Anton.

November 2014

Skitest: Top 3 Freeride Allround

Het is duidelijk dat ieder skimerk tegenwoordig wel een freeride ski in z'n assortiment heeft zitten. Sterker nog, veel merken hebben zelfs één of meerdere lijnen met freeride ski's. Het zijn de ski's waar vaak het meeste in geïnvesteerd wordt als het gaat om een stukje R&D en de freeride ski's zijn vaak ook de uithangborden van de merken.

Naast het marketinggeweld van de grote en bekende merken hebben we ook de freeride ski's van een aantal kleinere (sommigen noemen het meer core) merken getest. Dat hebben we natuurlijk niet alleen gedaan. We hebben dit jaar samengewerkt met onze vrienden van het Franse Skieur Magazine, die al jaren een van de beste skitesten op de markt brengen. Dr. Gear heeft de test voorzien van de wePowder 'couleur locale' en gekeken in hoeverre alle latten en boards geschikt zijn voor de Nederlandse rijders.

Hier de top 3 Freeride All-round. Kijk voor de gehele ski en snowboard test op wepowder.nl

Nordica NRGY 100

De serie
Geweldige ski’s op de piste en nog beter in diepe sneeuw. De 100 is erg speels en de 90 harder en sneller op de piste. Wil je op de piste spelen, dan is er nog de 80.

Op de sneeuw
Met de NRGY 100 is het Nordica gelukt om ons te verleiden. Als een vrouw met lingerie van je vriendin aan. Het is een geweldige entree voor deze nieuwe ski. Deze ski heeft zijn eigen stijl. Je voelt de NRGY 100 heel erg onder de voet op harde sneeuw. Een beetje raar in het begin, maar uiteindelijk best wel comfortabel en goed voor je binding (of beter gezegd: de emotionele band) met dat witte goedje. De ski draait hierdoor erg makkelijk en speels, maar blijft tegelijkertijd zeer stabiel. De NRGY 100 is levendig en heeft een geweldige kantenwissel. Lange bochten, korte bochten, rütschen. Deze ski kan alles en doet het dan ook nog eens goed! Buiten de piste komt deze ski naar boven ook als je wat langzamer skiet. De float is verrassend goed voor de breedte onder de voet en je hebt enorm veel zin om in het terrein te gaan spelen. De NRGY 100 is een echt wapen voor tree-runs, maar ook knallen in een steile en open wand vind de NRGY 100 prima. Een geweldige ski voor iedere piste/off-piste skiër en voor elk terrein.

Rossignol Experience 100

De serie
De Experience serie is helemaal opgeknapt. Optisch beter, maar ook met een betere tip. De ‘Air-tip’ is lichter en veelzijdiger. De Experience gaat van 75, 77, 80, 84, 88 naar de 100 millimeter onder de voet. Het zal je niet verbazen dat wij de 100 millimeter getest hebben.

Op de sneeuw
We moeten toegeven dat deze nieuwe Experience 100 van Rossignol erg overtuigend is. Niet dat de oude slecht was, maar de nieuwe Experience 100 is een stuk toegankelijker en een stuk speelser. Het meest in het oog springende punt zijn de prestaties buiten de piste. En daarmee is de Experience 100 bij ons aan het goede adres. De ski heeft een goede float en is goed uitgebalanceerd. Het is geen probleem om veel druk naar voren te geven. De tip en tail zijn soepeler dan vroeger en dat maakt de ski zoals gezegd een stuk speelser. Op de piste is deze Experience 100 duidelijk een stuk minder sterk dan zijn voorganger. Maar toch is de ski effectief als er gecarved moet worden. De ski ligt strak op de sneeuw en dempt goed. De Experience doet het prima in lange bochten en ondanks een beetje gebrek aan energie kan je er ook nog wel korte bochten op draaien. Volgens ons een van de drie beste uit deze test.

Volkl Mantra

De serie
De nieuwe Mantra (98mm) wordt vergezeld door de Kendo (89 mm), de Bridge (95 mm), de Gotama (107 mm) en de Shiro (119 mm). Voor ieder wat wils dus in deze freeride lijn van Völkl.

Op de sneeuw
Bij Völlkl liepen er zeker wat mensen rond die niet zo zeker waren of de Mantra veranderd moest worden. Onder het motto ‘never change a winning team’, want de Mantra was al jaren een stabiele ski in Völkl-quiver. Toch is het gelukt om deze ski te verbeteren. De Mantra die nu de 100 mm aantikt heeft een hele nieuwe constructie meegekregen. En het wordt opnieuw een legende. Daar durven wij onze handen wel voor in het vuur te steken. De Mantra rijdt soepel en vloeiend op de piste. Misschien iets minder actief, ondanks de goede tip, dan de concurrentie, maar waar het echt om gaat hier zijn natuurlijk de prestaties buiten de piste. En dan komen de kwaliteiten van de Mantra boven. Zet maar veel druk naar voren: het kan. De Mantra is zeer precies, fijn, vol energie en heeft een goede float. Het is gewoon een plezier om op deze ski te staan. De Mantra is dood. Leve de Mantra!

Kijk voor veel meer Freeride Gear tests op wepowder.nl