Anton.

December 2014

Geen sneeuw: Andere activiteiten

Soms zit het mee, en soms zit het heel erg tegen. Deze kerstvakantie is het wel heel net aan met de sneeuw. Dit is natuurlijk verschrikkelijk jammer. Want we sparen en dromen niet een heel jaar om een week tegen bruine hellingen aan te kijken. Zonder sneeuw moet je er natuurlijk toch wel het beste van maken. Vijf activiteiten die het gemis verzachten.

Geen sneeuw in de skigebieden toerskiërs vinden vaak sneeuw!

Toerskiën
Afgelopen maand een beetje op Wintersporters gekeken? Dan heb je gezien dat ik al in de allerbeste poedersneeuw heb geskied. In slechte jaren, terwijl skigebieden niet eens een paar pistes kunnen openen, is het het soms geweldig toerskiën. Net op die andere berg, of net even wat hoger. Het is niet voor niets dat het toerski seizoen tot juni loopt, en welk gebied is er nou open tot juni? Ideaal als je toch wilt skiën. Maar wil je weten of toerskiën echt een optie voor je is? Doe dan de test eerder in dit nummer van Anton. Als je geen toerski ervaring hebt is het verstandig om met een gids op stap te gaan die je de kneepjes van het vak leert.

Ijsklimmen, heel anders maar onvergetelijk!

Ijsklimmen
Dit is heel wat anders! Maar misschien wel de meest heftige wintersport die er bestaat. Met ijsbijlen en stijgijzers klim je tegen bevroren watervallen omhoog! Je bent dus onderweg in een wonderschoon landschap. Vol met ijspegels. En wat te denken van alle kleuren blauw in het ijs. Schitterende ijspegels. Kortom een wereld die je niet snel zult vergeten. Veel gidsenbureaus bij skigebieden bieden ijsklimtochten aan. Ijsklimmen is enorm uitdagend en misschien niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Maar wie een dagje met een groepje vrienden meegaat ijsklimmen heeft de ervaring van zijn leven, echt waar!

Wandelen
Eke zomer vertrekken er miljoenen vakantiegangers naar de Alpen om te wandelen. Waarom dat ook niet wandelen in de winter als er geen sneeuw ligt? De Alpen zijn nog steeds even mooi en indrukwekkend. Misschien nog wel mooier met bevroren beekjes en de laagstaande zon. Dus pak je wandelschoenen mee. En ga lekker wandelen. Er zijn in veel gebieden mooie wandeltochten uitgezet. En al wandelend kom je in een hele andere wereld terecht dan die van de skipistes. Vaak zijn er ook leuke berghutten om naartoe te wandelen waar je vaak heerlijk kunt eten. Geniet ervan!

Zo de wellness in, zoals hier in Arc 1950

Wellness
Tegenwoordig heeft bijna elk gebied wel een geweldig ‘zwemparadijs’. Denk in Frankrijk     aan Arc 1950 met een enorm ondergronds zwembad. Le Monêtier-les-Bains met de thermale baden, Montgènevre met een compleet nieuw wellness centrum. Denk in Oostenrijk aan de Tauern Spa in Kaprun of het Aqua Dome in Längenfeld en aan geweldige thermen in bijvoorbeeld Leukerbad en Scuol in Zwitserland om heerlijk te kunnen genieten van zwembaden, sauna’s en de gehele wellness. Een heerlijke bezigheid op de dagen dat je niet op de pistes kunt staan.

Stedentrippen in Turijn, vlak naast de Alpen

Stedentrippen
Innsbruck, Salzburg, Turijn, Milaan, Genève en Grenoble zomaar wat steden die dichtbij skigebieden liggen en het zijn steden die zeker een bezoek waard zijn. Natuurlijk, dit is niet de droom van een wintersportvakantie. Maar op een druilerige dag in je appartementje naar een bruine helling kijken is ook niets. En misschien hebben jullie wel net zoveel geluk als ik een paar jaar geleden. Weinig sneeuw maakte dat ik een dagje de stad Turijn in ging. Op de weg terug moest mijn auto door 60 cm verse sneeuw heen ploegen.

Kortom
Het weer is iets waar we helemaal niets aan kunnen doen. Maar om daarvoor nou tijdens je vakantie chagrijnig in een hoekje te gaan zitten... Er zijn genoeg mogelijkheden om nog steeds van je vakantie te genieten. Natuurlijk willen we allemaal diepe poeder en strakke pistes. Maar de natuur denkt er weleens anders over. Dit is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. En bijna iedereen gaat voor een week op vakantie, en in een week kan altijd heel veel gebeuren. Dus wie weet eindigt je vakantie wel in diepe poeder en op geweldige pistes. Laten we dat hopen!