Anton.

November 2014

Is snowboarden dood?

Het valt je misschien niet op als je aan het skiën bent, maar het aantal snowboarders krimpt. En het gaat nog hard ook. De groei die snowboarden heeft doorgemaakt is de laatste paar jaar abrupt tot een halt gebracht. Dit staat in het rapport dat het Amerikaanse RRC Associates heeft opgesteld in opdracht van de NSAA (National Ski Areas Association) in de Verenigde Staten. Cijfers in Europa zijn niet beschikbaar (of althans: niet zo gedetailleerd als in dit rapport), maar bij navraag bij diverse gebieden, winkels en merken blijkt dat ook in Europa sommige takken van het snowboarden onder druk staan. En dus is het tijd voor een analyse over de ontwikkeling van de sport, de mogelijke oorzaken van de krimp en een toekomstperspectief. In een notendop, dat dan weer wel, maar het biedt stof voor discussie.

Levenscyclus
Ieder product heeft een levenscyclus. Die van het snowboarden is nogal stormachtig gegaan, waarbij ook nog eens veel emotie kwam kijken. In eerste instantie dacht men dat het niets ging worden, dat surfen op de sneeuw, maar uiteindelijk werd de sport geaccepteerd als volwaardige wintersport en kan je overal ter wereld ook op je snowboard naar beneden. Nou ja, overal…er zijn in de Verenigde staten nog altijd drie gebieden waar je niet met een snowboard terecht kan (Alta, Deer Valley en Mad River Glen). Snowboarden bracht vernieuwing op de berg en maakte de ingeslapen ski-industrie weer wakker. Het was hip, cool en de jeugd dook er bovenop. In tegenstelling tot dat suffe skiën was snowboarden rebels en vernieuwend. Nieuwe helden als Terje Haakonsen en Craig Kelly waren perfecte rolmodellen voor de sport. Het snowpark werd geïntroduceerd, een verlengstuk van asfalt van het skateboarden naar de sneeuw. In het begin waren parken vaak niet eens toegankelijk voor skiërs. Het was de tijd dat snowboarden cool was. Kids wilde niet meer op ski's gezien worden. Snowboarden was het helemaal.

Ontwikkeling op skigebied
Tot het moment kwam dat de ski-industrie wakker werd. De traditionele ski verdween van het toneel en ski’s met taillering en later ook twintips werden ontwikkeld en verbeterd. Nu was het ook voor skiërs mogelijk om het park in te gaan. Salomon kwam in 1998 met de eerste 1080. Dit moment wordt nog altijd gezien als de start van het echte freeskiën. In eerste instantie werden deze ski's geadopteerd door de echte cracks, maar al snel werden ze bekend bij het grote publiek. De jeugd begon ervoor te kiezen om door te gaan met skiën en niet meer over te stappen op een snowboard. Sterker nog, snowboarders die vroeger geskied hadden pakten juist het skiën weer op!

Zoals je in bovenstaande tabel kan zien is er vanaf het seizoen 2003/2004 een duidelijke trend te zien: het percentage kids van veertien jaar of jonger die op een snowboard daalt gestaag. Op de lange termijn is dat natuurlijk niet bevorderlijk voor een herstel van het snowboarden.

Brede ski’s voor buiten de piste
Daarnaast kwamen er ook steeds bredere ski's, die het ook voor middelmatige skiërs mogelijk maakte om te genieten van afdalingen in de poeder. Dat was een ander punt waarop snowboarden gegroeid is. Het gemak en het gevoel dat je krijgt van een afdaling in diepe pow op een snowboard was absoluut niet mogelijk op de 'oude' ski's. Snowboarden 'opende' de mogelijkheden op de berg. Het lijkt erop dat freeriden tegenwoordig het enige onderdeel van snowboarden is dat niet wordt gekenmerkt door lagere cijfers. In onderstaande grafiek zie je dat bij boarders die zichzelf als expert bestempelen geen daling zichtbaar is. De definitie van expert is niet duidelijk, maar laten we aannemen dat dit zowel goede parkrijders als freeriders zijn. Op zich is het ook niet zo gek dat dit niet daalt, want als je iets goed kan doordat je er veel tijd in hebt geïnvesteerd, dan is de stap naar iets nieuws natuurlijk groter.

Events
Aan media aandacht heeft snowboarden in ieder geval niet te klagen. De X-Games, de Dew Tour en natuurlijk de Olympische Spelen genereren veel aandacht voor het snowboarden. Maar toch zie je ook daar een verandering. Want deze events waren eerst voorbehouden aan het snowboarden, maar het skiën heeft een minstens zo belangrijke plek ingenomen. Op de Olympische Spelen in Sochi staan nu ook freestyle ski onderdelen op het programma. En dan bedoelen we dus het echte new school, zoals de halfpipe en slopestyle en niet de oude onderdelen zoals het skiën van moguls.

In de Verenigde Staten is het aantal boarders gedaald in vier van de vijf wintersportregio's. Nou moeten we direct ook wel de kanttekening maken dat de wintersportmarkt zelf ook is ingezakt, maar snowboarden daalt dus nog wat harder. In het seizoen 2011/2012 is de Amerikaanse markt met 15% gekrompen (van 60 naar 50 miljoen skidagen). Ook in Europa is de markt in het seizoen 2011/2012 gekrompen, maar er zijn wel verschillen tussen de landen. Zo is het aantal skidagen in Frankrijk juist met 4% gestegen naar 55 miljoen. In Oostenrijk en Zwitserland hebben ze dalingen van 2,3% en 4,6% voor hun kiezen gekregen (bron). Vervelend, maar nog lang niet zoveel als de Amerikaanse markt. De Europese markt is dus een stuk stabieler. Het is niet duidelijk in hoeverre er hier minder wintersporters op een snowboard staan.

Niet gaan skiën
Het onderzoek is uitgevoerd door de National Ski Area Association. Het feit dat zij zich druk maken over de terugval van het snowboarden geeft dus aan dat snowboarders niet allemaal overstappen van één naar twee latten. Anders hadden ze daar hun lifttickets wel aan verkocht. Nee, snowboarders lijken gewoon helemaal af te haken. Maar waar ligt dat dan aan? Het onderzoek geeft hier geen oorzaken voor. Ze geven wel aan dat er geïnvesteerd moet worden in het snowboarden om ook in de toekomst een groei te kunnen bewerkstelligen.

Waar liggen de oplossingen?
Zoals we ook al op de ISPO (de grote wintersportvakbeurs in München) hebben gezien, doen veel merken steeds meer met de backcountry. Freeriden is hot. Maar hoe krijgen we de jeugd weer op een snowboard? En dan hebben we het niet over de keuze voor ski's of een snowboard, want uit het verleden blijkt dat de twee sporten veel voor elkaar betekend hebben (bitchen over het verschil tussen skiërs en snowboarders slaat in onze ogen dan ook nergens op en stamt ergens uit de vorige eeuw). Nee, we hebben het over meer kids die gaan snowboarden, ouderen die blijven boarden en gegrepen worden door het virus van deze geweldige sport!