Anton.

November 2011

Harde sneeuw een “onbekend” gevaar

Wij, en daarmee bedoel ik alle wintersportmedia, hebben het vaak over lawinegevaar. Dit is logisch want het is spectaculair en iets waar veel onwetendheid over is. Maar het is lang niet alleen buiten de piste dat er gevaren dreigen. Vorig jaar heeft de bergredding het hier in Frankrijk het erg druk gehad met reddingen op de pistes. Harde sneeuw zorgde voor veel zeer ernstige ongelukken. Een waarschuwing is op zijn plaats.

Harde sneeuw: drie doden
In slechte of matige seizoenen zijn veel skipistes keihard. Het is vaak nog geen echt ijs, maar de sneeuw is weinig vergevingsgezind. Begin vorig seizoen heeft deze harde sneeuw voor drie ongelukken gezorgd op bergen in de Franse Zuid Alpen. Een toerskiër is uitgegleden en kon zich op een weinig steile helling niet stoppen, een meisje is na een val op een harde piste  doorgegleden en buiten de piste tegen een boom geklapt en een 23 jarige man is in Risoul op een afscheidingshek van de pistes geknald. Alle drie de ongelukken waren fataal.

Bergredding
Ik sprak met een bergredder uit Briançon en hij was vrij duidelijk over deze ongelukken: “Veel mensen hebben vroeg in de winter heel erg veel zin om er direct keihard tegenaan te gaan op de pistes. Iedereen wil er meteen het volle uithalen, maar de pistes zijn door de weersomstandigheden soms keihard. Dit zorgt voor veel ongelukken, de pisteurs hebben het hartstikke druk met gebroken polsen, schouders en allerlei ander letsel. En helaas hebben ook wij meerdere reddingen moeten uitvoeren.”

Opletten
Harde sneeuw is prima skibaar, maar een val is moeilijk te stoppen. Als je op een steile rode of zwarte piste valt met goed opgevroren sneeuw, moet je van goede huizen komen wil je je val stoppen. Zeker als je al skiënd of boardend flink de vaart in hebt. Harde sneeuw komt vaak voor in het begin van het seizoen, door de koude temperaturen heeft de sneeuw snel de neiging om behoorlijk hard op te vriezen. In de eerste weken van het skiseizoen is het dus behoorlijk opletten geblazen.

Tips
Een paar tips om de eerste skiweken van het jaar goed door te komen: Ski niet harder dan verantwoord, deze snelheid is voor iedereen anders. Maar ski niet op 100% in de eerste afdalingen van het jaar en zeker niet op harde sneeuw. Houd de rem er iets meer op. Ten tweede zorg voor goed materiaal, zorg ervoor dat je bindingen goed staan afgesteld, je spullen in goede staat verkeren en dat je staalkanten lekker scherp zijn. Ten derde: ski op je niveau, als de sneeuw hard is, is het niet het moment om voor de eerste keer een zwarte piste te gaan proberen. Verder is het dragen van een helm voor iedereen en polsbeschermers voor snowboarders aan te raden. En als je echt graag hard skiet is eventueel een back-protector of andere extra bescherming niet dom. Wedstrijdskiërs skiën altijd met..