Anton.

November 2014

5 Redenen om naar Alpe d'Huez te gaan

Alpe d’Huez is geen onbekende naam bij veel Nederlanders. Maar gek genoeg niet meteen bekend als skigebied. We kennen de Alpe allemaal van die eindeloze reeks haarspeldbochten. Het gebied is dus vooral beroemd vanwege die spannende etappes in de Tour de France. Maar een paar maanden nadat wielrenners in de zinderde hitte omhoog zijn gestoempt verandert de Alpe in één van de mooiste skigebieden van de Alpen. Enorm uitgestrekt, geweldige pistes en een fantastisch landschap. Er zijn wel honderden redenen om naar Alpe d’Huez af te reizen. Hier de eerste vijf:

1. La Sarenne en Le Tunnel: geweldige uitdagende pistes
Volgens veel bezoekers op Wintersporters de moeilijkste piste ooit: de Tunnel. Inderdaad is de Tunnel een zeer uitdagende piste. Je komt vanaf de Pic Blanc, je traverseert door een tunnel, (vandaar de naam), en dan sta je boven een enorm steile wand. Een uitdaging voor velen. Maar er is een piste die nog beroemder is, en dat is de Sarenne. Deze piste is een legende. Helemaal vanaf de top van Le Pic Blanc slingert deze, eigenlijk niet al te moeilijke, zwarte piste helemaal naar beneden door de Gorges de Sarenne. Een speelse en zeer mooie piste die elke wintersporter minimaal één keer in zijn leven gedaan moet hebben.  Deze piste is maar liefst 10,6 kilometer lang en slingert van de 3300 meter helemaal naar 1500 meter hoogte. Genoeg om je bovenbenen flink te laten branden.

Maar nu hoor ik jullie denken. “De Sarenne is dat niet die piste die aan het begin en eind van het seizoen gesloten is vanwege een tekort aan sneeuw?” Voorheen klopte dat helaas, want het lager gelegen deel van deze piste ligt pal op het zuiden. Maar dit sneeuwprobleem is verholpen, want dit seizoen is er geïnvesteerd in een moderne kunstsneeuwinstallatie en is de terugweg van de Sarenne gegarandeerd. Een zeer goede zet, want het zou toch zonde zijn om al die mooie sneeuw op de Pic Blanc niet te kunnen skiën omdat het onderste deel van de piste wat sneeuw tekort heeft.

2. Ongekend off-piste potentieel
Het is raar dat Alpe d’Huez niet beroemder is vanwege de off-piste mogelijkheden. Want iedereen die op zoek is naar poeder is rondom de Alpe op het goede adres. Wat je ook zoekt je kunt het vinden op deze berg. Om te beginnen met geweldige en zeer lange afdalingen vanaf Le Pic Blanc, die je terug voeren naar het einde van de Sarenne piste. Maar evengoed glooiende hellingen en zelfs mooie treeruns. Dit is slechts het puntje van de ijsberg. Het gebied is zeer ruim van opzet. Wie bereid is zeer korte stukjes te hiken die vindt off-piste mogelijkheden waar je meer dan een seizoen voor nodig hebt om allemaal te skiën of boarden. Eigenlijk is het ook maar goed dat Alpe d’Huez nog niet te beroemd is vanwege de poederafdalingen, want de kans op ongespoorde poeder blijft zo enorm hoog, bij elke afdaling!

3. Sneeuwzeker met veel zon
Het is geen geheim meer dat de zuidelijke westhoek van de Alpen de laatste jaren steeds enorm veel sneeuw vangt. Alpe d’Huez ligt op de grens van het noorden en het zuiden, en pakt daarmee bij bijna elke depressie sneeuw mee. Het is dus een extreem sneeuwzeker gebied. Maar sneeuwzeker is leuk, we willen allemaal graag in de zon skiën. Dat komt in Alpe d’Huez goed uit. Ten eerste valt de sneeuw hier vaak in korte maar hevige periodes, dus na een dag (en nacht) sneeuw gebeurt het regelmatig dat de volgende ochtend de hemel open scheurt.  Dan is het genieten geblazen want dit gebied ligt grotendeels op een enorme zonvlakte, dus zon te over. Jullie begrijpen het plaatje nu wel, verse sneeuw in de zon. Je zou voor minder naar dit gebied afreizen.

4. Familiegebied
Je zou denken dat een gebied met zoveel pittige piste en zo’n off-piste potentieel alleen een gebied is voor de echte cracks. Niets is minder waar. Het is alsof de bergen waarop het skigebied is gebouwd al rekening hebben gehouden met de eisen van wintersporters. Want hoe hoger je komt hoe steiler alles wordt. Dus dat betekent dat je op de lagere pistes lekker veilig het skiën onder de knie kunt krijgen. Ideaal speelterrein voor kinderen dus. Tel daarbij ook nog eens de speciale kindersnowparks, de vele kinderlessen (als je vroeg reserveert ook mogelijk in het Nederlands) en de opvang voor kinderen bij op en je hebt een echt familie skigebied. Vind je Alpe d’Huez te groots klinken als familiegebied bedenk dan dat je ook in een van de kleinere dorpjes zoals Auris, Oz en Vaujauny terecht kunt. Hier is alles een stuk kleinschaliger.

Groots en uitgebreid

5. Groots
We hebben het al gehad over de steile pistes, en het ongekende off-piste potentieel. Maar dit is niet alles. Alpe d’Huez is een enorm breed opgezet en groots gebied. Het strekt uit van Auris-en-Oisans tot Vaujauny en in totaal heeft het gebied zes dorpen waar je heen kunt skiën. Om in een dag heen en weer te skiën en alle mooie pistes te doen is een onmogelijke opgave. Kort gezegd je bent niet snel uitgekeken in dit gebied. Ook liggen, met uitzondering van de pistes vlak boven Huez alle pistes behoorlijk ver uit elkaar zodat het gebied, wat al groot is, nog ruimer aanvoelt. Deze pistes variëren van groen tot die beroemde zwarte pistes. Iedereen vindt pistes naar zijn gading, en echt niet alleen in moeilijk terrein. Kortom, groots skiën in een enorm skigebied.