het skiën is. Vroeger zaten de hielen van skischoenen ook niet vast. Ideaal bij het reizen door besneeuwd landschap waarbij ook omhoog gelopen moet worden. Tegenwoordig heeft telemarken geen ‘echt’ nut meer buiten het grote plezier in de sierlijke bocht en beweging. Telemarken is moeilijker en zwaarder dan gewoon skiën. En dat blijkt voor veel wintersporters toch net even een te hoge drempel.

Swallowtail

Swallowtail
Ook de swallowtail is zo’n vorm van ski’s en snowboards waarbij wintersporters in de rij voor de lift vragend naar de betreffende ski’s of boards kijken. Het leidt zelfs tot de vraag of de plank niet kapot is. Maar nee hoor, deze zwalustaart is juist zo gemaakt, alsof de plank is ingeknipt. Je ziet deze vorm heel af en toe op ski’s maar veel vaker op snowboards. Het doel van deze zwaluwstaarten? Heel snel door de poeder knallen.

Omdat de opening voor minder drijfvermogen zorgt aan de achterkant van de plank, zakt deze beter weg in de poeder waardoor automatisch de voorkant beter uit de sneeuw komt. Hierdoor is het snowboard makkelijker te sturen. Verder is het voordeel dat je dankzij deze swallowtail wel een beter drijfvermogen krijgt aan de voorzijde van de ski of het snowboard maar nog steeds veel staalkant overhoudt. Op volle snelheid geeft dit dus een veilig gevoel.

Snowblades

Snowblades
Skietjes korter dan een meter, makkelijker draaien en eenvoudiger leren skiën. Maar vooral heel veel plezier. Het waren die beloftes die deze mini-ski snel behoorlijk populair maakte. En in de jaren negentig zag je dan ook hele volksstammen afdalen op deze korte ‘ultimate fun machines’. De ski’s hadden geen veiligheidsbinding en bleven dus met een val aan je voeten zitten. UIteindelijk hebben de snowblades natuurlijk weinig met echt skiën te maken en waarschijnlijk is dat de reden dat de populariteit van de snowblade inmiddels behoorlijk is gedaald. Tegenwoordig zijn het voornamelijk in spijkerbroek geklede jongens en meiden uit Marseille die nog op snowblades staan.

Ski’s en snowboards met reversed camber
Veel skiërs weten dat als je twee ski’s tegen elkaar houdt dat het belag van de ski’s elkaar onder de binding niet raakt. De spanning die in de ski’s zit zorgt ervoor dat de ski ‘pop’ heeft en daardoor makkelijker te skiën is. Dit geldt ook voor normale snowboards. Maar voor off-piste ski’s en freeride en freestyle snowboards bestaat er tegenwoordig juist het tegenovergestelde. Ski’s en boards die er eerder uitzien als een boot. Als een kromgetrokken plank als het ware.

Reversed Camber

Zeker skiërs die op grote reversed cambers skiën, worden in de rij voor de lift nog wel eens raar aangekeken. Deze ski’s zijn nog lang geen gemeengoed. Logisch want deze extreme poederski’s zijn alleen nuttig in lekkere poeder en zeer matig op geprepareerde pistes of in off-piste terrein waar geen poeder ligt. Een ski voor diepe poederdagen dus!

Skwal
Skwals zie je niet vaak, helemaal niet vaak, maar als je ze ziet vergeet je het niet snel. Het is een kruising tussen een monoski en een alpiene snowboard. Een zeer getailleerde plank waar de alpiene-snowboardschoenen in de lengte richting staan. Niet zoals bij een monoski naast elkaar maar de bindingen staan op een Skwal achter elkaar. De skwal werd ongeveer in dezelfde periode uitgevonden als de carve ski. De bedenkers, twee Franse skileraren, zochten een manier om skiën sensationeler te maken. Met de Skwal was het mogelijk om super mooi gecarvde bochten te maken, iets wat toen op oude ski’s zo goed als onmogelijk was. Maar de skwal had harde concurrentie van de net nieuw uitgevonden ski’s met meer taillering. Het is nu wel duidelijk wie de strijd gewonnen heeft. Dit neemt niet weg dat liefhebbers van hoge G-krachten er goed aan doen eens een skwal te proberen.

Skwal

Monoski
Op het eerste gezicht denk je, “die moet zijn benen verder uit elkaar zetten” of “dat is wel heel erg klassiek”. Maar de benen kunnen niet verder uit elkaar. De bindingen zitten namelijk naast elkaar op de monoski geboord.

Uitgevonden in 1961, nog voordat het snowboard in beeld kwam, won de monoski snel aan populariteit. Monoski’s waren lange tijd het ultieme wapen in buckels, poeder en op volle snelheid. Het skiën op een monoski is voor gevorderde skiërs eenvoudig, je skiet er meteen mee weg. Maar dankzij moderne ski’s heeft de monoski aan populariteit verloren. In 1999 stopte het grote bedrijf Rossignol met de productie, wat de dood van de monoski betekende. Er zijn nog maar enkele kleine bedrijfjes die monoski’s maken. Jammer, want voor skiërs die op volle snelheid door de poeder willen knallen blijft de monoski een ultiem apparaat. Als je op een monoski stapt moet dat natuurlijk wel met een mooi fluorescerend pak!