Anton.

November 2011

Onhandige liften

Waarom bestaan ze nog?

Elke wintersporter die in een aantal verschillende skigebieden is geweest kent ze wel, liften die hartstikke onhandig zijn. Denk aan liften waar in- of uitstappen erg lastig is, liften waar je na het uitstappen lang moet prikken of lopen (snowboarders) om op een piste te komen, of sleepliften die rare bochten maken en over rare hobbels gaan. Vaak hebben de skigebieden goede redenen voor de plaatsing van de liften, maar in de praktijk blijft het soms lastig. Het verhaal achter deze liften.

Veranderende eisen
Wintersport is niet meer hetzelfde als veertig jaar geleden. De beleving van wintersport is door de jaren heen helemaal anders geworden. Waren ‘we’ twintig jaar geleden nog blij om op een helling gebracht te worden door wat voor een lift dan ook. Tegenwoordig willen we luxe: snelle liften die ons op een handige en comfortabele manier op de mooiste plekjes in het skigebied neerzetten...

De sterkste
​Hoe goed skigebieden ook hun best doen om liften zo goed mogelijk neer te zetten zijn sommige verbindingen lastig. Vaak komt dit doordat liften simpelweg niet anders geplaatst kunnen worden door de vorm van de berg of de daarmee samenhangende gevaren (lawines). Het zijn de bergen die de wet voorschrijven.

Economische redenen
​Sommige verouderde liften staan nog waar ze staan om de meest simpele reden: geld. Een nieuwe moderne lift is heel erg duur. Dus een gebied moet aardig wat inkomsten hebben om alle leningen voor nieuwe liften te kunnen betalen. Soms is het dus gewoon wachten tot er genoeg geld is.

Snowboarders 
​Ik verwacht dat het vooral snowboarders zijn die ‘last’ hebben van lange of verouderde sleepliften. Op een board is het geen pretje om lang omhoog gesleept te worden.