Anton.

November 2014

Skitest: Top 3 Dames

Wanneer je de gemiddelde skiwinkel binnenloopt kunnen we ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zoveel verschillende ski's! Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze publiceren we ook dit jaar een nieuwe skitest. Bijna 80 verschillende ski's, 6 categorieën en heel veel interessante informatie. We zijn ervan overtuigd dat deze skitest je zal helpen om de keuze voor de voor jouw perfecte ski wat eenvoudiger te maken. Slechte ski's worden immers niet meer gemaakt, maar kies dan nog maar eens de juiste! Hier de top 3 Dames ski's. Kijk voor meer op: wintersporters.nl/skitest

Nordica Belle to Belle

De serie
Voor het all-mountain/piste segment heeft Nordica de First Belle om het bal te openen met 82 mm en 449 met binding, opgevolgd met de Belle to Belle en de Wild Belle met 90 mm onder de voet, voor 499 euro zonder binding.

Op de sneeuw
Sportief en veeleisend, deze Nordica Belle to Belle heeft antwoord op alle eisen die we in deze categorie stellen. Je hebt wel techniek en kracht nodig om deze ski compleet te kunnen benutten. Je moet technisch goed skiën, want al komt er teveel gewicht op de tail dan gaat deze ski zijn eigen ding doen. Dat je het weet. Maar als je dit weet is deze Nordica geweldig in korte als lange bochten. Strak bij het insnijden van de bocht, krachtig op de staalkant en de ski versneld graag. Levendige kantenwissels maken snelle ritme wisselingen mogelijk en de ski blijft ondanks dat super stabiel. Naast de piste of op ongeprepareerde pistes voel je deze kwaliteiten. De ski knalt door omgewoelde sneeuw en houdt zich opvallend goed drijvende in de poeder, maar ook hier moet er geskied worden. Natuurlijk heeft deze ski zijn ‘minpuntjes’, deze ski hoort bijvoorbeeld onder de voeten van goede skiesters. De ski kan vrij soepel al rüstchend geskied worden, maar daar is te merken dat de ski liever op de kanten naar beneden knalt. Al met al is dit een vloeiende en strakke ski. Zolang je maar voordruk houdt (zoals het hoort). Een ski om snel en goed mee te skiën, hoe hoort zeg maar!

K2 Potion 76 Ti

De serie
De serie damesski’s is bij K2 helemaal op de schop gegaan. Piste en all-mountain valt nu onder Potion. In totaal tien ski’s. Van de 72 mm brede pistelat de Potion 72 tot de Potion 98 Ti voor de ongeprepareerde hellingen. Voor iedereen genoeg te vinden. 

Op de sneeuw
Een goede strakke ski. Deze ski doorstond de test prima en scoorde overal goed zonder dat een kwaliteit een ander pluspunt deed ondersneeuwen. Maar tevens is deze ski ook nergens een echte uitblinker. De K2 Potion 76 Ti gaat erg veel dames inpakken. Deze ski blijft goed en sterk op snelheid maar hij vraagt er niet om, dus dat voelt erg geruststellend. De ski wil je vooral helpen. Ook is de ski lekker speels, en je kunt makkelijk van radius en ritme veranderen. De ski is altijd enthousiast maar neemt het stuur nooit over. Kleine bochten, grote bochten, slippend het maakt deze ski allemaal niets uit. De ski is ook nog eens prima in verspoorde of zachte sneeuw, maar verkijk je niet het blijft een pistelat. De ski heeft misschien iets te weinig karakter om echt goed te zijn en om de oneffenheden van ongeprepareerde pistes weg te gummen. Maar dan zeuren we eigenlijk een beetje. Oke, er zijn stevigere ski’s te vinden in deze categorie, maar wij denken dat bijna elke dame zich helemaal happy zal voelen met deze geweldige ski. K2 heeft duidelijk midden in de roos geschoten!

Salomon W-24

De serie
Vier piste ski’s, te beginnen met het instapmodel van 329 euro: de Pure White 73 gevolgd door de Lava 74 mm voor 379 euro, de W-Kart met 72 onder de voet voor 449 met de geweldige Z10 binding om te eindigen met de meedogenloze W-24!

Op de sneeuw
Terwijl sommige ski’s in deze categorie naast de performance ook naar comfort zoeken, daar hoef je de W-24 geen lensvragen te stellen over de combinatie comfort en kracht. Dit is een beest! De research afdeling van Salomon heeft volgens ons alle knoppen op maximaal gezet om te zien wat dat op de piste oplevert. Het resultaat is duidelijk, de W-24 is een wilde wolf die wacht tot hij vrijgelaten wordt om de eerste de beste prooi te verscheuren. Laten we het zo zeggen: je moet de riem in handen houden anders word je zelf opgegeten door dit beest. Zeer sportief, zeer krachtig. De ski is zeer levendig en dynamiek en heeft slechts één doel: extreme sensaties. Deze ski vraagt, nee smeekt, er gewoon om. Ondanks dit geweld is deze ski behoorlijk tolerant en voor het niveau comfortabel. Je kunt er prima slippend mee skiën en de ski is stabiel op de kant en versneld ook zoals het hoort. Maar je moet een prima techniek hebben om eruit te halen wat erin zit. Ook moet je tegen het opgelegde ritme kunnen, je bovenbenen voelen deze ski! Tuurlijk je kunt er rustig op skiën, maar daar zijn betere ski’s voor. Kortom een parel voor elke dame die van snelheid houdt. Een ski die precies weet wat er met ‘piste performance’ bedoelt wordt. Een ski hoe wij ze graag zien, en waar dames jarenlang voor naar de herenski’s moesten. Dat hoeft nu niet meer!