Anton.

November 2014

Alles wat je altijd wilde weten over skibrillen

Een goggle, of in normaal Nederlands gewoon een skibril, heeft bij veel wintersporters de voorkeur boven een normale zonnebril. En da’s niet ten onrechte, want een goggle heeft veel voordelen.

Zijn er verschillen tussen goggles?
Er is veel verschil tussen de verschillende goggles. Een goedkope goggle heeft vaak één lens, maar je wilt er juist eentje met een dubbele lens. Deze beslaat namelijk minder snel, doordat de lucht die tussen de twee lenzen zit als isolatie fungeert. Verder zit er bij skibrillen een groot verschil in gebruikte lenzen en de kleuren en 'behandeling' van deze lenzen. Betere goggles zijn vaak contrastverhogend en werken (en beschermen) daarmee goed in verschillende weertypes.

Beschermen alle brillen even goed?
Zonnebrillen en skibrillen worden in 4 verschillende beschermingsfactoren aangeboden. Van 1 tot 4. Alle goede zonnebrillen weren UV licht voor 100%, zelfs de factor 1 biedt bescherming tegen UV. Maar de enorme hoeveelheid licht in de bergen is door het licht gekleurde glas nog steeds zeer vermoeiend voor ogen bij het gebruik van een factor 1. Factor 4 daarentegen filtert heel veel licht, deze brillen zijn alleen geschikt voor extreem zonnige dagen. (En verboden in het verkeer!) Persoonlijke gevoeligheid voor licht speelt ook mee in de beslissing voor de gewenste beschermingsfactor.

Waarom zou je geen zonnebril op doen?
De UV bescherming is hetzelfde, maar een goggle heeft voor wintersporters wel veel voordelen. De zon kan niet onder je montuur doorkomen en doordat de goggle volledig aansluit behoren tranende ogen tot het verleden. Met een skibril heb je ook beter zicht omdat je niet beperkt wordt door je montuur. Als je veel buiten de piste skiet, dan is een goggle een must, omdat deze in combinatie met een helm je gezicht beschermt (bijvoorbeeld tegen takken in een bos).

Een goede skibril zorgt voor goed zicht ook als het mistig is!

Geeft iedere lens hetzelfde zicht?
Nee, een gespiegelde lens doet het erg goed bij zonnig weer, maar geeft weinig contrast bij bewolking. Een gele of oranje lens doet het bij bewolking weer beter. Een hoge kwaliteit gespiegelde lens doet het in beide omstandigheden prima, alleen zijn deze wel duurder dan gemiddeld.

Tips:
-Als je een goggle met een muts draagt in plaats van een helm, zorg er dan voor dat je de goggle niet gedeeltelijk over de muts heen draagt. Je goggle zal dan sneller beslaan.
-Maak je goggle nooit aan de binnenkant schoon. Hier zit vaak een coating en die beschadig je dan.
-Als je een helm draagt, controleer dan eerst even of de goggle die je op het oog hebt wel op de helm past. Niet iedere goggle past op iedere helm.