Anton.

December 2014

Doe de test: Is toerskiën wat voor jou?

Sportief en avontuurlijk?

Het was kommer en kwel deze herfst. Na een hoopvolle start in Oostenrijk en in de Zuidfranse Alpen bleken er begin december maar weinig gebieden echt goed open te kunnen. Toch had ik op 5 december er al 11 geweldige skidagen opzitten, in de diepste poeder. Geweldige dagen. Je weet wel, van die dagen dat je fantastisch skiet en met vrienden onderweg bent in de bergen. Een beetje zoals een wintersportdag hoort te zijn. Alleen ik ging niet met de lift omhoog, maar ik gebruikte de benenwagen. Ik ben zelf gek op toerskiën en dit maakt dat ik kan skiën vanaf de eerste sneeuw, vaak al in oktober of november, tot de laatste goede sneeuw van het seizoen. Dus ik sta vaak nog in juni op de ski’s. Maar skitoeren is geen sport voor iedereen. Daarom hier een test of jij een toerder kunt zijn.

Vraag 1: Hou je van sport, en dan echt sport die pijn doet in je benen, lichaam en dat je ’s avonds kapot in je bed valt?
Nee! Nou, hou dan nu maar op. Als je geen sporter in hart en nieren bent dan is toerskiën niets voor jou. Toerskiën hoort bij de zwaarste sporten die ik doe en voor mijn gevoel is het zelfs zwaarder dan het wielrennen op hoge Alpencols!
Ja! Je kunt door naar de volgende vraag, want je loopt graag hard, pakt vaak de racefiets of mountainbike en je schrikt niet van zware lichamelijke activiteit! Je geniet er zelfs van? Nou dan ben je aan het goede adres. Ga toeren. Je moet bij het toerskiën genieten van de conditioneel zware klim. Toerskiën is meer een conditiesport dan een pure glijsport. Je bent langer bezig met de klim dan met de afdaling. Ik ben een keer een helling van zo’n 1000 meter opgeklommen in zeer diepe poeder. Het zware sporen maakte dat we er lang over deden. 2,5 uur om precies te zijn. De afdaling heb ik ook getimed, net aan 2 minuten!

Nog amper sneeuw in de Alpen, toch al zulke afdalingen dankzij toerski's

Vraag 2: Hou je van diepe poedersneeuw?
Nee. Jij hebt liever strak geprepareerde pistes? En een paaltje om de honderd meter om zeker te weten dat je nog goed zit op de pistes? Dan is toerskiën niets voor jou. Alhoewel, in het voorjaar kun je skiën op firn en dat is nog makkelijker dan skiën op geprepareerde pistes. Maar ook in het voorjaar kun je zomaar diepe poeder tegenkomen.
Ja. Dat zit je met toerskiën helemaal goed. De eerste poederbochten van het jaar in november? Geen probleem! Drie weken na de laatste sneeuwval maagdelijke poeder hellingen? Ook weer geen probleem. Heeft het te hoog gesneeuwd? Wederom geen probleem. Met toerski’s is letterlijk the sky the limit. Dus als je echt gek bent op poeder is toeren iets voor jou!

De klim omhoog, je moet wel van sport houden

Vraag 3 Kun je genieten van slechte sneeuw?
Nee. Het mag echt alleen maar poeder zijn of strakke pistes? Dan kun je beter in de skigebieden blijven en slechts skiën na een dump. Toerskiën is meer dan alleen poeder. Door de wind kapotgeblazen sneeuw, bruchharsch of natte drek. Als je alleen wilt toeren voor de goede sneeuw kun je beter een andere sport zoeken.
Ja. Geniet jij van elk type sneeuw? Is het puur in de sneeuw zijn al voldoende voor je? Dan ben je een echte toerskiër. Natuurlijk genieten we het meest van goede sneeuw. Helaas heb je dat met (toer)skiën niet altijd voor het zeggen. Het is niet voor niets dat men in de skigebieden pistenbullys is gaan gebruiken. Maar wees gerust, na die paar slechte bochten liggen de poederhellingen, of de strakke firnwanden, voor je open.

Vraag 4. Kun je skiën op lichte ski’s en schoenen?
Nee. Jij bent iemand voor wie alleen het stijfste en hardste materiaal goed genoeg is? Vergeet toerskiën dan maar. Je zult na 100 meter stijgen kapot zijn. Toerskimateriaal mag niet te zwaar zijn. Je bent langer bezig met het omhoog lopen dan met het dalen. Dus als je per se race schoenen aan wilt op harde sneeuw of ski’s van minimaal 110 mm onder de voet in off-piste terrein dan kun je beter gaan sparen voor een helikopter.
Ja. Materiaal maakt je niet zo heel veel uit. En, als de ski’s en schoenen iets minder krachtig zijn, dan draai je toch iets minder harde bochten? Het gaat er toch om om lekker te skiën? Beter wat langzamer in geweldige poeder dan kunnen knallen maar dat alle poedervelden al zijn afgekrast… Is dit jouw mening? Dan mag je door naar vraag 5.

Poedersneeuw terwijl er nog geen skigebied open is

Vraag 5: Heb je kennis van het sneeuwdek, en zo niet, ben je bereid om een berggids te nemen?
Nee. Heel simpel ga dan niet toerskiën. Verder off-piste dan toerskiën bestaat niet. Je hebt met alle off-piste gevaren te maken, tijdens de klim en de afdaling. Routekeuze en vermoeidheid maken het allemaal nog gevaarlijker. Elk jaar is een groot percentage van de lawinedoden toerskiërs. Daarbij zijn er elk (voor)jaar verschillende dodelijke valpartijen te betreuren. Toerskiën mag je niet licht opvatten, het is een echte, en dus gevaarlijke, bergsport. Er zijn geen bordjes, hekken, en stootkussens die je tegen gevaar beschermen.
Ja. Als je zelf genoeg kennis hebt, dan kun je voorzichtig beginnen met toeren. Toch is het als je geen toerervaring hebt altijd slim om een berggids in de hand te nemen. Voor de veiligheid, maar ook om de fijne kneepjes van het vak te leren. Als bonus weten berggidsen ook nog eens de allerbeste sneeuw te vinden.

Hellingen zonder ook maar een spoor, niets bijzonders voor toerskiërs

Vraag 6: Hou je van avontuur?
Nee. Vind je het al spannend als je in je eentje in een skilift zit? In de mist op een piste is ook niet jouw ding? Vergeet toerskiën dan maar. Toerskiën is bergsport en daar hoort avontuur bij. Lopen over een steile graat, steil afdalen, wat klauteren over een rots. Lijkt dat je niets? Dan kun je beter op de pistes blijven.
Ja! Jij vindt avontuur geweldig. Je geniet van wat gezonde spanning, en uitdagingen ga je ook niet uit de weg? Dan ben je al toerskiënd op het goede adres. Je kan het zo avontuurlijk maken als je zelf maar wilt. Het enige dat je nodig hebt is een berg met sneeuw. De allersteilste afdalingen ooit gemaakt: door toerskiërs. Afdalingen op de meest exotische plekken: door toerskiërs. De bergen liggen voor je open.

Keihard werken

Op alle vragen ‘ja’ geantwoord? Dan zou ik bijna zeggen: wat doe je nog in de skigebieden? Een keertje nee? Dan kun je beter in de skigebieden blijven. Of, waarom niet een keertje proberen te toeren onder begeleiding van een gids. Hierbij moet ik wel een kanttekening plaatsen. Wie een keer toert raakt verslaafd. Je bent gewaarschuwd, want voor je het weet kun jij ook van oktober tot juni in de allerbeste sneeuw staan.